Karadağ’ın Bar şehri Belediye Başkanı Zoran Srzendiç, Ankara Büyükelçisi Branko Miliç, Dışişleri Bakanlığı Göçmen Dairesi Başkanı Predrag Mitroviç, Karadağ Diasporası Asya Koordinatörü Bedri Gül, Adana Balkan Boşnak Türkleri Dostluk ve Kültür Derneği Başkanı Züleyha Özbek Karadağ ile birlikte Adana Ticaret Odası’nı ziyaret etti. 

Adana Ticaret Odası Meclis Başkanı Tarkan Kulak, Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Başkan Yardımcısı Mehmet Şahbaz, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özel’in de hazır bulunduğu ziyarete, Aladağ’da 11 öğrenci ve bir yurt görevlisinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan üzüntü atmosferi damgasını vurdu. 

Ziyaret sırasında ilk konuşmayı yapan Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe de sözlerine faciadan büyük üzüntü duyduğunu belirterek başladı. Geçtiğimiz yıllarda Adana ile Karadağ arasında karşılıklı iş ziyaretlerinin gerçekleştiğini belirten Menevşe, “Bu ziyaretlerimiz sırasında, hem ülkelerimizin, hem de kültürlerimizin yakın olduğunun farkına vardık, ayrıca Karadağ’daki Osmanlı dönemindeki miraslarımızın kalıntılarını görme fırsatını elde ettik. Ancak bu ziyaretler bizler için iyi ilişkilerin başlangıcı olsa da, iki ülke arasında hedeflediğimiz gelişmeleri sağlayamadık. Ziyaretinizin karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi anlamında tekrar bir fırsat yaratacağına inanıyorum” dedi.

Bar Belediye Başkanı Zoran Srzendiç de konuşmasında Aladağ faciasından duyduğu derin üzüntüyü vurgularken, yaşamını yitirenlerin ailelerine ve Türk halkına başsağlığı dilediğini söyledi. Bar’ın Karadağ’ın en büyük limanına ve turizm sektöründe önemli potansiyele sahip olan bir şehri olduğunu belirten Srzendiç sözlerini şöyle sürdürdü:

“Karadağ, bildiğiniz gibi 300 yıl Osmanlı İmparatorluğu egemenliğinde kalmış bir ülkedir. Osmanlı döneminde ülkemize göç edenlerin torunları hala bizlerle birlikte yaşamaktadırlar. Konuştuğumuz dil olan Karadağca’da yaklaşık 3 bin Türkçe kelime bulunduğunu söylersem sanırım ilişkilerimizin dilimize ve kültürümüze nasıl yansıdığını vurgulamış olurum. Biz Adana ile şehrimiz arasında son derece iyi ilişkiler kurabileceğimize, sizlerle birlikte her türlü iş birliğini hayata geçirebileceğimize inanıyoruz.”

Ziyaret sırasında konuşan Karadağ Büyükelçisi Branko Milic de sözlerine Aladağ’daki yurt yangınında yaşamını yitiren öğrencilerin acısını yüreğinde hissettiğini vurgulayarak başladı. Karadağ Cumhuriyeti’nin özellikle 15 Temmuz sürecinden itibaren Türk halkıyla beraber hareket ederek Türkiye’ye desteğini ortaya koyduğunu ifade eden Büyükelçi Branko Milic, bu yakınlığın iki ülke ilişkilerine daha çok yansımasını istediklerini dile getirdi. Ülkesinin yabancı yatırımcılara yönelik önemli avantajlar sunduğunu, bu avantajlardan Adanalı iş adamlarının da yararlanmasını beklediklerini vurgulayan Milic, “Karadağ’da özellikle tarım, turizm ve tekstille ilgili önemli bir potansiyel bulunmaktadır ve bu fırsatları değerlendirmenizi bekliyoruz. İlişkilerin geliştirilmesi konusunda Büyükelçiliğimizin kapıları sizlere hep açıktır ve her türlü sorununuza çözüm getirmeye hazırız” dedi.

ATO Meclis Başkanı Tarkan Kulak da, Aladağ faciasından duyduğu üzüntüyü vurgularken, hayatını kaybedenlerin ailelelerine sabır ve başsağlığı diledi. Adana’nın 8 bin yıldır çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan, 150 yıllık sanayi geçmişi bulunan, tarıma dayalı sanayinin ilk kurulduğu şehir olduğunu vurgulayan Kulak, “Bu aşamada ne yapmamız gerektiğini konuşmak ve iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik bir yol haritası oluşturmamız gerekiyor, Adana Ticaret Odamız, ilimiz ve ülkemizin hizmetinde olduğu gibi; her türlü işbirliğinin geliştirilmesi konusunda Karadağ’ın da hizmetindedir” dedi.

ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Şahbaz da, Aladağ faciasının Adana’yı ve ülkeyi hüzne boğduğunu belirtirken, böyle acıların tekrar yaşanmaması temennisinde bulundu. Şahbaz, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi için daha çok çalışılması ve iş heyetlerinin karşılıklı ziyaretlerde bulunması gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından ATO Meclis Başkanı Tarkan Kulak ve Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe tarafından, ziyaretlerinin anısına Karadağ yetkililerine hediye takdiminde bulunuldu.