Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şube Başkanı Burhan Kavak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş’in de katıldığı MÜSİAD Genel İdare Kurulu’nun Aksaray’daki toplantısında Adana’nın tarım sektöründeki sorunlara çözüm istedi. Toplantıda talepleri ileten Kavak, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) desteğinden 42 ilin yararlandığını ancak aralarında Adana’nın bulunmadığını kaydeden Kavak, “Tarımsal potansiyeli bu kadar yüksek kenti program dışında tutmak Türkiye’de işsizliğin en yoğun yaşandığı kente haksızlık. Yatırımcı bu programdan destek almalı ki Adana’da tarımsal yatırım yapsın” dedi. 

BU DESTEĞE İHTİYACIMIZ VAR

IPRARD desteklerini alabilecek kentler için belirli kriterlerin bulunduğunu hatırlatan Kavak, “Gelir düzeyi düşük şehirlerde bu program uygulanıyor. Ancak, Adana’nın bu teşviğe ihtiyacı olan ilçeleri var. Ortalamayı alıp, Adana’yı kapsam dışı bırakmak doğru değil” diye konuştu. 
Zamanında açıklanmayan ve verilmeyen ürün bazındaki desteğin istenilen verimi sağlamadığına da dikkat çeken Kavak, ürün destekleme teşvik bedellerinin özellikle ithalata dayalı ürünlerin üretiminde ekim zamanından önce açıklanmasını istedi. 

TARIMIN KONSEYİ OLMALI

Kavak, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri koordinasyonunda bir konsey kurulmasını, tarımın bütün paydaş STK’larının bu konseyde temsil edilmesini talep etti. MÜSİAD Adana Şube Başkanı Burhan Kavak,   “Bu yapı içerisinde ticaret borsası, sanayi odası, ticaret odası, ziraat mühendisleri odası, çiftçiler birliği, sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve sektörüne öncülük eden firmalar yer almalı. Bölge için öngörülen projeler, yapılması gereken bu paydaşlarla istişare edilerek karara bağlanmalı” diye konuştu. 

GENİŞ RAPOR BAKANLIĞA ULAŞTIRILDI

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan’ın da hazır bulunduğu toplantıda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcilerine, MÜSİAD tarafından hazırlanan “İYİ Ekonomide Gıda Tarım ve Hayvancılık” raporu da sunuldu. Kavak’ın Adana’nın Tarım Sektörü Sorun ve Çözüm Önerileri Dosyası sunduğu toplantıya Milletvekili İlknur İnceöz, Aksaray Vailisi Aykut Pekmez, Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, MÜSİAD Aksaray Başkanı Eyüp Dağdaş, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Koçaş’ın yanı sıra MÜSİAD Şube Başkanları ve üyeleri katıldı.