Adana ve Mersin arasında bir dönem sürdürülen ‘anlamsız’ rekabetin son yıllarda iş dünyasının sağduyusuyla ‘güç birliği yaparak büyüme’ modeline dönüştüğünü belirten DASİFED Başkanı Süleyman Onatça, “Adana ve Mersin’in coğrafi konumu, fotoğrafı, rakamları özetle kaderleri ayrı. Çukurova Kalkınma Ajansı’yla yakaladığımız birlikteliğin, yeni teşvik paketiyle ayrıştırılması endişesini taşıyoruz. Aynı şekilde Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın hizmet alanı Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş da teşvik paketinde farklı guruplarda yer aldı. Kararnamesi henüz yayınlanmayan teşvik paketinde bu durumun göz önüne alınarak revize edilmesinin yararlı olacağına inanıyoruz. Bu konuda Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan’dan destek bekliyoruz” dedi.
Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği’nin ev sahipliğinde Marina 20. Cadde’de gerçekleştirilen DASİFED olağan yönetim kurulu toplantısında konuşan Onatça, “Globalleşen dünyada yatırımcısını teşviklendiren hükümetler ülke ekonomisini büyütüyor. Yeni teşvik sisteminin yatırımları ve istihdamı artıracağına inanıyoruz. Ancak, birbirine çok yakın kentlerin çok farklı kategorilerde yer alıyor olması üretim maliyetlerine yansıyacak ve bazı tesisler kurulurken mevcutların kapanmasına neden olacak. Kentlerin zaten var olan güçlü sektörlerine yönelik teşvik düzenlemelerine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Yeni pakette gördüğümüz aksaklıkları Ekonomi Bakanımız Çağlayan’a bir mektupla bildireceğiz” diye konuştu.
Toplantıya ev sahipliği yapan MESİAD Başkanı Ahmet Akkurt da Mersin ve Adana’nın Doğu ve Güneydoğu’dan en fazla göç alan kentler arasında yer aldığını belirterek, “Bu iki kentin işsizlik probleminin çözülmesi, sosyal yaşamının iyileştirilmesi için 4’üncü bölge teşviklerinden yararlandırılması gerekir. Bölgeye bu yönde verilecek teşvikler 2023 hedeflerinin tutturulmasına ciddi katkı sağlar. Ayrıca haksız rekabetle karşılaşılmaması için bu iki kente yakın illerin en fazla 5’nci bölgede yer alması doğru olur” dedi.
Mersin’in ve yatırım imkanlarının tanıtım filminin izlendiği toplantıya DASİFED yönetim kurulu üyeleri, Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye, Tarsus ve İskenderun SİAD’larının başkan ve yöneticileri katıldı.