Türk Eximbank (Türkiye İhracat Kredi Bankası) tarafından ihracatçılara sağlanan kredi, sigorta ve garanti destek programları Adana Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda anlatıldı.  

ADASO Salonu’nda düzenlenen toplantının açılışında konuşan Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Eximbank’ın ihracata en ucuz ve uzun vadeli kredi imkanı ile birlikte, alıcı riskli ülkelerde ihracat alacağını sigortaladığını belirterek, çok önemli bu desteklerden bölgedeki firmaların yeterince yararlanamadığını söyledi.

TL reeskont kredilerinde vadenin 240 günden 360 güne çıkarılması talebinde bulunan ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Rusya ve İran’la doğalgaz karşılığı ihracat yapılmasına uygun sistemin hayata geçirilmesinde Merkez Bankası ve Türk Eximbank’ın aktif rol üstlenmesini gerektiğini bildirdi.

Kıvanç, “İnanıyorum ki, bu sistemle birlikte ihracat yapan firmalarımız, ihracat yaptığı ürün ve ülke sayısını arttıracak; ülke refahımız çok daha hızlı biçimde artış gösterecektir. Zira sanayicimiz, girişimci ruhuyla tüm dünyayı fethetmeye hazırdır; yeter ki uygun rekabet koşulları kendisine sunulsun” dedi.

KAPLAN: KREDİ VE SİGORTA DESTEĞİ

30 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK

 

İhracata yönelik destek programlarını anlatan Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, Eximbank’ın ihracatı destek kuruluşu olduğunu, ihracatçıların finansman ihtiyacının ucuz maliyetle karşılanmasını sağlamayı amaçladığını bildirdi.

Kaplan, 2010 yılında 1 milyar dolar olan ihracatçıya verilen reeskont kredilerinin bu yıl sonunda 15 milyar dolara, 2010 yılında 8 milyar dolar olan kredi ve sigorta toplam desteğinin ise yıl sonunda 30 milyar dolara ulaşacağını vurguladı.

Kaplan, “Bu desteklerimizi devam ettireceğiz, ama daha önemlisi özellikle nicelik olarak belirli bir rakama erişsek de nitelik olarak daha fazla katkı sağlayacak ürünler, yöntemler üzerinde çalışıyoruz. Hedefimiz,  diğer gelişmiş ülkelerdeki ihracat destek kuruluşlarına benzer destekleri Türk ihracatçısına sunmaktır” dedi

REESKONT KREDİLERİNDE ÖNEMLİ YENİLİKLER

Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, Merkez Bankası’nın tanıdığı limitler çerçevesinde kullandırılan ve en uygun faiz oranına sahip reeskont kredilerinde ihracatçı firmaların lehine vade, yüksek limit, kullanım kolaylığı ve taahhüt yükümlülüğünün azaltılması gibi önemli değişiklikler gerçekleştirildiğini ifade etti. 

Türk Eximbank’a tanınan reeskont limitinin yüzde 100 artışla 11 milyar dolara çıkarıldığını anlatan Kaplan, reeskont kredileri kapsamında kullandırılacak kredilerde azami vadenin 240 güne uzatıldığını, KOBİ’ler için 360 gün vade seçeneğinin banka kaynaklarından desteklenerek kullandırılabileceğini belirtti.  Kredi limitlerinin yüzde 100 artırılarak dış ticaret sermaye şirketleri için 240 milyon dolar, ihracatçılar için 180 milyon dolar olarak belirlendiğini ifade eden Kaplan, alt limit uygulamasının daha da aşağıya çekilerek 50 bin dolardan başlayan tutarda kredi kullandırılabildiğini kaydetti.

İhracatçı firmaların teminat mektubu ve Kredi Garanti Fonu A.Ş. kefaletiyle de reeskont kredileri imkanından yararlanabileceğini belirten Kaplan, ihracat taahütlerinin bir yıl içerisinde kesin olarak kapatılması şartına esneklik getirildiğini, taahhüdün en az yüzde 50’sinin bir yıl içerisinde gerçekleştirilmesi şartıyla 6 aylık ek süre imkanı sunulduğunu sözlerine ekledi.

Sanayiciler, ihracatçılar ve firma temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcılarından Mesut Gürsoy ‘Yurt İçi Krediler’, Cenan Aykut ‘Sigorta’, Alaattin Metin ise ‘Ülke Kredileri’ konularında ilgili bilgi verdi.