Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, büyük sanayi kuruluşlarının kullandığı elektriğe 1 Nisan 2018’den itibaren yüzde 27 oranında zam yapılacağına yönelik haberler üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bir konuşma  yaptı.

1 NİSAN’DAN İTİBAREN ZAMLI TARİFE
Hükümete, “Bu güne kadar tek tarife üzerinden elektrik ücreti ödeyen sanayicilerin kullanacağı elektriğin 1 Nisan’dan itibaren sabah 06.00-17.00 arası 24 kuruş, 17.00-22.00 arası 40 kuruş ve saat 22.00-06.00 arası ise 9.5 kuruşla fiyatlandırılacağı doğru mudur?” diye soran Tümer, tarifenin bu şekliyle hayata geçirildiği taktirde sanayicilerin fabrikalarını gece saatlerinde çalışmaya zorlanacağını ancak fabrikaların gece çalışmasının mümkün olmadığını vurguladı.

TARİFE FARKI
Sanayicilerin artık normal tarifeden değil, ‘son kaynak tedarik’ adı altında yeni elektrik tarifesine göre fatura ödeyeceğini, buna göre yıllık 50 milyon kilovatsaat ve üzerinde tüketimi olan organize sanayi bölgelerindeki 270 tüketici için farklı bir tarife uygulanacağını ifade eden Tümer, şu soruları sordu:

“Tebliğ ile 50 milyon kilovatsaatin altında tüketimi olan tüketicilerle söz konusu 270 tüketici arasında ciddi bir tarife farkı oluşmayacak mıdır? Bu yöntem haksız rekabetin de önünü açmayacak mıdır? Tüm Türkiye’de olduğu gibi Adana’da da istihdam, üretim ve ihracatın en önemli yükünü çeken Organize Sanayi Bölgeleri’ndeki sanayiciler için yeni bir düzenleme yapılacak mıdır?”