AGRI – VIP Çukurova Tarım Fuarı etkinlikleri kapsamında düzenlenen konferansta konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, Türkiye’nin farklı agro-ekolojik bölgelere sahip bir ülke olduğunu ve 70`in üzerinde ekonomik öneme haiz kültür bitkisi yetiştirildiğini belirterek, "Bu kültür bitkilerinde ekonomik düzeyde zarar yapan 500 civarında hastalık, zararlı ve yabancı ot türü bulunmaktadır. Bunların 270`e yakını zararlı,  90`ı hastalık etmeni ve 80`den fazlası da yabancı ot türüdür" dedi.

Birim alandan elde edilen verimin ve kalitenin arttırılması için tarım ilacının kullanılması gereken girdilerin başında geldiğine dikkatleri çeken Güngör; "Tarım ilacı kullanılmaması durumunda verimde % 65`e varan kayıplar yaşanabilmektedir" dedi.
Ülkemizde Pestisit Tüketimi Gelişmiş Ülkelere Göre Oldukça Düşüktür

Pestisit kullanımının Dünya`da giderek artış gösterdiğini ve Dünya global pestisit satış miktarının 2014 yılı sonu itibariyle 52 milyar dolara ulaşacağının öngörüldüğünü söyleyen Güngör, "Türkiye`de tüketilen pestisitler yıllık ortalama 50.000 ton, satış tutarı 2013 yıl sonu itibariyle yaklaşık 600 milyon $’dır. Bu rakamlar temel alındığında Türkiye, dünya ortalamasının altında ilaç kullanmaktadır" dedi.