ADASO Salonu’nda yapılan toplantının açılışında konuşan Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, kurulun daha fonksiyonel olarak çalıştırılması gerektiğini belirterek, “Kuruldan daha iyi yararlanabilirsek istihdam ve işsizlikle mücadele konusunda daha güzel sonuçlar alınabilecek” dedi.

Özellikle emek arzı ve talebinin buluşturulmasında kurula önemli görevli düştüğünü vurgulayan Vali Coş, kurul üyelerinin yılda sadece 4 kez değil her zaman sıkı işbirliği içerisinde bulunmasının yararlı olacağını ifade etti.

Coş, işsizlerin iş aradığını, her an çalışmaya hazır olduğunu,  işverenlerin ise aradığı işçiyi bulamadığını ifade ettiğine dikkat çekerek, karşılıklı yetersizliğin ortadan kaldırılması ve işsizlere nitelik kazandırılması gerektiğini kaydetti.

SÜRENKÖK’TEN “ADANA SANAYİSİ” SUNUMU

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Sadi Sürenkök tarafından kurul üyelerine “Adana Sanayisi ve Ekonomisindeki Gelişmeler” konulu sunum gerçekleştirildi.

 Adana’nın Türkiye’nin önemli sanayi bölgesi ve ilk sanayileşen kentlerinden biri olduğunu belirten ADASO Başkanı Sadi Sürenkök, “DPT tarafından Adana’nın Türkiye’nin ikinci büyük metropol kenti olması hedeflendi ancak sanayideki olumsuz gelişmeler nedeniyle gerçekleşmedi. Önümüzdeki süreçte bu açığı telafi etmek ve Adana sanayisini hak ettiği yere getirmek hedefimiz olacaktır” dedi.

Adana sanayisinin sektörel çeşitliliğini zenginlik olarak gördüklerini vurgulayan Sürenkök, üretim tek sektöre dayalı olmadığı için bir sektörde kriz olsa bile diğer sektörlerin çalışarak kent sanayisini ayakta tuttuğunu ifade etti.

ADASO Başkanı Sadi Sürenkök, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ile planlanan rafineri yatırımlarının katma değeri yüksek üretimin gerçekleştirildiği kimya sanayisinin bölgeye çekilmesini sağlayacağını, bağlantılı sektörler de dikkate alındığında pek çok alandaki endüstriyel üretimin gelişmesini hızlandıracağını ifade etti.

Yakın gelecekte kimyanın bölgenin lider sektörleri arasında yer alması ve Çukurova’nın “Kimya Sanayi Merkezi” haline gelmesinin öngörüldüğüne işaret eden Sürenkök, “Kimyanın yanı sıra tekstil, enerji, gıda ve makine yıldızlaşan sektörler alacak” diye konuştu.

Sürenkök, Adana’nın 1996 yılında sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksinde 9 yer aldığını, 2003 yılında 8., 2012 yılında ise 16. sıraya gerilediğini belirterek, “Bu da geçmişteki teşvik uygulamalarından Adana’nın olumsuz etkilendiğini ve bu konudaki yakınmalarımızın haklılığını ortaya çıkarmıştır” dedi.

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısına, Adana Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz,  Türkiye İş Kurumu Adana İl Müdürü Haşim Meydan, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Selamet, Adana Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer, Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, Adana Esnaf Odaları Birliği Başkanı Kazım Barışık ve diğer kurum temsilcileri katıldı.