Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı

ATO’nun olağan Meclis toplantısı öncesinde düzenlenen, Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda sektör temsilcileri tarafından gündeme getirilen sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü. Toplantıda söz alan Atila Menevşe, ATO tarafından uygulanan Meslek Grupları Destek Programı’nın Türkiye’ye örnek olabilecek şekilde sürdürüldüğünü ifade ederek, “2014 yılı Şubat ayında Meslek Grupları Destek Programımızı yürürlüğe koyduk ve olumlu yansımalarını da görmeye başladık. Bu program kapsamında Meslek Komitelerimiz sektörlerine göre, Dubai’de reklamcılık, Frankfurt’ta tekstil, Berlin’de tarım, İstanbul’da mobilya, turizm, ayakkabı, WIN otomasyon ve Gaziantep’teki Pentex fuarlarına katılmış ya da stand açmışlardır. Üyelerimizin, ürünlerini uluslararası alanda pazarlayabilmelerine yönelik bu uygulamayı genişleterek sürdüreceğiz” dedi.

Tarkan Kulak Başkanlığı’nda gerçekleşen Mart ayı olağan Meclis toplantısında ise şubat ayı mizanı ve Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu’nun oybirliğiyle kabul edilmesinin ardından gündeme ilişkin konulara değinildi.

ATO Başkanı Atila Menevşe, şu anda Adana ekonomisinin en önemli konusunun ihracatın artırılmasına yönelik çalışmalar olduğuna dikkat çekerek, Adana’dan Irak’a yönelik direkt uçak seferi konulması ve vize işlemlerinin de havaalanından yapılmaya başlanmasının önemli bir avantaj olduğunu söyledi. Menevşe şu görüşlere yer verdi:

 “Irak, Adana için her alanda çok önemli bir ticari potansiyel. Bu potansiyelin değerlendirilmesi için en önemli sorun ulaşımdı. Yapılan çalışmalar soruncu bu sorunu da aştık ve önce Adana’dan Erbil’e direkt uçak seferi konuldu. Ancak bu ağların gelişiminde önemli bir sıkıntımız vardı. Adana Havalimanı’nda gelen yolculara vize veremediğimiz için yolcular vize alabildikleri başka havaalanlarını tercih ediyor ve Adana’ya gelmiyordu. Özellikle sağlık turizminde önem taşıyan bu konu, Odamızın ısrarlı girişimleri ve takibi ile çözüldü. Artık Adana Havaalanına inen turistler, burada vize alabilmekteler. Bu gelişme turizmci ve sağlıkçı üyelerimize, daha çok iş ve kazanç olarak dönmeye başladı. Önümüzdeki günlerde de Irak’a bir ticaret heyeti düzenlemeyi planlıyoruz.”

Sektörel sunumlar

ATO’nun Meclis toplantılarında farklı iki sektörün sorunları ve çözüm önerilerine yönelik sunum yapılması geleneği, Mart Meclisi toplantısında bankacılık ve otomotiv konularında gerçekleşti. Bankacılık ve Finans Kurumları Meslek Komitesi adına konuşan Uğuray Kavas ve Ahmet Pancaroğlu tarafından Adana’nın finans konusundaki durumuna ilişkin şu bilgiler verildi:

“Bankacılık Sektörünün aktif büyüklüğü 2013 sonu itibariyle 1.73 trilyon liraya ulaşmıştır. Ocak 2014 itibariyle sektörün aktif kârlılığı ise yüzde 0,8 olarak gerçekleşmiştir. Yıllar itibariyle sektörün toplam aktif büyüklüğünün GSYİH’ya oranı, Aralık 2011’de yüzde 93,8, Aralık 2012’de yüzde 96,8, Eylül 2013’de ise yüzde 109,9 olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan mevduatın krediye dönme oranı da Aralık 2011’de yüzde 101, Aralık 2012’de yüzde 106, Aralık 2013’de de yüzde 115 olmuştur. Aralık 2013 itibarıyla sektörün 300 milyar TL (140 milyar USD) yurt dışı      borçlanması bulunmaktadır. Türkiye’de bulunan 49 bankaya karşılık, Adana’da 24 banka 263 şube ile faaliyet göstermektedir. Adana’nın toplam nakdi kredileri 22,6 milyar TL. iken, toplam mevduatı 13,5 milyar TL. olup, 9,1 milyar TL. tasarruf açığı bulunmaktadır. Öte yandan Türkiye’nin tasarruf açığı 175 milyar TL. dolaylarındadır. Adana ilinin 31.12.2013 itibariyle, Bankacılık ürünlerinden Türkiye genelinde toplam mevduatta yüzde 1,42, nakdi kredilerde yüzde 2,07, gayrinakdi kredilerde yüzde 1,36, ticari kredilerde yüzde 1,83, bireysel kredilerde yüzde 2,56, konut kredilerinde yüzde 2,30, taşıt kredilerinde yüzde 2,81, ihtiyaç kredilerinde ise yüzde 4,79’luk oranlarda pay almıştır.”

23. Grup Hırdavatçılar ve Nalburlar sektör temsilcisi olarak söz alan Meclis Üyesi Ümit Onatça da sektörde yer alan işyeri sayısının sürekli düştüğünü söyledi. Onatça, “Bunun en önemli sebebi, geçmiş yıllardaki enflasyonist sistemin ortadan kalkmış olmasıdır. Önceden herhangi bir ticari işlem gerçekleştirmemiş olunmasına karşın ürüne gelen zamlardan para kazanılabiliyordu. Ne zaman ki bu durum değişti ve insanlar gerçek ticaretle karşı karşıya kaldı, iş farklı bir boyuta taşındı. Bu süreçten itibaren kendini yenileyemeyenler, geliştiremeyenler, çeşitliliğini, artırıp müşteri memnuniyetine önem vermeyen firmalar önce küçülmeye sonra da yok olmaya başladılar. Bu süreç halen de devam ediyor” diye konuştu.