Çukurova’da ‘kuraklık’ tehlikesi

 

Bir dizi ziyaret ve etkinliğe katılmak üzere Adana’ya gelen Bakan Eker, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ‘Tarımsal Yayım ve Eğitim Merkezi’nin açılışını da gerçekleştirdi. Burada konuşan Eker, tarımsal üretimin aynı zamanda iktisadi bir faaliyet olduğunu, bu faaliyetin de verimli bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı. Eker, verimli bir iktisadi faaliyetin de mutlaka bilgi ve teknolojiye dayanması gerektiğinin altını çizerek, “Bunlar olmadan rekabetçi bir verimli tarımsal üretim gerçekleşemez” dedi.

 

HARRAN’I KURTARMAYA ÇALIŞIYORUZ

Bilim ve teknolojideki hızlı gelişime işaret eden Eker, Türkiye’deki mevcut üretim sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Açık sistem sulamalarının, bir süre sonra toprağı yorup zarar verdiği gibi taban suyunun yükselmesine de neden olduğunu anlatan Eker, “Bereket umarak yaptığımız sulama felakete dönüşür. 1960’lı yıllarda Harran’da başlayan yeraltı sulamalarında yapılan hata tekrarlanır. Biz Harran’ı şu anda kurtarmaya çalışıyoruz. 55 bin hektarlık bir arazi yanlış sulama teknikleri nedeniyle çoraklaştı” diye konuştu.

 

SU FELAKET DEĞİL BEREKET GETİRMELİ

2007 yılında hayata geçirilen proje kapsamında 85 milyon TL’lik bir yatırımla drenaj sistemleri kurup, toprağı yeniden üretim yapılabilir hale getirdiklerini hatırlatan Eker, bu çalışmanın da 2014 yılında tamamlanacağı bilgisini verdi. “Aynı tehlike ile bugün Çukurova’da da karşı karşıyayız” diyen Eker, konuşmasını da şöyle sürdürdü; “Konu gündemimizde. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürütüyoruz. Buranın mutlaka yer altına alınması, sulamada basınçlı sisteme geçilmesi, toprağın korunarak ömrünün uzatılması, suyun toprağa felaket değil, bereket getirmesi için bu şart.”

 

SULAMA KAPALI SİSTEME DÖNÜŞMELİ

Çukurova’da sulamanın kapalı sisteme dönüştürülmesinin bir zorunluluk olduğunu kaydeden Eker, bunun yanında toprağın kimyasallara karşı korunması, kullanılan kimyasal ilaçların da mutlaka analizinin yapılması çağrısında bulundu. Bakan Eker, tarımsal ürünlerin pazarlanması konusunda üreticinin organize bir şekilde hareket etmesi noktasında modern pazarlama yöntemlerini hayata geçireceklerinin bilgisini de verdi. Bakan Eker, daha sonra İstasyon Meydanı’nda düzenlenen; ‘Ahilik Haftası’ kutlama etkinliklerine katıldı. Burada ‘Yılın Ahileri’ne kaftan giydirdi, esnaf ve sanatkarlarla ayaküstü sohbet etti.