ATO’nun 28 bin dolayındaki üyesine konuyla ilgili uyarılarda bulunan Gizer, ilgili kanuna göre yükümlülüklerini yerine getirmeyen işyerlerine 1.000 TL. ile 80 bin TL. arasında para cezası uygulanabileceğini açıkladı.

30 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun; Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) ve Avrupa Birliği (AB) müktesebatıyla uyum gereği iş sağlığı ve güvenliği alanında şimdiye kadar yapılan en kapsamlı düzenleme olduğunu belirten ATO Başkanı Gizer, böylelikle yürürlükteki mevzuatın tek çatı altında birleştirilerek iş sağlığı ve güvenliğinin tek yasal zemin haline getirildiğini hatırlattı.

Kanunun, kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1 Temmuz 2014’te, 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1 Temmuz 2013’te yürürlüğe gireceğini, diğer işyerleri için ise sisteme uyum sağlanması planlanması doğrultusunda 1 Ocak 2013’te yürürlüğe girdiğini hatırlatan Gizer, “Çalışanların tümünü iş sağlığı ve güvenliği yönünden ortak mevzuatla güvence altına almayı amaçlayan kanun, sektör ve faaliyet konularına bakılmaksızın kamu ve özel sektöre ait tüm işlerde ve işyerlerinde, tüm işçi, işveren, işveren vekili, çırak ve stajyerleri kapsayacak şekilde hazırlanmış ve bu yönüyle hizmet sektöründe olduğu gibi ticaret ve sanayi sektörlerinde de çağın gereği olarak işgücü ve insan kaynakları en önemli bileşen haline gelmiştir. Yasa bu yönüyle uluslararası rekabet ve uluslararası mevzuata uyum yönünden son derece önemlidir” dedi.

ATO Başkanı Gizer sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yasa çalışanlar için sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlarken, üyelerimiz yönünden birçok yükümlülüğü de beraberinde getirmektedir. Yasa kapsamında işyerlerinin öncelikle risk analizlerini yapmaları, risk analiz raporu, eylem planları, çalışanların eğitimleri, ölçüm ve muayene işlemleri, iş sağlığı ve iş güvenliği uzmanlarını atamaları gibi yükümlülükleri yerine getirmeleri gerekmektedir. Kanun kapsamında iş sağlığı ve güvenliğini tehdit eder durumlar işin durdurulması müeyyidesiyle sonuçlanabileceği gibi yükümlülüğünü yerine getirmeyen işyerlerine her bir işlem için 1.000 TL.’ den, 80 bin TL.’ye kadar para cezası uygulanabilecektir. Bu bakımdan sektör ayrımı olmaksızın her ekonomik faaliyetin birincil ve en önemli bileşeni haline gelen işgücümüze ve insan kaynaklarımıza sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlayarak uluslararası rekabet ve mevzuata uyumu sağlamalı, kanunla tanımlı müeyyidelerle karşılaşmamak bakımından iş sağlığı ve güvenliği konusunu öncelikli gündemimiz haline getirerek bu alandaki tüm eksikliklerimizi kısa zamanda gidermeliyiz.”