Baş, Adana’nın Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk sanayileşen bölgelerinden biri ve köklü bir sanayileşme geleneği ve sermaye birikimi oluşturması nedeniyle Türkiye ekonomisi için önemli bir il olduğunu belirterek, “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçen tarım ekonomisinin ayağa kalkmasında ve sanayileşmeye doğru atılan ilk doğru adımlarda Adana’nın büyük rolü vardır. Adana, sanayisi ile Türk ekonomisinin büyümesi için gerekli olan sermaye birikimini oluşturarak ülke çapında yatırımlara dönüştürmüştür” dedi.

İSO tarafından açıklanan ikinci 500 firma arasına Adana’dan 15 firmanın girmesinden dolayı firmaları kutladığını kaydeden Baş, “Komşu illerde ilk 500’de 23, ikinci 500 firma arasında 27 firma yer almıştır. Adana’da ise önceki yıl bu sayı 17 idi. Bu yıl 15’e gerilemesine üzülmekle beraber, teşviklerde iyileştirmenin sağlanması halinde bu rakam önceki yıllarında üzerine çıkabilecektir. Firmalarımızın özel gayretlerinin yanında bu konuda Sayın Milletvekillerimize görevler düşmektedir” dedi.

Bölgede, katılan yeni firmalarla birlikte üretim ve ihracatı arttırmak için Organize Sanayi Bölgelerindeki yatırımcıları teşvik etmek gerektiğini vurgulayan Baş, “Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Türkiye’deki Organize Sanayi Bölgeleri içerisinde önder hale getirilmelidir” diye konuştu.

Adana’nın tarımsal ve hayvancılık alanında önemli bir işleve ve potansiyele sahip bir bilge olduğunu vurgulayan ATO Meclis Üyesi Şaban Baş, bu potansiyeli ihracatla birleştirmek için Karataş’a düşünülen liman projesinin de çok önemli olduğunu kaydetti.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın Konya, Karaman, Ereğli, Adana, Mersin ve Gaziantep arası hızlı tren projesini 2013 yılı yatırım programına aldığını ifade eden Baş, “Adana ve çevresi liman bölgesidir. Bu bölgede yük taşımacılığı artırılmalıdır. Bunun için hızlı tren hattı yapılmaktadır” dedi.

Adana’nın işsizlikle mücadelesinde sanayinin gelişmesi ve ihracatının artmasının şart olduğunu bildiren Baş, Bakanlıkların, yerel yönetimlerin, STK’ların, TOBB üyesi Odalar ve Borsalarla işbirliği içerisinde yatırım gerçekleştirmek için el ele vermesi gerektiğinin altını çizdi. Baş,”Bu işbirliği sonucu Adana sanayisi gelişir, istihdam ve üretim, ihracat artar. Bunun için de merkezi yönetimle birlikte hareket etmek de yarar vardır” şeklinde konuştu.