ATO’nun Ekim ayı Meclis toplantısı Tarkan Kulak başkanlığında gerçekleşti. Tarkan Kulak konuşmasının ilk bölümünde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 94. yıldönümü kutlarken, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve saygıyla andığını ifade etti.

Eximbank Adana Şubesi’nin 13 Ekim’de Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin katılımıyla açıldığını da belirten Kulak, “Eximbank, ihracatçıları ve yurt dışında faaliyet gösteren girişimcileri kısa, orta, uzun vadeli nakdi ve gayri nakdi kredi programları ile destekleyen bir banka. İhracat yapan üyelerimiz için oldukça sevindirici bir gelişme olan Eximbank Adana Şubesi’nin kentimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

ATO Başkanı Atila Menevşe’nin, Brüksel’de düzenlenen Avrupa Odalar Birliği’nin (Eurochambres) Genel Kurulu’na katılması dolayısıyla hazır bulunamadığı Meclis toplantısında, Yönetim Kurulu’nun Ekim ayı faaliyetlerine ilişkin açıklama ve değerlendirmelerde bulunan Başkan Vekili Mehmet Şahbaz, üzerinde çalışmaların sürdüğü en önemli projelerden biri olan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi’nde önemli aşamalar kaydedildiğini bildirdi. Şahbaz, “Biz öncelikle bir fizibilite raporu hazırlamış ve Bakanlığımızın incelemesine sunmuştuk. Bunun üzerine Tarım Bakanlığından daire başkanları yerinde inceleme için Adana’ya gelmiş ve Sayın Valimizle birlikte çalışmalarımızı yapmıştık. Ön başvurumuz ve fizibilite raporumuz incelendi. Nihai başvuru dosyamız hazırlandı ve Sayın Valimizin olumlu görüşü ile Tarım Bakanlığına gönderdik. Dosyamızın Bakanlıkça onaylanmasıyla birlikte Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgemiz resmen kurulmuş olacaktır” dedi.

Adana’nın ekonomik potansiyelinin etkin şekilde kullanılması için birçok alanda çalışma yürütüldüğüne de dikkat çeken Şahbaz konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

“Odamız tarafından geçtiğimiz yıl hayata geçirilen İhracat Hamlesi Projesi kapsamında 57 firmaya eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmiş, 5 firmaya ise Odamız uzmanlarınca bilgi, belge, danışmanlık gibi destekler ücretsiz olarak sağlanmıştı. Bu çalışmalara katılan birçok üyemiz bugün ihracat yapıyor. Geçen hafta ikinci etabını başlattığımız bu projemize de 50 üyemiz katılım sağladı. Etkinliğimize katılan firmalarımız, 10 gün süren eğitimin ardından Odamız uzmanlarından ücretsiz danışmanlık hizmeti alacaklardır. Netice olarak İhracat Hamlesi Projemizin ikinci etabıyla Adana’mıza yeni ihracatçılar kazandırmaya devam ediyoruz. Bunun yanında yeni işletme kurmak isteyenlere dönük eğitim hizmetlerimizi de aralıksız sürdürüyoruz. KOSGEB Girişimcilik Destek Programı kapsamında ise yine Odamız tarafından 6-9 Kasım ve 11–14 Aralık tarihlerinde 30’ar kişilik iki grup halinde toplam 60 kişiye girişimcilik eğitimi vereceğiz. İnanıyorum ki; bu adaylarımızı da girişimcilik bilgileri ile donatıp, işletmelerini kurmalarını sağlayacağız. Ticaret Odası olarak Adana’nın ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda daha yaşanılabilir bir kent olabilmesine dönük çalışmalarda Çukurova’ya ve Türkiye’ye örnek olmaya devam edeceğiz.”

Toplantının “Sektörel Sorunlar ve Çözüm Önerileri” bölümünde söz alan ATO Meclis üyeleri de, sıkıntılarını dile getirdiler. Yönetim Kurulu Üyesi Ziya Alim Koçer, bazı elektrik dağıtım firmalarının, hiçbir uyarıda bulunmadan indirim uygulanan işletmelerin aboneliklerini sonlandırarak elektriklerini kesmesi, Meclis üyeleri Nadir Özata ve Sümer Şen, üniversite ve araştırma hastanelerine satılan mal ve ürün bedellerinin uzun süre ödenmemesi, Mahir İzbal, UKOME’nin aldığı bazı kararların ticaret hayatını olumsuz yönde etkilemesi, Mehmet Balıkçı ise korsan servis sorununun bir an önce çözümlenmesi için Adana Ticaret Odası’nın girişimlerde bulunulmasını istediler.