Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2014-2015 av sezonunu Adana'nın denize sahili olan Karataş İlçesi'nde açtı. Bakan Eker, balıkçılarla birlikte "Vira Bismillah" diyerek tekneye binip, balık satışı yaptı.

İstanbul ve Marmara bölgesinde yapılan av sezonunun açılışı bu yıl Adana'da gerçekleştirildi. Karataş İlçesi'ndeki av sezonunu "Vira Bismillah" diyerek açan Bakan Eker, "Türkiye'de sadece bir yerde balık avlanmaması nedeniyle bu törenlerin diğer yörelerde de düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Onun için ‘Vira Bismillah'ı burada bu sene sizinle birlikte Karataş'ta söylüyoruz" dedi.

Balıkçılığı daha iyi bir noktaya taşımak, denizleri, denizdeki kaynakları doğru kullanıp korumayı amaçladıklarını belirten Bakan Eker, şunları söyledi:

'DENİZ DİBİNDE BALIKLARA YUVA YAPIYORUZ'

"Denizdeki balıklar elbette ki avlanacak. Ama biz bu kaynağı bugün kurutursak, bugünkü balıkçılarımızın yarın çocukları avlanacak balık bulamayacaklar. Onun için kaynaklarımızı kullanırken aynı zamanda korumamız gerekiyor. Deniz dibinde balıklara yuva yapıyoruz. Balıklar orada yumurtlasınlar, balıkçılık gelişsin diye."

'600 MİLYON DOLAR BALIK İHRAÇ ETTİK'

Balık ihtiyacının karşılanması için kültür balıkçılığının geliştirdiklerine dikkat çeken Bakan Eker, 60 bin ton olan kültür balıkçılığımızı 240 bin tona çıkarttıklarını söyledi. Geçen yıl 600 milyon dolarlık balık ihraç ettiğimizi belirten Bakan Eker, kültür balıkçılığı yapan üreticiye de bugüne kadar 950 milyon lira destek verdiklerini kaydetti. Balıkçılara indirimli mazot uygulamasıyla verdikleri desteğin de 1 milyar liraya ulaştığını belirtti.

BAKAN BALIK SATTI

Bakan Eker, sezonun ilk mezadına getirilen küçük kefal, büyük kefal, büyük karides ve kırma mercan mezadına katılıp balık sattı. Mezatta 7 kilogram kefal 300 liraya, 10 kilogram büyük kefal 500 liraya, 10 kilogram kırma mercan 500 liraya, 7 kilogram büyük karides 800 liraya satıldı.

KAPTAN OLDU

Bakan Eker, daha sonra mangalda pişirilen balıktan yedi, kayısı tatlısı dağıttı. Ardından, dümenine geçtiği tekne ile gezinti yaptı.