Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED), bilim, sanayi ve teknolojik gelişmeleri yakından takip eden toplumların çağdaş dünya düzeninde bir adım öne çıktığı öngörüsüyle toplantı düzenledi. Mersin İskele Marin’de Süleyman Sönmez başkanlığında toplanan ÇUKUROVA SİFED’in konuğu Mersin Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Doç. Dr. Cem Onat, oldu. 
SÖNMEZ, İNOVASYON VE AR-GE’Yİ İŞARET ETTİ
Toplantının açılışında ÇUKUROVA SİFED’in Adana ve Mersin’in güçlü iş insanlarından oluştuğunu, bölgenin üretim, istihdam ve yatırımının yüzde 80’ine yakınına hitap ettiğini anlatan Sönmez, “24 Haziran’dan sonra ülkemiz yeni bir dönemece girdi. Herkes için hayırlı olmasını diliyorum. İş dünyası olarak elimiz her zaman taşın altında oldu ve bundan sonra da bölgemizin, ülkemizin her alanda gelişimi için elimizi taşın altına koymaktan çekinmeyeceğiz” dedi.
Dünya ülkelerinin artık otomobillerin duvarlarla iletişimini göz önüne alarak üretim gerçekleştirdiğini, bunu başaran ülkelerin şehirlere insansız araçları lanse ettiğini aktaran Sönmez, “İnovasyon ve Araştırma-Geliştirme (AR-GE) planlamalı çalışmalar Türkiye’yi daha ileri noktalara taşıyacaktır” diye konuştu.


EKİNCİ’DEN ENDÜSTRİ 4.0 VURGUSU
Toplantıya katılan Türk Girişim ve İş dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkan Yardımcısı ve Doğu Akdeniz Sanayici ve İş İnsanları Federasyonu (DASİFED) Başkanı Faruk Ekinci de Almanya’nın Endüstri 4.0 teknolojisi sayesinde insansız makinelerle üretime geçtiğini hatırlattı. Ekinci, Almanya’da 15 yıl içerisinde özellikle sanayide tamamen insansız makinelerin üretim gerçekleştireceğini vurguladı. Ekinci, dünyanın bir sanayi devrimiyle kendine yön çizdiğini, Türkiye’nin de bu yöne kanalize olması gerektiğini kaydetti. 
BALKAN: YENİ KARARLAR BEKLİYORUZ
ÇUKUROVA SİFED Başkan Yardımcısı Selahattin Balkan ise Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin Türkiye için hayırlı olmasını dilerken, kabinenin iş dünyasında yeni gelişmelerin önünü açma uğraşında olmasını diledi. Balkan, “Yatırım ve üretimin artması için iş dünyası olarak yeni kararlar alınmasını bekliyoruz” dedi.


ENGİN, YATIRIMLARI ANLATTI
Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Hasan Engin de bölge yatırımlarına vurgu yaptığı konuşmasında yıl sonuna kadar bitmesini bekledikleri Çukurova Bölgesel Havalimanı, Kazanlı-Tarsus-Seyhan Kıyı Şeridi Projesi, Pozantı Gülek’teki Karboğazı Kayak Tesisleri’nin Adana ve Mersin adına büyük kazanım olacağını vurguladı.
ONAT: AR-GE, LÜKS DEĞİL; ZORUNLULUKTUR
Açılış konuşmalarının ardından söz alan Mersin Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Doç. Dr. Cem Onat ise yakın zamanda Mersin’in farklı lokasyonlarında yeni organize sanayi bölgelerinin planlandığını vurguladı.  AR-GE faaliyetlerinin Türkiye’nin 2023 hedefleri için lüks bir ihtiyaçtan öte bir zorunluluk olduğuna dikkat çeken Onat, “ARGE kültürümüzün geliştirilmesi ve içselleştirilmesi için daha fazla yol kat etmemiz gerektiği ortadadır. Doğru sorulmuş ARGE motivasyon sorusu ARGE süreçlerimizi başlatacaktır.  Ülkemizde ve bölgemizde yüksek katma değer yaratacak üst düzey ARGE projelerinin çıkmasını diliyorum” diye konuştu.


PLAKET SUNULDU
Mersin GİŞKAD Başkanı Ayferi Tuğcu, ÇUKUROVA SİFED Genel Sekreteri Mustafa Öncül, ÇUKUROVA SİFED Yönetim Kurulu Üyeleri Gülcan Kış, Vahdettin Kılıç, Mehmet Erel, Rıdvan Arıç ve Bedrettin Gündeş, Mersin Yetkili Otomotiv Satıcıları Derneği (MODER) Başkanı Faruk Doğan, GİŞKAD Yönetim Kurulu Üyesi Hamide Özel ile ÇUKUROVA SİFED önceki dönem başkanı Ahmet Akkurt’un da katıldığı toplantının son bölümünde Başkan Sönmez tarafından Doç. Dr. Cem Onat’a plaket sunuldu.