Çukurova GİAD'ın üyeler arası sosyal etkileşimi ve samimiyeti arttırmak amacıyla gerçekleştirdiği 2’nci KKTC gezisi bu yıl ticari temasları da kapsadı. Aileleriyle birlikte Adana'dan uçakla KKTC'ye giden Çukurova GİAD heyeti, KKTC'nin Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun'u, ardından Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif'i ziyaret etti. Çukurova GİAD üyesi olan CHP Adana Milletvekili Ali Demirçalı'nın da katıldığı heyete başkanlık eden Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, bu yıl düzenledikleri gezide, KKTC'nin işleyen dinamikleri ile bir araya gelerek ticari bağları sağlamlaştırmayı hedeflediklerini söyledi. Çukurova GİAD'ın bölgede en önemli ve güçlü sivil toplum kuruluşu olduğunu vurgulayan Sakarya, "Biz Adanalı işadamları olarak KKTC'yi Türkiye'den ayrı görmüyoruz. Kıbrıs bağrımızın içinde, ayağımızın bastığı memleket toprağımızdır. Gönül bağımızın hiçbir şekilde koparılamayacağı bir ülkedir. Hali hazırda Kıbrıs'ta ticaret yapan üyelerimizin dışında 'Neden daha fazla ticaret bağımız da olmasın' diye düşünerek bu ziyaretlerimizi gerçekleştirdik. Bu programın devamı olarak ikili iş görüşmeleri niteliğindeki bir organizasyonla her iki ülkenin işadamlarını Adana'da buluşturmayı düşünüyoruz." dedi.

ATUN; TİCARİ SINIRLAR KALKMALI

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da, KKTC ile Güney Kıbrıs arasındaki ticari sınırların ortadan kalkması çağrısında bulundu. Türkiye ile KKTC'nin benzeri olmayan bağla bağlı olduğunu kaydeden Atun, Çukurova'dan işadamlarının KKTC'de yatırımları olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

"Bu yatırım ve ortaklıkların Türkiye'nin diğer bölgelerindeki iş adamlarına örnek olmasını diliyorum. Türkiye, bölgede çok önemli ekonomik bir güç. Türkiye'nin ekonomisi güçlendikçe bölgedeki siyasi etkinliği de ciddi manada artıyor. Biz de, Anavatan'ın bu gelişimini büyük memnuniyetle izliyoruz. Türkiye Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu'nda (Dünya çok büyük bir küresel köy olmuştur) dedi. Bu küresel köy içerisinde Kıbrıs da küçük bir ada. Bu ada üzerinde artık serbest ticaret olgusunun hayata geçmesi, Kuzey ile Güney Kıbrıs yönetimi arasındaki ticari sınırların tam manası ile ortadan kalkması, serbest ticarete karşılıklı olanak verilmesi lazım. Şu anda kuzeyden güneye tek yönlü satış söz konusudur. Ticari sınırların kalkması, nerede üretildiği kaygısı taşınmadan karşılıklı ticaret olması ticari entegrasyona yol açacaktır. Bu da 3-4 milyar Euro'luk bir ticari potansiyeli ortaya çıkaracaktır. Güney Kıbrıs yönetiminin küresel köy olgusuna uyması lazım. Biz buna hazırız."

Sağlık Bakanı Ahmet Kâşif de, Çukurovalı işadamlarını KKTC'de görmekten mutluluk duyduklarını, özellikle sağlık sektöründe KKTC'de yapılacak yatırımlarda destek olacaklarını söyledi.

Çukurova GİAD heyeti, bakanlık ziyaretlerinin ardından, KKTC'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın mezarını ziyaret etti. Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, 13 Ocak 2012'de yaşamını yitiren Denktaş'ın mezarını ziyarette özel deftere düşüncelerini yazdı. Heyet, daha sonra 1974'deki Kıbrıs Barış Hareketi'nde şehit olan 287 Türk Silahlı Kuvvetleri askeri ile 26 Kıbrıslı askerin anısına Türkiye tarafından yaptırılan Girne'deki Boğaz Şehitliği'ni ziyaret etti.