Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, katılımcı yatırımcıların, Türkiye'ye 150 milyar doların üzerinde yatırım kazandırdıklarını belirterek, yatırımcıların üretim, istihdam ve ihracat sağladıklarını vurgulamasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada “Türkiye'yi lütfen çevresindeki ülkelerle kıyaslamayın, onlarla karıştırmayın, onlara benzetmeyin. Türkiye, bu noktada çok farklı ve güçlü bir ülke. Sahip olduğumuz binlerce yıllık devlet geleneği, yaşadığımız coğrafyadaki bin yıllık varlığımız ve geleceğe ilişkin iddialı hedeflerimizle biz, farklı bir ülkeyiz" ifadesini kullandı.
 
Gezi olaylarına ve FETÖ'nün 17-25 Aralık saldırısına rağmen 2013'ün yüzde 8,5'luk bir büyümeyle kapatıldığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Geçen yıl ise yakın tarihin en ağrı travması olan 15 Temmuz'a, terörle mücadelede sınırların içinde ve dışında verilen yoğun mücadeleye rağmen yüzde 2,9'luk bir büyüme elde edildi. Türkiye'nin demokrasisi yanında ekonomisiyle yerle yeksan olmasını bekleyenleri bu anlamda da hayal kırıklığına uğrattık. 2017 yılı içinde oldukça iyi bir ekonomik performans sergilediğimizi söyleyebiliriz. Birinci çeyrekteki yüzde 5'lik büyüme oranımız hepimize ümit vermiştir. Bu yılı da beklentilerin çok üzerinde bir büyüme oranıyla tamamlayacağımıza inanıyorum. İhracatın yılın ilk 6 ayında yüzde 8,2 artışla yükseliş trendini sürdürdüğünü belirterek, istihdamda hem ekonomideki iyileşmeye paralel hem de TOBB ile başlatılan seferberlik sayesinde yeniden tek haneli rakamlara doğru gidildiğini görmekteyiz.”
 
Dünyanın 17'inci, Avrupa'nın 6'ıncı büyük ekonomisi hedefi doğrultusunda çalışmaların kararlılıkla sürdüğüne işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:
"Hatta şöyle bir düşüncem var: Yani uluslararası sermayeyi kurumsallaştırmak suretiyle, senede bir kez bir araya gelmek, inanıyorum ki Türkiye ile uluslararası sermayenin daha da bütünleşmesini ve güçleşmesini sağlayacaktır. Bu konuda aynen bugün burada olduğu gibi TOBB, YASED ve ilgili bakanlarımızın da katılmasıyla bu çalışmaları gözden geçirmemiz bizlere çok şeyler kazandıracaktır."
Hayata geçirdikleri reformlarla, yatırımcılar arasındaki yerli-yabancı ayrımını ortadan kaldırarak herkes için cazip bir yatırım iklimi oluşturduklarınıda hatırlatan Erdoğan, “Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansını kurarak, uluslararası yatırımcıların önünü açtık. Ülkemizin yatırımcılara sunduğu fırsatları, iş dünyasına tanıtmak için kurduğumuz bu ajansımız, daima sizlerin hizmetinde ve emrindedir.”
Ülkenin 2023 hedeflerinin en önemli ve iddialı boyutunu oluşturan Türkiye'nin bu noktada dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi haline gelme amacına ulaşmakta kararlı olunduğunun altını çizen Erdoğan, uluslararası yatırımcılara şöyle seslendi:
"Ülkemizde yaşanan gelişmelerin, uluslararası yatırımcıların kafalarında çeşitli soru işaretlerine yol açtığını biliyorum. Ancak şu gerçeğin görülmesini, değerlendirmelerin de buna göre yapılmasını istiyorum. Türkiye, dünyanın en ciddi çatışma ve kriz bölgesinin tam ortasında yer almasına rağmen, istikrar ve güven ortamının tehlikeye düşmesine asla izin vermemiş bir ülkedir. Bu Türkiye'nin en büyük aslında gücüdür.
Bunun için Türkiye'yi lütfen çevresindeki ülkelerle kıyaslamayın, onlarla karıştırmayın, onlara benzetmeyin. Türkiye, bu noktada çok farklı ve güçlü bir ülke. Sahip olduğumuz binlerce yıllık devlet geleneği, yaşadığımız coğrafyadaki bin yıllık varlığımız ve geleceği ilişkin iddialı hedeflerimizle biz, farklı bir ülkeyiz." Diye konuştu.