Kooperatifçilik sektöründe faaliyet gösteren ATO üyelerinin yer aldığı 17. Grup Meslek Komitesi’nin yaşadığı sorunlar, Adana Ticaret Odası’nın Haziran ayı olağan Meclis toplantısında Meclis Üyesi Recep Altıparmak tarafından gündeme taşındı.

Sektördeki en önemli sorunun arsa üretimindeki yetersizliğin yanı sıra TOKİ ile yaşanan haksız rekabet olduğunu ifade eden Altıparmak, “Toplu Konut İdaresi, kendisine sağlanan ayrıcalıklar nedeniyle sektörün en önemli aktörüdür. Bir yandan arsa üretilmiyor, diğer yandan üretilen arsanın kullanımında TOKİ’ye öncelik tanınıyor. Dolayısıyla dar gelirli vatandaşları konut sahibi yapma çabasıyla faaliyet gösteren kooperatifler de işlerliğini yitirme noktasına geliyor, vatandaşın ilgisi azalıyor” diye konuştu.

İnsanların tek başlarına karşılayamadıkları ihtiyaçlarını, bir araya gelerek, belli kurallar ve kanunlar çerçevesinde çözme işi olarak değerlendirdiği kooperatifçiliğin yaşadığı sorunlara da değinen Recep Altıparmak sunumunda şu görüşlere yer verdi:

“Konut kooperatiflerinin sürekli ve yeterli kaynak bulduklarında çok başarılı  oldukları bir gerçektir. Kooperatif üyelerinin gelir durumları, konutların makul sürelerde bitirilmesini sağlayamamaktadır. Bu nedenle kooperatifler dış kaynaklara ihtiyaç duymaktadırlar. Böyle kaynaklar bulunduğunda, 1985-1990 yıllarında olduğu gibi başarılı sonuçlar alınmıştır. Bu dönemde konut kooperatiflerinin toplam konut üretimindeki payı yüzde otuzun üzerindedir. Kooperatiflerin kendine özgü özellikleri nedeniyle, finansal sorunları normal işletmelerin sorunlarından daha farklı ve ciddidir. Genelde kar amacı güdülmemesi nedeniyle elde edilen karların bir önem taşımaması, ortaklar tarafından yapılan sermaye katkılarının sınırlı olması, kooperatiflerin işlerini zorlaştırmaktadır.”

ATO Meclis Üyesi Altıparmak, sektörün diğer sorunlarını da maddeler halinde şöyle sıraladı:

a) Konut üretiminde kooperatiflerin önemli bir seçenek olması için, daha büyük oranlarda vergi muafiyetleri sağlanmalı.

b) Ucuz ve sürekli arsa  üretilmesi gerekmektedir. Yerel yönetimler arsa üretilmesinde ve projelendirilmesinde kooperatiflere yardımcı olmalıdırlar.

c.) Kentsel dönüşüm önümüzde duran en önemli olgulardan biridir. Sağlıklı bir kentsel dönüşüm yapılabilmesi için, yerel yönetimler, kooperatifler ve mülk sahipleri mutlaka işbirliği yapmalıdırlar. Mülk sahipleri kooperatiflere üye olarak dönüşümün proje ve yapım aşamalarında söz sahibi olmalıdırlar. Böylece sürecin daha sağlıklı ve daha adaletli olması sağlanmış olur.