Adana Müteahhitler Birliği ev sahipliğinde ‘İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu 1. İstişare’ toplantısı dün müteahhitler birliği toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, görevden geçici olarak alınan Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, CHP Adana eski Milletvekili Hulusi Güvel, ATO Başkanı Ali Gizer, ADASO Başkanı Sadi Sürenkök, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Abdullah Bakır, 51 İl’in Müteahhitler Birliği Başkanları, Anadolu Yapı Müteahhitleri Konfederasyonu Başkanı Rıdvan Köksüzeri ve İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Adana Müteahhitler Birliği Başkanı Sedat Teoman Gürsesli inşaat sektöründe var olan sorunları çözüme kavuşturmak için hareket ettiklerini ifade ederek “Bu kutsal mesleğin tanımı yapılarak disiplin altına almak kaçınılmaz hale gelmiştir. Bunun için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Dünya sıralamasında 2’nci olan müteahhitlik sektörümüzün daha başarılı olabilmesi için TOBB bünyesinde kayıtlı bir oda olmak istiyoruz. Bu işlemi gerçekleştirmek için bugün burada toplandık” dedi.

İstişare toplantısına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ise, konuşmasına hayırlı olsun diyerek başladı. Durak, İnşaat sektörünün Türkiye’nin lokomotif sektörleri arasında yer aldığını vurgulayan Aytaç Durak, “Mücadeleniz hükümet nezdinde olacak. Hedefinize ulaşmak için çok çalışacaksınız. Yılmayacaksınız. Kaybedebilirsiniz ama gün gelir kazanırsınız” diye konuştu.

İNANARAK YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ 

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu ise, sektörün içinde bulunduğu durumu özetledi. Türk Ticaret Kanunu’nda ve TOBB’da müteahhitliğin tanımı olmadığını kaydeden Tellioğlu, “Müteahhitlik hizmetlerinin daha kaliteli, güvenebilir ve marka şehirler planlayıp yeni yaşam alanları oluşturabilmesi için sektörün yasal temellerinin kurulması, bunların yasal alt yapılarının oluşturulması gerekmektedir. Özellikle kanunların genel yapısı içinde müteahhitlik sektörünün yapılanmasıyla ilgili hiçbir düzenlemenin olmaması dikkat çekmektedir. Bu sektörde özel ve tüzel kişilerin yeterlilikleri sektöre girme şartları ve sicilleriyle ilgili özel bir takım düzenlemeler gerekmektedir” diye konuştu.

TOKİ’YE KARŞI DEĞİLİZ AMA…

 

TOKİ’nin sosyal nitelikli konut üretmesine karşı olmadıklarının altını çizen İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sosyal konut üretimi adı altında inşaat yaptırarak sosyal konut muahafiyet haklarından dolayı bir kısım belediye harçlarından muaf tutularak yapı denetimi dışında tutularak imar yoğunluklarını fazla kullanarak ve en önemli arsayı bedelsiz kullanarak özel sektörün önünde çok avantajlı bir biçimde yarışa başlamaktadır. Bu avantajlarla çok ucuza konut mal edip piyasaya şartlarına göre de satmaktadır. Oluşan kaynaklardan kamu binalarını da bedelsiz olarak yaparak kuruluş amacına çıkmaktadır” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Genel Başkan Tahir Tellioğlu, istişare toplantısına katılan Müteahhitlerin yönelttiği sorulara da cevap verdi.