Bir dizi incelemelerde bulunmak üzere Adana’ya gelen Bosna-Hersek Ankara Büyükelçisi Bakir Sadoviç, beraberindeki Bosna Kardeşlik Yardımlaşma ve Kültür Derneği üyeleriyle birlikte Adana Ticaret Odası’nı ziyaret etti.

Meclis Başkanı Tarkan Kulak, Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Başkan Yardımcısı Mehmet Şahbaz ve ATO Meclis üyelerinin hazır bulunduğu ziyarette, karşılıklı ticaret ve yatırımın artırılmasına yönelik görüşler dile getirildi. Bosna-Hersek’i gerek tarihsel bağları, gerekse de yatırım potansiyeli açısından önemsediklerini ifade eden ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, “Yaklaşık 20 gün önce 25 kişilik heyetle Bosna-Hersek’e inceleme gezisi düzenledik. Saraybosna ve Tuzla kentlerindeki Ticaret ve Sanayi Odaları ile toplantılar yaptık, büyük işletmeleri ziyaret ettik. Çukurova ile Bosna-Hersek arasındaki ticari potansiyelini karşılaştırdığımızda, birçok ürünün yanı sıra, yatırım konusundaki açığın da bölgemizden tedarik edilebileceği kanısına vardık. Uluslararası ticaret bir görüşme ile mümkün olmuyor. O yüzden daha sık bir araya gelip, sektörel ikili işbirliği görüşmelerinin sayısını artırmamız gerekiyor. Dolayısıyla Sayın Büyükelçi Bakir Sadoviç’in bu ziyaretini karşılıklı ticaret ve yatırım için önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. Bu görüşme trafiğinin daha da artırılarak en kısa zamanda ticarete yansıyacağına inanıyorum” dedi.

ATO Meclis Başkanı Tarkan Kulak da, Bosna-Hersek ile Türkiye arasındaki derin akrabalık bağlarının karşılıklı yatırım ve ticaretle taçlandırılması için her türlü fedakarlığa hazır olduklarını bildirirken, “Adana, Bosna-Hersekli tüccar ve yatırımcıların ikinci evi konumundadır. Bunu bilerek dayanışma içinde olmalı, daha fazla yatırım ve ticarete yoğunlaşmalıyız” diye konuştu.

Büyükelçi Bakir Sadoviç ise Adana’nın Türkiye ekonomisindeki önemini iyi bildiklerini, bu nedenle karşılıklı ticaret ve yatırıma yönelik beklentisinin çok yüksek olduğunu söyledi. Yabancı yatırımların küçük bir ülke olan Bosna-Hersek için her açıdan büyük önem taşıdığını dile getiren Büyükelçi Bakir Sadoviç şunları söyledi:

“Büyükelçilik olarak gerek Türkiye, gerekse Adana’dan gelecek tüm yatırımcılara hiçbir destekten kaçınmayacağımızın bilinmesini istiyorum. Adana Ticaret Odası’nın geçtiğimiz günlerde Bosna-Hersek’e gerçekleştirdiği ticaret heyetini büyük memnuniyetle karşıladım. Çünkü ticareti bu adımlarla geliştirebiliriz. Bosna-Hersek olarak yurtdışına çok sayıda öğrenci gönderiyoruz. Eğitimini tamamlayan öğrenciler, ülkemizdeki yatırım eksikliğinden dolayı gittikleri ülkelerde iş bularak bu ülkelerde kalma yolunu seçiyor. Bizim için yabancı yatırımlar sadece ekonomik alanda değil, sosyal anlamda da büyük önem taşıyor. O nedenle yapacağınız yatırımlar ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda bizim için çok önemlidir ve büyük değer taşımaktadır. Bosna-Hersek Federasyonu olarak yapmayı planladığınız her türlü yatırıma destek için hazırız. Adana’nın tarım, tekstil, mobilya ve makina sektörlerinde çok gelişmiş olduğunu biliyorum. Özellikle bu alanlarda kolaylıkla ticari işbirlikleri tesis edebilir, ticaret rakamlarımıza yansıtabiliriz.”