Sorunun çözümü için sektör temsilcileri ile bakanlık yetkililerinden oluşan bir heyet Rusya'ya gitti ve heyetin Moskova’da yaptıkları temaslarla sorunun kısa, orta ve uzun vadeli çözümü yönündeki eylem planlarının belirlendiği kaydedildi.

Gelişmeleri değerlendiren TÜGİAD Çukurova Şube Başkanı Armağan Öner, Türkiye'de üretilen yaş sebze ve meyvenin büyük bir yüzdesinin pazarlandığı Rusya'daki sebze halinin kapatılmasının Türk ihracatçıları olumsuz etkilediğini ancak Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin girişimleri sonucu sorunun çözüm aşamasına geldiğini söyledi.

Öner, özellikle de narenciye ihracat sezonunun başladığı bir dönemde sebze halinin kapatılmasının ihracatı olumsuz etkilediğini, ancak doğru zamanda yapılan müdahale ile mağduriyetin büyümeden önleneceğini vurguladı.Öner, "Rusya yaş meyve-sebze ihracatımızda çok önemli bir pazar. Giden ürünlerinin önemli kısmı da Pokrovsky Sebze Hali'nde satılıyor.İhracatın kesintiye uğraması sadece bizleri değil, Rusya’daki tüketiciyi de mağdur edecekti. Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan'ın konuyla bizzat ilgilenmesi ve Moskova'da bulunan Akdeniz ihracatçı Birlikleri heyetinin doğru zamanda yaptığı görüşmelerle şu anda ihracatçılara yeni yer gösterildi. Bizler bu süreçten güçlenerek çıkacağımıza inanıyoruz" dedi.

Başta Moskova olmak üzere Rusya Federasyonu’nun önemli noktalarında Yaş Meyve Sebze (YMS) Lojistik Merkezleri kurulmasının önerildiğini hatırlatan Öner,Lojistik Merkezleri’nin her iki ülke tarafından birlikte yapılması için de işbirliği imkanları bulunduğunu anımsattı. Öner, Türklerin lojistik altyapıyı kendilerinin oluşturması yönündeki taleplerin de değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.