TOBB Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, Meclis Başkan yardımcıları Işın Yılmaz ve Hakkı Attaroğlu, Genel Sekreter Mustafa Kalyoncu’dan oluşan  EBSO Temsil Heyeti Adana Ticaret Odası’nı ziyaret ederek, Meclis Başkanı Tarkan Kulak, Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Başkan Yardımcısı Mehmet Şahbaz ve Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya geldi.

Ziyaret sırasında EBSO Temsil Heyeti’ni Adana’da görmekten mutluluk duyduklarını belirten ATO Meclis Başkanı Tarkan Kulak ve Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, İzmir ve Adana’nın aynı karaktere sahip kentler olduğunu ve bu anlamda sorunlarının da birbirine benzediğini vurguladılar. Kulak ve Menevşe, EBSO Temsil Heyeti’ne kentin ve bölgenin ekonomik yapısını ve avantajlarını da anlattılar.

Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak Adana’ya ilk Meclis ziyaretini gerçekleştirdiklerini vurgulayan TOBB Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, iki kent arasındaki ticari ilişkilerin arzulanan seviyelere yükseltilmesini amaçladıklarını söyledi.

Adana ve İzmir’in, teşvik uygulaması konusunda yaşadıkları olumsuzlukların yanı sıra, aldıkları yoğun göçten de kaynaklanan yüksek oranlı işsizlik rakamları ve sanayi geçmişleri bakımından aynı dokuya sahip kentler olduklarını ifade eden Yorgancılar, “Bu benzerliklere rağmen ticari ilişkilerimiz maalesef olması gerekenin çok gerisinde. Mevcut duruma göre Adana 100 liralık mal satıyorsa bunun ancak 1 lirasını İzmir’e satıyor. İzmir açıdan değerlendirildiğinde de durum böyle. Eskiden ulaşım sorunundan bahsediliyordu ama şimdi karşılıklı uçak seferlerinin de artmasıyla bu sorunun üstesinden gelindi. İzmir’de ve Adana’da karşılıklı olarak değerlendirilebilecek önemli bir potansiyel var ve yapılması gereken tek şey bu potansiyelin harekete geçirilmesi” diye konuştu.

Türkiye’nin bir takım iç ve dış sıkıntılar yaşadığını, bu durumun ekonomiye de yansıdığını kaydeden EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, son dönemde yabancı sermayeli firmaların Türkiye’den farklı ülkelere 22 milyar dolar tutarında kar transferinde bulunmalarının ekonomideki olumsuzlukların artmasına yol açtığını kaydetti.

Türkiye’nin dünya ticaretindeki payının yüzde 2.3 seviyelerinde bulunduğunu, 2023 yılı için hedeflenen rakamlara ulaşılabilmesi bakımından kalan yüzde 97.7’lik bölümden daha fazla pay alınması için çalışmalar yapılması gerektiğini ifade eden Yorgancılar, “Dünyadaki her evde bir Türk malının bulunmasını hedeflemeliyiz. Eğer bunu yapabilirsek yaşanılan sorunlarımızı tümüyle aşabilmemiz ve hedeflerimize ulaşabilmemiz mümkün olabilecektir” dedi.