Çukurova Genç İşadamları Derneği’nin (ÇUGİAD) davetlisi olarak Adana’ya gelen Senegal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Moustapha Mbacke, Büyükelçilik 1. Müsteşarı Moustapha Bkhna, ÇUGİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya ile beraber Adana Ticaret Odası’nı ziyaret ederek, Meclis Başkanı Tarkan Kulak ve Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe ile bir araya geldi.

ATO Yönetim Kurulu üyeleri Zübeyt Şendur, Muzaffer Emin Yumuşak, Emine Nargile, Mehmet Özel, Cevdet Şeker, Meclis Üyesi Yaşar Biniciovat ile Genel Sekreter Vekili Birol Yarman’ın da hazır bulunduğu ziyaret sırasında konuşan Büyükelçi Moustapha Mbacke, ziyaretini Türkiye ile Senegal arasındaki yatırım ve ticari ilişkileri artırma hedefi doğrultusunda gerçekleştirdiğini söyledi.

Ülkesindeki yatırım ortamına ilişkin bilgi veren Moustapha Mbacke, “İlişkilerimizi daha ileri boyutlara taşımayı istiyoruz. Bu kapsamda Senegal olarak Adanalı iş adamlarımıza kapımız sonuna kadar açık ve her türlü destekte bulunmaya hazırız. Senegal son derece güvenli ve istikrarlı bir ülke olarak Türk iş adamlarına son derece elverişli fırsatlar sunmaktadır. Türk iş adamlarını ülkemizi ziyaret ederek fırsatları yerinde görmeye davet ediyorum” dedi.

Ziyaret sırasında konuşan ÇUGİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya da, yaklaşık 200 yıl Fransız sömürgesinde yaşayan Senegal’in, yeni bulunan petrol yataklarının da üretime başlamasıyla birlikte önümüzdeki 10 yıl içerisinde hızla gelişeceğine inandığını vurguladı. Sakarya, “Senegal petrolünün devreye girmesiyle ülkedeki yabancı yatırımlarda ciddi anlamda artış yaşanacaktır. Bu kapsamda oluşacak fırsatları kaçırmamak için Türk iş adamları olarak Senegal’de ne kadar erken pozisyon alırsak ticaretimiz de o kadar gelişecektir” diye konuştu.

Senegal Cumhuriyeti Büyükelçisi Moustapha Mbacke’nin ziyaretini iki ülke ilişkilerinin gelişiminde önemli bir adım olarak değerlendirdiklerini belirten Meclis Başkanı Tarkan Kulak ve Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe de, Adana Ticaret Odası olarak kentin ihracatının gelişmesine yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını, bu anlamda Senegal pazarının en iyi şekilde değerlendirilebilmesi için girişimlerde bulunmaya hazır olduklarını belirterek şunları söylediler:

“Senegal, 1994 sonrasındaki güçlü reformlarla gelişimine hız vererek ekonomik anlamda Batı Afrika’nın en başarılı ülkesi ve finans merkezi olmuştur.Senegal ile Türkiye arasında ticaretin geliştirilmesine yönelik önemli bir potansiyel bulunmaktadır. Çeşitli konularda işbirliği yaparak bu potansiyeli geliştirebiliriz.Odamız tarafından dış ticaret ağımızı genişletmek ve yeni pazarlar ve müşteriler edinmek amacıyla dünyanın her yerine komite üyelerimizce yurt dışı iş gezileri düzenlenmektedir. 2014 yılında Odamız öncülüğünde yaklaşık 500 iş adamı 28 ayrı ülkeye ticari ziyaretlerde bulunmuştur. Yakın zamanda Odamız makine grubu Tanzanya’ya bir iş gezisi düzenlemiş ve buradan olumlu sonuçlarla dönmüştür. Yine Odamız üyelerinden Senegal’de yatırımı olanların varlığını da memnuniyetle ifade etmek isteriz. Senegal heyetinin Odamıza yaptığı ziyaretin, Adana ile Senegal arasında kurulacak ticaret köprüsünün ilk taşını oluşturmasını temenni ediyoruz. İki ülke iş adamlarının ilk fırsatta karşılıklı ziyaretlerle bir araya getirilmesi ve ortak yatırım ve işbirliği imkanları konusunda somut adımlar atılması konusunda Adana Ticaret Odası olarak üzerimize düşen her türlü görevi yerine getirmeye hazır olduğumuzu bilmenizi isteriz”

Ziyaretin son bölümünde karşılıklı hediye ve plaket takdiminde bulundu.