Adanahabermerkezi.com
YORUM HABER
Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Hükümet milletvekilleri buluşup Adanalı’ya “sorunları çözüyoruz” mesajları vermeye çalışıyorlar.  Halk tarafından takdir gören uygulamada vatandaş bazı büyük projelerinde akıbetinin ortaya çıkmasını bekliyor. Bu konuda belki de en önemli ve büyük projelerden birisi Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi. 10 yılı aşkın süre önce büyük bir törenle startı verilen proje henüz hayata geçirilemedi. Potansiyeli ve ekonomik getirisi nedeniyle büyük ilgi uyandıran proje ile ilgili sonuç elde edilemedi. Adanalılar ise Adana Valisi Mahmut Demirtaş'ın bu konuda, Sadece iktidar Milletvekilleri değil, tüm vekilleri, Belediye Başkanlarını çağırıp sorunun çözümü konusunda yönlendirici ve ateşleyici olmasını istiyor.  Halkın sorunlarıyla yakından ilgilenen Vali Demirtaş'ın bu konuda da ön plana çıkmasını ve sorunun giderilmesi için liderlik yapmasını istiyor.
Bu konuda Yetkililer “Çalışmalar sürüyor” diyor.
Ancak bir gerçek var ki, Adana’yı enerji üssü yapacak bu proje tamamlanamadı.  Şayet proje tamamlansaydı on milyarlarca dolarlık yatırımlarla rafineri ve petrokimya tesislerinden oluşan bir kompleks hayata geçmiş ve ülkemize milyarlarca dolarlık katkı sağlayacak bir sistem kurulmuş olacaktı. Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi'nin yatırımcılara tahsis aşamasına gelememesi daha çok, geçen süreçte uluslararası krizlerin yanı sıra gerek ülkemizde gerek ise bölgemizde olumsuz olayların ardı arkasının kesilmemesinden kaynaklanmakta. Bu süreçte ne yabancı yatırımcılar ne de ülkemizdeki yatırımcılar bölgede yatırım yapmak için çok ciddi bir çaba içerisinde olmadılar.
 
Türkiye'de petrokimyasal ürünlerin, özellikle termoplastiklerin talep artış hızı dünya ortalamasının en az 2 katı. Petrokimya ürünlerinin kullanılmadığı alan neredeyse yok gibi. Ülkemizin yıllık petrokimya ürünü talebi 8-9 milyon ton civarında. Petkim tarafından üretilen petrokimya ürünleri ise ancak 1,6 milyon ton civarında. Bunun üzerindeki ihtiyacımızı 6 milyar dolar civarında bir bedel ödeyerek ithal ediyoruz. Bu alanda büyük bir boşluk ve ciddi yatırım ihtiyacı var.
Şimdi Adana'nın önünde bin yılda bir gelecek bir fırsat bulunmakta. Başta Adana Valiliği olmak üzere, Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana'daki tüm oda, borsa ve sivil toplum kuruluşlarının el birliği içinde bu işin takipçisi olmaları gerekiyor. Kent önderleri 40 milyar doları bulması hedeflenin yatırımı mutlaka Adana’ya kazandırmalılar. Yoksa Vali ve hükümet milletvekillerinin bireysel sorunları görüşmesi Adana’yı kurtarmaz, Adana’yı büyük projeler kurtarır. Oda başkanları da küçük şeylerle vatandaşı oyalamak yerine Adana’yı kurtaracak büyük projelerin peşine düşmeli, birilerine şirin görüneceğim diye kentin yok olmasına göz yummayın.
Kaynakça: Recep Şenyurt Dünya Gazetesi