Better Cotton (Daha İyi Pamuk) üreticilere ve üretilen alanlara daha ekonomik, çevresel ve sosyal katkı sağlayarak üreticiler süreç içerisinde daha düşük maliyetle daha yüksek verim ve kaliteli pamuk elde edebilecek.

 

BETTER COTTON (DAHA İYİ PAMUK) ÜRETİCİ VE PAYDAŞ TOPLANTISI YAPILDI

Ulusal Hububat Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sabahattin Yumuşak, Meclis Üyesi Muammer Çalışkan, Genel Sekreter Mustafa Hızlı, Ar-Ge Proje ve Kalite Birimi Sorumlusu Dr. Kenan Boyacı, Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, Karataş İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Uzun, Better Cotton Çırçır İşletmeleri Yenteks, Tuf Tarım, Kahyalar Ekinci, Toprak Tarım, Bahar Ziraat, Pakmil’ yetkililerinin yanı sıra tohum firmaları ile sulama firmaları ve “Better Cotton” pamuk üreticilerinin katıldığı toplantı da ilgili tarafların iletişiminin güçlendirilerek işbirliği içerisinde olmaları gerektiğini söyleyen Türkiye Odalar Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, “Bu yıl Better Cotton pamuk ekim alanı ve üretici sayısı geçen yıla göre iki katına çıkmıştır. Sürdürülebilir pamuk üretimi konusunda dünyada önemi gittikçe artan ‘’Better Cotton’’ lisanslı pamuğu tüm paydaşlarımızın katkısı ile Adana’da üreterek, ülkemiz sanayicisinin pamukta dışa bağımlılığını azaltmasına, ülkemiz çiftçisinin yurt dışı çiftçileri ile rekabet gücünün artmasına, ülkemizde de pamuğun diğer ürünler ile rekabet edebilirliğinin artmasına katkı sağlanacaktır.  Bu amaçla çalışmalarına başlanan ülkemizde ilk ‘’Better Cotton’’ pamuğunun hasadı 2013 yılında gerçekleştirdi. İlk sezonda 72.370 dekardan 34,517 ton kütlü pamuk üretimi gerçekleşti. İkinci sezon olan 2014–15 yılında 127.020 dekardan 59,822 ton kütlü pamuk üretimi gerçekleşti. Dünyaca ünlü markaların Better Cotton taleplerini karşılamak isteyen ülkemiz tekstil sektörünün sürdürülebilir pamuk ihtiyacı yerel paydaşlarla sağlanmaya çalışılmaktadır. 2020 yılına kadar dünya tekstil devleri ürünlerinde % 20 - %100 Better Cotton kullanacaklarını beyan etmişlerdir. Bu nedenle her geçen gün Better Cotton talebinin artması beklenmektedir” dedi.

 

23.000 DEKAR “BETER COTTON” ÜRETİMİ YAPILMASI PLANLANMAKTADIR

Adana Ticaret Borsası’nın  3 yıldır Türkiye’de Better Cotton üretimi gerçekleştiren tek borsa ve paydaşları ile sıkı işbirliği yapan kurum olduğunu da ifade eden ATB Başkanı Şahin Bilgiç, “Bu kapsamda, Adana’da ilk olarak 2013 yılında 3 üretici ve 4 çırçır işletmesi ile 1.850 dekarda, 2014 yılında 17 üretici ve 4 çırçır işletmesiyle 13.850 dekarda pamuk üretimi gerçekleşmiş ve lif pamuğa dönüştürülerek satışı yapılmıştır. 2015 yılında ise 32 çiftçi ve 6 çırçır işletmesiyle yaklaşık 23.000 dekarda “Beter Cotton” üretimi için çalışma yapılması planlanmaktadır. Bu yıl gerçekleştirilecek olan Better Cotton üretimi için paydaşlarımızdan tohum firmalarımız ve sulama firmalarımızın hem belli oranda iskonto hem de üreticilerimiz tarlasına giderek borsamız teknik uzmanları ile birlikte teknik destek sağlayacaklar, bunun için kendilerine ayrıca yine burada katılımcılarımıza bilgilendirme yapan uzmanlarımıza, hocalarımıza; Better Cotton üreten üreticilerimize ve bu kütlü pamuğu işleyerek satışını yapan çırçır işletmelerimize pamuk tarımına katkıları için teşekkür ederiz. Bu çalışmanın üreticilerimize ve tüm paydaşlarımıza hayırlı ve bereketli olmasını diliyor, tüm katılımcılarımıza tekrardan teşekkür ediyorum.” Diye konuştu.

 

GENİŞ KAPSAMLI BİLGİLENDİRME

Adana Ticaret Borsası Ar-Ge Proje ve Kalite Birimi Sorumlusu ve Better Cotton Üretici Birim Yöneticisi Dr. Kenan Boyacı, “BCI Kriterleri ve Çitçi Tarla Defteri Kullanımı konusunda katılımcıları bilgilendirmesinin ardından ATB Meclis Üyesi Muammer Çalışkan, “Lif Kalitesine Özen Göstermek ve Bunu Korumak Kriteri ile Kontaminasyonları, ProGen Genel Koordinatörü Prof. Dr Cafer Mart, “Ürün Koruma ve Entegre Zararlı Yönetimi”, Doç.Dr. Fehmi Gülyaşar, “Pamuk Yetiştiriciliği”, Sermet Önder Sulamanın sahibi ve emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Sermet Önder ,“Suyun Verimli Kullanımı”, Çukurova Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Bülent Erenoğlu, “Toprak Sağlığına Önem Vermek ile Doğal Yaşam Alanlarını Korumak”, Yıldız Teknik OSGB’den uzman Durmuş Kuş, “İnsana Yakışır İş, İş Sağlığı ve Güvenliği”, Karataş İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi İskender Kılıç, “Çiftçi Kayıt Sistemi”, Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Gürkan Yaşar, “Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi”, Güney Yüreğir Sulama Birliği Başkanı ve Better Cotton üreticisi İhsan Oğuz Beyarslan ile Better Cotton üreticisi Dolaplı Mahallesi Muhtarı Sadık Kurt tarafından tecrübeleri ve başarı hikayeleri konularında katılımcıları bilgilendirdi. Bazı tohum ve sulama firmaları Better Cotton üretilmesini teşvik etmek amacıyla iskonto ve teknik destek uygulayacaklarını dile getirdi. Katılımcıların Better Cotton üretimi konusunda merak ettiği soruların cevap bulmasının ardından Adana Ticaret Borsası tarafından verilen yemeğe geçildi.