Op.Dr.Orhan Koç,”Az tehlikeli İşyerlerinde İş Güvenliğine Yönelik Ciddi Bir Eksiklik Var”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Op.Dr.Orhan Koç, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada "Özellikle çok tehlikeli iş yerlerinde iş sağlığı güvenliği hizmetleri almayan iş yerlerini tek tek arıyoruz. Şu anda 500 ve 500'ün üzerinde çalışanı olan iş yerlerinin tümünde iş sağlığı güvenliği hizmetleri alınıp alınmadığını her gün teyit ediyoruz" dedi.

Temel iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri alınması açısından bakıldığında, çok tehlikeli yerlerde Avrupa düzeyinde bu hizmetin alındığını vurgulayan Op.Dr. Orhan Koç, "Ancak az tehlikeli yerlerde, özellikle 50 kişinin altında çalışan iş yerlerindeki iş sağlığı güvenliğiyle ilgili temel hizmetlerin alınması noktasında ciddi bir açığımız olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle çok tehlikeli iş yerlerinde iş sağlığı güvenliği hizmetleri almayan iş yerlerini tek tek arıyoruz. Burada yapacağımız diğer faaliyetle birlikte işverenin bu konudaki iş sağlığı güvenliği tedbirlerini alma sürecini hızlandırmak istiyoruz. Az tehlikeli iş yerlerine ise burada bir milyona yakın iş yerinden bahsediyoruz, buradaki iş sağlığı güvenliği hizmetlerinin alınması noktasında farklı mekanizma geliştirilmesi gerektiğini düşündük ve bir eylem planı hazırladık" diye konuştu.

vali Demirtaş, “Bu Konuda Gerekli Bilinç Mutlaka Sağlanmalı”

Vali Mahmut Demirtaş ise yaptığı konuşmada, inşaat sektörünün Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olduğuna dikkat çekti.

 Emeğe dayalı olarak yoğun çalışan inşaat sektörünün, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de meslek hastalıkları ve iş kazalarına uğrama olasılığı yüksek sektörlerin başında yer aldığını ifade eden Vali Demirtaş, "Bu nedenle ortaya çıkması muhtemel risklerin belirlenip değerlendirilmesi, ortadan kaldırılması için gerçekleştirilen sağlık ve güvenlik çalışmaları büyük önem taşımaktadır. Toplumda, iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli duyarlılığı maalesef henüz oluşturamadık. Bilindiği üzere, ülkemizde iş kazaları maddi ve manevi kayıplara neden olmaktadır. Her yıl yüzlerce kişi, iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucunda yaşamını yitirmektedir. Toplumda işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yeterli duyarlılık henüz oluşturulamamıştır. Bu bağlamda yapılacak çalışmalarda, sağlık ve güvenlik konularına önem verilmeli ve sosyal tarafların aktif katılımlarıyla gerekli bilincin yayılması için yoğun çaba gösterilmelidir. Bu kapsamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın "Geleceğimizi Güvenle İnşa Edelim" sloganı ile düzenlediği “Güvenli İnşaat Sempozyumu” süresince Bakanlık ve sektör temsilcilerinin inşaat sektöründe yaşanan kazalar üzerinde görüş alışverişinde bulunabilecekleri önemli bir platform oluşturulacaktır. Konusunda uzman kişilerle birlikte inşaat sektörünün ilgili tüm paydaşlarının katılımıyla düzenlenen, “Güvenli İnşaat Sempozyumu" inşaat sektöründe yaşanan kazaların kader değil, önlenebilir olduğunun vurgulanması açısından önemli sonuçlar doğuracaktır. Sempozyumdan çıkan sonuçların diğer illerde gerçekleştirilecek sempozyumlara ve bu alanda yürütülecek çalışmalara da zemin oluşturacağını düşünüyorum. Bu vesile ile “Güvenli İnşaat Sempozyumu”nun hayırlı olmasını diliyor, katkı sunan tüm katılımcılara ayrı ayrı teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Sempozyum, yapılan konuşmaların ardından konuya ilişkin sunumların gerçekleştirilmesiyle sürdü.