Adana Ticaret Borsası 6. Olağan meclisi  toplantısını açan ATB Meclis Başkanı Osman Bağış, Eylül ayında piyasalarda en çok döviz dalgalanmalarından kaynaklı sıkıntıların konuşulduğundan söz ederek özellikle tarımsal ürün olan mısır, arpa, buğday fiyatlarındaki büyük yükselişlerin etkisiyle un ve yem fiyatlarında ciddi artış olduğunu söyledi.

Türkiye’de üretilen tarımsal ürünlerin ihtiyacı tam olarak karşılamadığından da söz eden ATB Meclis Başkanı Osman Bağış, “80 milyon nüfusu, 4 milyona yakın Suriyeli mültecisi ve 30 milyona yakın turisti ağırlayan Türkiye’nin daha fazla üretmesi gerekir. Bunun için ülkemizdeki sulanabilir tarım arazilerinin biran önce suyu kavuşturulması ve üretim arttırılması kaçınılmazdır. Çiftçinin, üreticinin alın terinin karşılığı zamanında verilmeli ve ürün destekleri arttırılmalıdır. Tohum, mazot ve gübre gibi ürünlerde ciddi indirimler sağlanmalıdır.” dedi.

ŞAHİN BİLGİÇ, “KOBİ DESTEK KREDİSİNDEN YARARLANIN”

Pamuk, soya, mısır ve ayçiçeğinde üreticilerin yüzünün güldüğünü söyleyen ATB Başkanı Şahin Bilgiç, “Tarımda sürdürülebilirliği ile bölgemiz ekonomiye ciddi katkılar sağlamaktadır. Ülke ekonomisinin sıkıntılı geçtiği bu günlerde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) önderliğinde KOBİ Destek Kredisi ile daha önce yaşama geçirdiğimiz ‘Nefes’ kredisinin devamı olarak KOBİ’lerimize cansuyu olabilecek sistemi sekiz banka ile anlaşarak sürdürüyoruz. Finansa erişmenin zorluklarını hepimiz yaşıyoruz. Bundan mutlaka yararlanılması lazım. 200.000.-TL (İkiyüzbin Türk Lirası) üst limitli, 6 ay anapara ödemesiz, 12 ay eşit taksitle geri ödenebilecek kredinin toplam süresi 18 ay olacaktır. Kullandırılacak kredinin brüt faiz oranı aylık % 1,85 olarak belirlenmiştir. Üyelerimizin krediye başvurabilmeleri için öncelikle Adana Ticaret Borsamızdan, açıklama olarak “KOBİ Destek (Nefes) Kredisi başvurusu içindir.” ibareli faaliyet belgesi almaları gerekmektedir.”

“BAKANIMIZIN KİMYEVİ GÜBRELERDEKİ %15 İNDİRİMİNİ OLUMLU BULUYORUZ”

Yaşanan fiyat artışıyla alakalı Tarım Bakanının kimyevi gübrelerde %15 indirim yapmasını olumlu bulduklarını da ifade eden Başkan Bilgiç, “Bu bir müjdedir. Tarımla alakalı diğer girdilerinde bakanlığımızın bu tür uygulamalara devam etmesi lazım. Çünkü Türkiye’nin her bölgesinde hem üreticilerimizin hem de tacirimizin sıkıntı yaşadığı bir gerçektir. Tüm oda-borsalarla yakın irtibatımız olduğu için bütün sorunları biliyoruz. İnşallah tez zamanda bu olumsuzluklardan kurtuluruz.” diye konuştu.

Konuşmanın ardından meclis gündem maddelerine geçildi.