Haziran ayında Belçika’nın Flanders ve Brüksel Bölgeleri Ticaret Ataşelerinin Adana ziyareti ile temeli atılan etkinlik, Adana Ticaret Odası Avrupa İşletmeler Ağı’nın organizasyonu ile Türk ve Belçikalı işadamlarını Adana Ticaret Odası Sosyal Tesislerinde geniş katılımla bir araya getirdi.

Belçika Büyükelçisi Marc Trenteseau, ATO Meclis Başkanı Tarkan Kulak, Brüksel Bölgesi Ekonomi ve Ticaret Ataşesi  Sabih Akay, Flanders Bölgesi Ekonomi ve Ticaret Ataşesi Raphael Pauwels, Belçika Fahri Konsolosu Selami Pakyürek, ATO Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri ile Belçikalı işadamlarının katılımıyla düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, üyelerinin uluslararası alandaki işbirliğini ve rekabet gücünü artırmayı ve Adana’nın dış ticaret hacmini geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Türk ve Belçikalı işletmeleri bir araya getirerek Çukurova ve Türkiye’nin bütün dünyayı kucaklayan ekonomik potansiyelini ortaya koymak ve üyelerinin Belçikalı firmalarla alım-satım, ortak yatırım ve ticari işbirliği alanlarında ikili görüşme yapma imkânı sağlamayı amaçladıklarını kaydeden Menevşe sözlerini şöyle sürdürdü:

“Belçika büyükelçiliği ile yürüttüğümüz bu işbirliği Adana ve Belçika arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için önemli bir platform oluşturmaktadır.. Belçika ülkemizin ana pazarında bulunması ve istikrarlı ekonomisi nedeniyle Adana ve Türkiye için her zaman önem düzeyi yüksek ülkeler arasındadır. Diğer yandan Belçika, mevcut işbirliği düzeyinin kolayca yükseltilebileceği ve yeni işbirliklerinin hızlı tesis edilebileceği bir ülkedir. Adana ise tüm Avrupalı ihracatçılar bakımından olduğu gibi, Belçika için de Ortadoğu ve alternatif pazarlara açılan anahtar şehirdir. Belçika, otomotiv, enerji, imalat sanayi, inşaat ve mühendislik alanları başta olmak üzere tekstil, deri, ayakkabı, hazır giyim, gıda, içki, tütün ürünleri, metalurji, metal işleme, makine, kağıt, matbaa ve kimya sektörleriyle Adana ile benzeşen ve önemli işbirliği fırsatları sunan bir ülkedir. Tarım ürünleri, mobilya, gıda, tekstil, kimya, makine ve inşaat alanlarında Türkiye’nin en gelişmiş illerinden biri olan Adana, Belçika için en doğru ortaktır. Yabancı yatırımlar boyutunda da Belçika ile karşılıklı önemli fırsatlarımız bulunmaktadır. Öte yandan Adana, mevcut ticaret ve sanayi altyapısı ve gelecekte bölgenin ve dünyanın sayılı petro-kimya ve enerji aktarım üssü olma yolundaki adımlarıyla, Belçikalı dostlarımıza benzersiz yatırım olanakları sunmaktadır. Katılımcılara önemli fırsatlar sunacağına inandığımız bu etkinliğimize, Belçika’nın Flaman ve Brüksel Bölgelerinden; Lojistik ve taşımacılık, liman işletmeciliği, buhar kazanları, otomasyon, meyve dilimleme makineleri, temiz teknoloji, inşaat malzemeleri, iklimlendirme, tekstil makineleri, iplik, kimyasallar, aydınlatma, mühendislik ve tasarım, su arıtma sistemleri, enerji, ilaçlama, hukuk ve finansal danışmanlık alanlarında faaliyet gösteren firmaların katılım sağlamışlardır. Adana’nın önemli ticari ortakları arasında yer alan Belçika’ya olan yıllık ihracatımız 15 milyon doların üzerindedir. Firmalarımız Belçika’ya tekstil, hazır giyim, narenciye, inşaat malzemeleri, mobilya ve kimyevi maddeler olmak üzere hemen her alanda ihracat yapmaktadırlar. Adana ilinin yıllık 1,8 milyar dolar düzeyinde olan ihracat rakamını bu tür etkinliklerle artırmaya hedefleyen Odamız, üyelerimizin yeni pazarlar ve yeni müşteriler bularak uluslararası alanda rekabet güçlerini arttırmak çabasındadır.”

Belçika Büyükelçisi Marc Trenteseau de, Belçika ve AB ülkelerinin Türkiye için her zaman güvenli ve istikrarlı bir ortak olduğunu ifade ederek, “Bu ortaklığın daha da geliştirilmesi için hepimize görevler düşmektedir. Özellikle Belçika’da yaşayan Türk kökenli vatandaşlarımız ikili işbirliklerinin geliştirilmesi bakımından dil ve kültürel avantajları da kullanarak iki ülke arasındaki bağların güçlenmesinde önemli rol oynamaktadır. 2015 yılında Belçika’da düzenlenecek olan Kültür ve Sanat Festivali’nin konuk ülkesi Türkiye olarak belirlenmiştir. Bu festival Avrupa genelinde 4 ay süreyle geniş bir kitleyi misafir eden ve Türkiye için önemli bir tanıtım fırsatı sunan bir etkinliktir. 50 yılı aşkın süredir işçi mübadelesi ile tesis edilmiş olan ekonomik işbirliğimiz, bu tür organizasyonlarla daha da güçlenecektir. Türkiye bugün Ortadoğu, Asya ve Afrika coğrafyalarında büyük tecrübe edinmiştir. Belçikalı firmalarımızın da Türk işletmelerle işbirliği yaparak bu pazarlarda ortak faaliyet sürdürebileceğine inanıyorum. Bu bakımdan işbirliğimizi geliştirip güçlendirecek bu güzel etkinliği gerçekleştiren Adana Ticaret Odası’na teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından ATO üyeleri ve Belçikalı işadamları, kendileri için hazırlanan salonda ikili işbirliği görüşmelerine başladılar. Belçika’dan 20 firma ile Adana’dan 69 firmanın bir araya geldiği etkinlikte akşamın ilerleyen saatlerine kadar 120’nin üzerinde ikili iş görüşmesi yapıldı. Katılımcıların karşılıklı ticaret, yatırım ve işbirliği konularında somut adımlar attığı görüşmelerden her iki ülke iş adamlarının da büyük bir memnuniyetle ayrıldıkları gözlendi.