Türkiye Fidan Üreticileri Birliği (FÜAB)  meyvecilikte yerli çeşitlerin geliştirilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Ziraat Bankasından araştırma- geliştirme (Ar-Ge) desteği istedi. 

Bakanlığın şimdiye kadar fidan kullanımına verdiği desteklerle ülkemiz meyvecilik sektörünün geliştirilmesi ve dolayısıyla  güvenilir gıda arzı konularında büyük mesafe kaydedildiği belirtilen FÜAB Başkanı Gürsel Tanrıver, söz konusu desteklerle ülkemizin fidan ihraç eden ülkeler arasına girdiği, yerli üretimin arttığı, üreticimizin refah seviyesinin yükseldiği ve Bakanlıkça kontrol ve denetimi yapılmış fidan kullanımı ile tesislerin sağlıklı ve verimli olmasının önünün açıldığını söyledi.

 

- Pek çok meyve türünün gen merkeziyiz ancak bu avantajımızı kullanamıyoruz

 

Yaşanan tüm bu olumlu gelişmelere rağmen meyvecilik sektörünün en önemli sorunlarından birisinin Ar-Ge faaliyetlerinin yetersiz olduğu, kamu tarafından çeşit geliştirmede ilerleme sağlanamadığı, özel sektör açısından da çeşit ıslahının uzun soluklu ve yüksek öz sermaye gerektirdiği ifade eden Gürsel Tanrıver, 'Ülkemiz pek çok türün gen merkezi olmasına karşın, ıslah çalışmalarının sadece Bakanlık Araştırma Kuruluşları ve üniversiteler tarafından yapılması sonucunda, yerli çeşit geliştirmede ülkemiz yurtdışı ile rekabette yetersiz kalmakta, üreticilerimiz yurtdışına ıslahçı hakkı bedeli ödemekle yükümlü kılınmaktadır' dedi.

 

- Üretimin teşvik edilmesi tek başına yeterli değildir

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından fidan kullanımına verilen hibe destekleri ve Ziraat Bankasınca fidan üreticisine verilen sıfır faizli ve fidan kullanıcısına verilen %50 faiz indirimli kredilerin sadece fidan üretimini ve meyve-üzüm üretimini olumlu yönde etkilediği belirtilen Başkan Tanrıver, açıklamasında meyvecilikte yerli çeşitlerin geliştirilmesine yönelik herhangi bir desteğin olmadığının altını çizdi.

 

- Ar-Ge ve çeşit ıslahı çalışmaları, meyveciliğin geliştirilmesi için öncelikli faaliyet olarak ele alınmalıdır

 

Meyveciliğimizin gelişmesi için sadece fidan üretimi ve kullanımına yapılan teşviklerin yeterli olmadığı; meyvecilikte ilerleme sağlanabilmesi için Ar-Ge ve çeşit ıslahı çalışmalarına da destek ve kredi imkanı sağlanması gerektiği belirten Tanrıver; aksi halde meyveciliğimizdeki gelişmenin, yurtdışı ıslahçılarının izin verdiği ölçüde olacağı belirtildi. Dolayısı ile Ar-Ge ve çeşit ıslahı çalışmalarının, meyveciliğin geliştirilmesi için öncelikli faaliyet olarak ele alınması gerektiğine dikkat çekti.

 

- Fidanda damızlık parsellerin tesisinde hiç destek veya kredi alınamıyor

 

 FÜAB Başkanı Gürsel Tanrıver, açıklamasına şöyle devam etti: “Tesis maliyeti yüksek, uzun vadede gelir getiren ve riskli bir yatırım olan fidan sertifikasyonu damızlıklarını tesis eden fidan üreticilerine Bakanlığın ve Ziraat Bankasının herhangi bir destek vermemesi nedeniyle;  Uluslar arası standartlarda sertifikalı fidan üretimi için Bakanlığın yaptığı tüm çalışmalarda ilerleme sağlanamamaktadır. Ziraat Bankası tarafından verilen sıfır faizli kredi imkanı ise sadece sertifikalı fidan üretimine sağlanmakta; yapılan işlemin esasını teşkil eden fidan sertifikasyonu damızlıklarında bu kredi verilmemektedir.” bilgisi fidan sertifikasyonunda ilerleme sağlanamamasının gerekçesini açığa çıkardı” dedi.

 

-Bakanlığımızın ve Ziraat Bankasının meyvecilik ve fidancılık sektörüne de desteklerini  bekliyoruz.

 

Tanrıver; açıklamasının sonunda; 'Ülkemiz yerli çeşit sayısının arttırılması ve fidancılık sektörünün ilerlemesi için; çeşit ıslah çalışmalarına ve sertifikalı fidan üretimi için gerekli olan 1 nolu, 2 nolu ve 3 nolu damızlık üniteleri tesisine Ziraat Bankası tarafından sıfır faizli kredi verilmemektedir. Bakanlığın hedefleri arasında ise yerli çeşit ıslah çalışmalarının geliştirilmesi ve fidan sertifikasyonu çalışmalarının ilerlemesi yer almaktadır. Dolayısı ile Bakanlığın hedefleri ve Ziraat Bankası uygulamaları birbiriyle uyumlu değil. ‘Belirtilen hedeflere ulaşabilmek için Bakanlığın biz üreticilere yaptığı diğer desteklerin yanında Ar-Ge ve damızlık tesislerinde de destek vereceğini umuyoruz. Ziraat Bankası sıfır faizli kredilerinin de söz konusu alanlarda verilmesi ilerlemeyi hızlandıracaktır’ ' ifadelerine yer  verdi.