Adana ESOB Eğitim ve Hizmet Binası’nda, çiçek bahçesine dönüştürülen Ahi Evran Salonu’nda gerçekleştirilen 2014 Başkanlar Kurulu, Birlik Genel Sekreteri Sema Kartalmış’ın daveti üzerine tüm şehitlerimiz ve merhum esnaflarımız anısına saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşımız okunmasıyla başladı.

 

Daha sonra Genel Sekreter Kartalmış tarafından yıl içinde yapılan çalışmalar ve medya faaliyetleri hakkında slâyt eşliğinde başkanlara bilgi verildi.

 

Kartalmış, daha sonra konuşmasını yapmak üzere TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana ESOBBaşkanı Kazım Barışık’ı  kürsüye davet etti. Alkışlar arasında kürsüye gelen Barışık Başkanlar Meclisi’nin Bakanlığın genelgesi doğrultusunda 5362 sayılı Yasa gereği zorunlu olarak yapıldığını belirtirken, “Bu toplantıyı yapmak bizim, katılmak da sizlerin asli görevidir” dedi.

 

Barışık, TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana ESOB Başkanı olarak 2014 yılında, 1 Ocak – 30 Eylül itibariyle, esnaf ve sanatkârlarımızın hak ve menfaatlerini koruyup, kollamak ve kurumu layıkıyla temsil edebilmek adına yaptığı hizmetlerin basındaki yansımalarının slayt eşliğinde izletildiğini,  bu konuda hem Adana, hem de Ankara’da her geçen gün artan gayretle yaptıkları çalışmaları da oda başkanlarının takdirlerine bıraktığını söyledi.

 

Barışık, oda başkanlarına, yönetim olarak yıl içindeki çalışmaları ve etkinlikleri hakkındbilgi verirken, “Hükümetimizin son çıkardığı Torba Yasa ile ‘Vergi Borçları, SGK Prim Borçları ve Oda Aidatları’na Yapılandırma, Bağ-Kurlulara Doğum Borçlanması’ gibi hakları da vermesi zordaki tüm esnaf ve sanatkârlarımız gibi bizleri de mutlu etmiştir. Ancak; araç sahibi her vatandaşımız gibi, özellikle toplu taşımacı esnafım açısından da büyük önem arz eden akaryakıt fiyatlarına yapılan ve bizi dünya birincisi yapan zamlar, gerçekten çekilmez durumdadır. Açılım süreci nedeniyle terör olayları azalsa da, sınırlarımızda yaşananlar ülkemizde huzur isteyen, sağduyulu tüm vatandaşlarımız gibi tüm esnaf ve sanatkârlarımızı da fazlasıyla tedirgin ediyor. Umarım, Hükümetimizin alacağı kararlar ve uygulamalarla beklenen ve özlenen, huzur, barış ve kardeşlik ortamı yeniden ihdas edilir, Türkiye’miz gerek Avrupa Birliği gerekse dünya çapında daha güçlü ve istikrarlı bir ülke olarak layık olduğu zirveye doğru yoluna devam eder”dedi.  

 

 

Barışık, gündemdeki Esnaf ve Sanatkârı yakından ilgilendiren konulara da değinerek şunları söyledi:

 

Ülkesinin güçlenmesi adına yürekten hizmet veren değerli esnaf ve sanatkârlarımızın, yurt ekonomisinin sigortası olduğu kesindir. Ama ne yazık ki bugün bu sigorta atmış durumdadır. Maliyet artışları en üst düzeye ulaşmıştır. Yerli üretici konumundaki küçük esnaf ve sanatkârlarımız, kalitesiz, ucuz ithal ürünler ve sayıları Mayıs 2014 itibariyle 329’a yükselen AVM’ler karşısında her geçen gün biraz daha yok olmaktadır. Her köşe başında açılmaları nedeniyle sayıları her geçen gün süratle artan, ekmekten, kömüre her türlü ürünü satmaları sebebiyle de, küçük esnafımızın kepenklerinin bir bir kapanmasına yol açan AVM tarzı mini marketler yüzünden, küçük esnaf ve sanatkârlarımız perişan haldedir.  Bunlara ‘Dur’ diyebilmek için Perakende Yasası acilen çıkarılmalıdır. Huzur arayışındaki Türkiye'nin önemli ilk gündemi "Ekonomi" olması gerekirken, bugün açılım adı altında çözüm bekleyen ‘Terör ve sınır olayları’ hala ilk sıradadır.  Hükümetimizin Sorunların üstesinden süratle gelerek, gerçek gündem olan ekonomiye odaklanmasını sağduyulu her vatandaş gibi esnaf ve sanatkâr camiası olarak bizler de sabırsızlıkla bekliyoruz. Bizler Türk esnaf ve sanatkârları, bu ülkenin öz evlatları olarak sonuna kadar direnecek, onurumuzdan, vatanseverliğimizden asla ödün vermeden her şart ve koşulda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu ülke bizimdir. Hepimizindir. Ne ülkemize ne de kişiliğimize gölge düşürmeden bu ülkenin esnaf ve sanatkârları olarak vatandaşlık görevimizi sonuna dek sürdüreceğinizi biliyorum. Sizleri seviyor, sizlere güveniyorum”

 

Toplantı  sonrası esnaf odası başkanlarına, ESOB Yemekhanesi’nde kurulan Ahi Evran Sofrası’nda kuru fasulye ve pilavdan oluşan öğle yemeği ikramı yapıldı.