Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Süleyman Sönmez, ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasında Avrupa Birliği üyeliği hedefini önemsediklerini bildirdi.
ADSİAD, geleneksel Salı toplantısı kapsamında Düsseldorf, Köln, Duisburg, Essen şehirlerinin de içinde bulunduğu Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti'nin Ekonomik Kalkınma Ajansı (NRW.INVEST) Türkiye Temsilcilik Müdürü Dr. Adem Akkaya, Almanya-Komutax Yeminli Mali Müşaviri Cevdet Kocaş ve  Almanya-Emili Avukatlık Bürosu’ndan Av. Dr. Abdullah Emili'yi, Adana’da ağırladı.

“AB’YE UYUM REFORMLARINI DESTEKLİYORUZ”

ADSİAD Yönetim Kurulu ve ADSİAD üyelerinin katıldığı, Adana Divan Otel’de gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını yapan Sönmez, NRW.INVEST’in, yurtdışında var olmak ve pazar kazanmak isteyen Türk firmalarının Avrupa'ya açılmalarını sağladığını kaydetti.  AB'ye uyum reformlarını desteklediklerini, önümüzdeki dönemde sadece içeride değil, dışarıda da uzlaşma kültürü ve diplomasi dilinin ağırlık kazanması için siyasi partiler başta olmak üzere iş dünyası, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, kanaat önderleri ve toplum kesimlerinin ortak bir gelecek paydasında birleşmesinin Türkiye’nin gücüne güç katacağını ifade eden Sönmez, “Biliyoruz ki gelişmiş bir ekonomi için gelişmiş bir demokrasi kültürüne ihtiyacımız var” diye konuştu.


“ALMANYA ÖNEMLİ BİR PARTNERDİR”
Türkiye - Almanya ilişkilerinin hem hükümetler hem vatandaşlar açısından tarih boyunca her yönüyle yüksek bir değere sahip olduğunu kaydeden Sönmez, şunları söyledi:

“Türkiye ile Almanya arasında çok yakın sınır ilişkisi olmamasına karşın, çok güçlü ekonomik ve ticari bağlara sahip olduğumuz bir gerçektir. Çok köklü bir ticaret tarihine ve ticaret kültürüne sahip olan Almanya'nın, Çin'in hızla yükselen performansına karşın dünyanın en önemli Dış ticaret ülkesi olduğu bilinmektedir. Bu özelliklere sahip bir ülkenin Türkiye’nin siyasi, ekonomik ve kültürel açılardan en önemli partnerlerinden biri olması son derece önem taşımaktadır.

“BİR NUMARALI TİCARET ORTAĞIMIZ”

Yılda 12 Milyar Euro'luk ticaret hacmiyle Almanya bir numaralı ticaret ortağımız olup, 4.2 milyar Euro'luk dış yatırımıyla ülkemizdeki yabancı sermaye sıralamasında üçüncü sırada gelmektedir. Yakın geçmişe kadar üç milyonu aşkın Alman turist ülkemizi ziyaret ediyordu. Ayrıca Almanya'da 1 milyon 700 bin dolayındaki Türk toplumunun varlığı ilişkimizi çok özel bir hale getirmektedir. Türk-Alman ekonomik ilişkilerinde yaşanan vize sorunundan ivedilikle kurtulmamız gerekiyor.” 


AKKAYA: “400 TÜRK FİRMASI VAR”

NRW.INVEST Türkiye Temsilcilik Müdürü Dr. Adem Akkaya ise “Avrupa Pazarlarına Çıkış Kapısı: Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti” başlıklı sunumunda 360’ın üzerinde güçlü belediyesi bulunan Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti'nin yarıçapının yaklaşık 500 kilometreyi kapsadığını, bu çember içerisinde yaklaşık 160 milyonun üzerinde tüketicinin yaşadığını kaydetti. Eyalette 400’den fazla Türk firması olduğunu söyleyen Akkaya, “Almanya’nın bir numaralı ekonomi ve ticaret bölgesin Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’nin 2015 yılı sonu itibariyle sermayesinin yarısından fazlasını Türkiye’den gelen 400 firma oluşturuyor. Yatırım açısından cazip bir bölge, finans kaynaklarına yakınlığı, Avrupa’nın tam ortasında yer alması nedeniyle büyük avantaj sağlıyor. Firmalar böylelikle dünya pazarlarına açılabiliyor. Yabancı yatırımcıların merkezi konumundadır” dedi.

KOCAŞ: “ALMANYA’DA ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ YOK”

Almanya-Komutax Yeminli Mali Müşaviri Cevdet Kocaş da “Kuzey Ren-Vestfalya’da Şirketleşmenin Vergisel Çerçevesi” konulu konuşma yaptı. Dış pazarlara açılmanın Türkiye açısından önemini anlatan Kocaş, ülke içinde sektörel sorunların aşılabilmesi, ülke dışındaki fırsatların değerlendirilmesi, işletmelerin aşırı büyümesi ve sermayenin birikmesi, uluslar arası çalışan şirketlere yakın olma gibi gerekçelerle dışa açılımın gerekli olduğunu vurguladı.

Uzun vadeli başarı için ulaşılması gereken ticari hedefleri anlatan Kocaş, gelişen teknolojinin takibinin yanı sıra Almanya’da sermaye şirketlerinin kuruluş aşamasını anlattı. Kocaş, “Almanya’da özel tüketim vergisi diye bir uygulama yok” diye konuştu. 

EMİLİ: “SCHENGEN VİZESİ İLE ÇALIŞAMAZSINIZ”

Almanya-Emili Avukatlık Bürosu’ndan Av. Dr. Abdullah Emili ise “Kuzey Ren Vestfalya’da Yatırım ve Şirketleşmenin Hukuki Çerçevesi, Süreç, İşleyiş”le ilgili bilgi verdi. Almanya’ya vize almak isteyen şirketlerde öncelikli olarak ‘doğru bilgi’ arandığını vurgulayan Emili, böylelikle vize işlemlerinin hızlı ilerleyeceğine işaret etti. Schengen vizesi ile Almanya’da çalışma olasılığının olmadığına vurgu yapan Emili, “Schengen vizesi üye ülkelere seyahat amacı güdüyor. Bu vize ile Almanya’da çalışılabileceğine ve oturum izni alınabileceğine yönelik söylemler doğru değil” diye konuştu. Almanya’da şirket sahiplerinin oturum izni almasının kolaylığına dikkat çeken Emili, şirket sahibi iş insanlarının eş ve 16 yaşından küçük çocuklarına da oturum ve çalışma izni verildiğini, eğitim hakkı tanındığını söyledi. Emili, nitelikli ve kalifiye personele verilen ‘Blue Kart’ ile de oturum izni alınabildiğini, bu kart sahiplerinin yıllık gelirlerinin arttığını belirtti. Emili, Almanya’daki iş hukuku ilgili bilgiler de sundu.
Konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçildi.

Toplantının son bölümünde ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez ve Yönetim Kurulu Üyeleri, konuklara teşekkür plaketi sundu.