MAY Tohum Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hamdi Çiftçiler, 35 ülkeye ihracat yaptıklarını belirterek, "MAY Tohum olarak bugün 35 ülkeye ihracat yapıyor ve 200’den fazla tescilli ürünü yurtiçi ve yurtdışı üreticilere sunuyoruz" dedi.

MAY Tohum Adana'da Karataş Yolunda 200 dekarlık alanda kurdukları Çukurova Islah Merkezi’ni basına tanıttı.  MAY Tohum Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hamdi Çiftçiler,  1978 yılında kurulan MAY Tohum’un Türkiye’nin ilk özel sektör yatırımcı kuruluşlarından biri olduğunu, 1984 yılından itibaren Türkiye’de tohumculuk sektörünün libere edilmesi ile birlikte Yerel ve Uluslararası piyasalarda faaliyetlerini ve deneyimini geliştirmeye başladıklarını ifade etti.  2015 yılı itibarı ile tohumculuk sektöründe 37 yılı geride bırakarak ülkemizin önde gelen yerli yatırımcı ve ihracatçı tohum şirketlerinden biri haline geldiklerine dikkat çeken Çiftçiler, şöyle konuştu:

"20 yıl önce ülkemizde ve uluslararası piyasalarda söz sahibi bir marka olma amacı ile Ar-Ge faaliyetlerine başlayan MAY Tohum, son 5 yılda odaklanma ve uzmanlaşmaya bağlı global rekabete uygun ürün geliştirmek üzere yatırımlarını maksimum seviyeye çıkarmıştır. MAY Tohum, her yıl cirosunun ortalama %7’sini Ar-Ge çalışmalarına ayırarak bu konudaki kararlığını sergilemektedir. Global standartlarda tohum ıslahı yapabilme kabiliyetine sahip Dünyadaki çok az firmadan biri olan MAY, ülkemizin ve hepimizin geleceği için bu toprakların tohumlarını geliştirmektedir. Çünkü en iyi tohum yerinde ıslah edilen tohumdur. Bu toprakları en iyi biz biliyor bugün Adana’nın toprağında Mısır, Trakya’nın toprağında Ayçiçeği çeşitlerimizi geliştiriyoruz.

DÜNYADA İLK 10 İÇİNDEYİZ

Ar-Ge çalışmalarına paralel olarak kurduğu mevcut yurtiçi, yurtdışı tedarik ve satış altyapısının olumlu sonuçlarını almaya başlayan MAY Tohum; hibrit ayçiçeği ve hibrit mısır türlerinin tohum tedarikinde dünya ölçeğinde yer alır hale gelmiştir. MAY Tohum Ayçiçeği tohumlarında toplam markalı satışlarda Dünya’da ilk 10’un içindedir.

35 ÜLKEYE İHRACAT

35 ülkeye ihracat yapan MAY Tohum’ un hedef coğrafyada 200’den fazla tescilli ürünü bulunmaktadır. Bu çeşitlerin tamamı “MAY” markası altında satılmaktadır. Dört ülkede ise kendi geliştirdiği çeşitlerin lisans hakkını satmış durumdadır. Uluslararası arenada güçlü bir Türk Tohum firması olmak için emin adımlarla ilerleyen MAY Tohum, Dünyanın devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı TURQUALITY® Marka Destek Programına girmeye hak kazanan ilk ve tek tohum firmasıdır."

29 BİN TON SERTİFİKALI TOHUM ÜRETİYORUZ

Gelişmekte olan bir ülke için tohumculuk sektörünün, kendi tohum teknolojisini üreten bir ülke olmanın önemli olduğuna da değinen Çiftçiler, “Bu coğrafyaya Türkiye'nin verebileceği çok şey olduğuna inanıyoruz. Misyon olarak da yine sahip olduğumuz tecrübeyi ve araştırma geliştirme gücümüzü kullanarak geliştirdiğimiz tohum çeşitleri ve tarım sektöründe ülkemize değer yaratmak olarak belirledik. Rakamlarımıza baktığımız zaman 37 yıldır tohum işi yapıyoruz. Bursa ve Adana'da iki üretim tesisimiz var, yıllık 29 bin ton sertifikalı tohum üretimi yapıyoruz. Bu da Türkiye’de Kurulu kapasitelerin hemen hemen kendi ulaştığımız türler anlamında bakarsak en büyüklerinden birisi hatta en büyüğü”

EN ÇOK ZİRAAT MÜHENDİSİ ÇALIŞTIRAN KURUM

Türkiye'nin 6 farklı bölgesinde yıllık ortalama 110 bin dekar alanda sertifikalı tohum üretimi ile ülke ekonomisine katkı sağladıklarını söyleyen Çiftçiler, Türkiye’nin 6 farklı bölgesinde üretim yapıyoruz. Yıllık ortalama 110 bin dekar gibi bir alanda sertifikalı tohumluk üretiyoruz. Bursa, Yenişehir, Adana ve Trakya'da dört AR-GE merkezimiz var. Dünyanın 5 ülkesine de tohum ihracatı yapıyoruz. Toplam 230 çalışanımız var. Bunların 127 tanesi ziraat mühendisi ve Türkiye'de en fazla ziraat mühendisi istihdam eden  şirketlerden biriyiz”