Projeye katkı koyan işyerlerinin İŞKUR’a bildirdikleri ihtiyaçlar doğrultusunda ilk etapta 50  engelli vatandaşın iş sahibi olması amaçlanıyor.


ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez, Adana Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Didem Sürenler, Adana 5 Ocak Rotary Dönem Başkanı Efe Uluç, Projeden Sorumlu ADSİAD Başkan Yardımcısı Vedat Gizer ve projede görev alan diğer isimler, İş Geliştirme Merkezi’nde (İŞGEM) bir araya geldi. Proje ortakları, “Öncelikle ‘Neden engelliler?’ sorusuna yanıt aranması gerektiğini belirterek, Türkiye nüfusunun yüzde 13’ünün engelli olduğunu ifade etti.

ENGELLİ VATANDAŞLARIN TOPLUMA ENTEGRESİ

Ortak açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Maalesef engelli vatandaşlarımız iş ve ekonomi dünyasında yüzde 0,5 oranında yer alabilmektedirler. Yani nüfusa oranlarıyla, iş dünyasında yer alma oranları kesinlikte örtüşmemektedir. Engelli vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını karşılayabilmelerinin önünde çeşitli sıkıntılar var. İşte tam bu noktada sivil toplum kuruluşlarının sorumlulukları bulunduğu açıktır. Onların dezavantajlarını hafifletip, topluma entegre olmalarını sağlamak ve toplumdan soyutlanmalarını önlemek için çaba göstermek görevlerimiz arasındadır.

Engelli vatandaşlarımızın en önemli istekleri arasında ekonomik özgürlüklerini ele almak geliyor. Bunun için de çalışma hayatının içinde olmaları, istihdam edilmeleri ve düzenli, güvenli bir iş ortamına geçmeleri şart. Biz de bu amaçla ‘Engel Tanımam, İşimin Başındayım’ başlığıyla, Engelli Vatandaşlara Yönelik İstihdam Sağlama Projesi’ni başlattık.”

İLK ETAPTA 50 ENGELLİ

Açıklamamada ayrıca projenin ayrıntıları dile getirildi ve katılım için gereken iletişim bilgileri iletildi: “Siz ‘Engel Tanımam, İsimin Basındayım’ dedikçe biz sizlerin yanınızda olacağız. Yasa gereği 50 işçi ve üzerinde çalışanı olan işletmelerin çalışan sayısının %3 'ü oranında engelli çalıştırması gerekmektedir. Projeye katkıda bulunan işyerlerinin İŞKUR’a bildirdikleri ihtiyaçları doğrultusunda belirli sayıda (İlk planda 50 kişi) engelli vatandaşımızdan öncelikle stajyer olarak, akabinde de verilecek eğitimler sonrası daimi personel olarak yararlanılacak ve onlara iş olanağı sunulacaktır. Ancak şu ana kadar yapılan çalışmalarda şartlara uygun sadece 12 engelli vatandaşımıza ulaşabilmiş durumdayız.. Bu sayının  artarak, hedeflenen 50 kişiye ulaşılabilmesi için medyanın da desteğine ihtiyacımız vardır. Bize ulaşmak isteyen engelli vatandaşlarımız [email protected] adresinden bize ulaşıp, başvuru yapabilirler. 2-3 aylık bir zaman dilimi içerisinde, ihtiyacı olan engelli vatandaşlarımıza ulaşarak, mülakatların ardından uygun işyerlerine yerleştirilmelerini planlamaktayız. Ulaşamadığımız engelli vatandaşlara ulaşmada kamuoyunun ve basının desteğini bekliyoruz.”