Almanya Eski Başbakanı Gerhard Schröder, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine destek verirken, Türkiye'nin AB'ye duyduğu kadar AB'nin de Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu söyledi. Adana'daki toplantıda iş dünyasına AB üyeliği, enerji başta olmak üzere çeşitli konularda konuşan Schröder, Türkiye'de terörün sona erdirilmesi için başlatılan çözüm sürecine de destek verdi. Tarafların silah bırakması şeklindeki değerlendirmeleri ise yanlışlığını dile getiren Schröder, "Devlet silah bırakamaz, bir başka tarafın silahları bırakması gerekir" dedi.

Çukurova Genç İşadamları Derneği'nin (Çukurova GİAD), Bilgi Güçtür toplantılarının konuğu 1998-2005 yıllarında görev yapan Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder oldu.  Adana HiltonSA'da yapılan "Türkiye-AB İlişkilerine Siyasal Bakış ve Enerji Koridorunda Adana" konulu toplantıya siyasette ve ekonomide ulusal ve uluslararası düzeyde etkin çok sayıda iş adamının yanı sıra, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, çeşitli meslek odalarının temsilcileri  katıldı. Adana'nın tanıtım filminin izlenmesi sonrası açış konuşması yapan Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üye olma yolunda yıllardır ilerlemesine rağmen sonuç alınamamasından yakındın. Vize kolaylığı sağlanmamasının Türk işadamları açısından sıkıntı yarattığını vurgulayan Sakarya, "AB üyesi olmayıp da Gümrük Birliği üyesi olan tek ülke olmamız ve birliğin yaptığı Serbest Ticaret Anlaşmalarına taraf olamamamız nedeniyle yaşadığımız ve yaşayacağımız dış ticaret zararlarını da büyük bir sıkıntı olarak görüyorum. Kabuğunu kıran, artık tüm dünyayı ticaret alanı haline getirmiş, bölgesel güçten küresel güce doğru yol alan bir millet olarak yakın zamanda bu sorunların çözüm bulacağına inancım tamdır" dedi. .

ADANA SARI LİRA

Adana'nın bölgenin en önemli stratejik noktasında bulunduğunu, enerjinin doğu-batı, kuzey-güney ekseninde dağıldığı önemli bir konumda bulunduğunu da kaydeden Sakarya, "Adana, uzun yıllardır çalışan Kerkük-Yumurtalık ve Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hatlarının dışında yapılması planlanan Samsun-Ceyhan ve Kuzey Irak petrollerini dünyaya taşıyacak olan hatların çıkış noktası olan önemli bir kenttir. Özellikle son zamanda Kuzey Irak Petrolleri konusunda önemli adımların atılması Adana'nın önemini tekrar vurgulamaktadır. Gerçekleşmiş ve gerçekleşecek önemli enerji nakil projeleriyle, yapılacak olan petro kimya tesisleri ve diğer pek çok önemli yatırımla Adana dünyanın önemli enerji nakil ve işleme merkezlerinden birisi olma yönünde hızla ilerliyor. Daha pek çok yatırım ve gelişme kentimizde, önümüzdeki kısa zamanda gerçekleşmeyi bekliyor. Adana dedelerimizin toprak altında sakladığı Sarı Liradır. Bu gün bize düşen bu sarı lirayı toprak altından çıkartıp tozunu toprağını silip, parlatıp kadife keseye koymaktır" diye konuştu.

TÜRKİYE PARLAYAN YILDIZ

Sakarya'nın ardından konuşan Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, Avrupa'nın içinde bulunduğu ekonomik krizde, Türkiye gibi güçlü ortaklıklara ihtiyacının olduğunu, bu doğrultuda Türkiye'nin AB'ye ihtiyaç duyduğu kadar, AB'nin de Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu söyledi. AB'nin şu ana kadar yüzleştiği en büyük sorunlarla karşı karşıya kaldığını savunan Schröder, bu doğrultuda sorunların aşılması için yeni reformlara ve daha fazla entegrasyona giden ülkelere ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Schröder, Türkiye'nin dünya ekonomisinde ve siyasetinde parlayan bir yıldız olduğunu, 2001 ve 2009 krizlerine rağmen yüzde 7,5 büyüme kaydettiğine dikkat çekti.

AB ÜYELİĞİNE KARŞI DURANLARIN SEBEBİ NÜFUS ARTIŞI

AB'nin güçlü ortaklara ihtiyacı olduğunu savunan Schröder, "Bana göre şu anki konu AB'nin Türkiye gibi güçlü ortaklara ihtiyacı olduğu. En yakın müttefiklerimizden birine sırt çevirmemiz mümkün değil. Müşterek işbirliğinin potansiyeli sadece siyaset alanında değil ekonomik ve kültürel alanda da önemli. Bunlar neden bu kadar şiddetle Türkiye'nin AB'ye alınması gerektiğini savunduğumun gerekçeleridir. Benim ülkemde dahi Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili görüşmeler sadece tek bir amaca hizmet etmektedir. Yükümlülüklerin de yerine getirilmesi gerekiyor, hiç kimse bunu görmezden gelemez ve gelmemeli. AB'liler tarihi vaatlerini yerine getirmek zorundalar. 1963 yılında kurulduğunda Türkiye'nin üye olacağı söylenmişti. Türkiye, AB üyeliğine ne kadar çok yaklaşırsa ekonomik potansiyel de bu derece yaklaşacaktır. Türkiye'nin AB'ye üyeliğine karşı duranlar Türkiye'nin nüfusunun artışını gösteriyor. Türkiye'nin nüfus artışı yüzde 1'den daha fazla. Ancak kesinlikle önemli olan nokta AB'nin ekonomik fırsatları da burada yatıyor" dedi.

ALMANYA TÜRKİYE'Yİ AB'DE GÖRMEK İSTİYOR

Schröder, hem AB açısından hem Türkiye açısından prosedürlerin 'sabır' gerektirdiğini vurgulayarak, sürenin 'uzun' olacağını kaydetti. Almanya'nın, Türkiye'yi AB üyesi olarak görmek istediğini bildiren Schröder, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu prosedürler nedeniyle Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'la çıkılan yolda Türkiye reformlara devam etmelidir, daha fazla özgürlük ve demokrasi sağlanmalıdır ve insanlara yaşam için daha fazla fırsatlar verilmelidir. Türkiye'nin ilerlemesi gerçekten çok zor duruma geldi. Türkiye'nin üyeliğe hakkı var. Türkiye, kendi işini yapmayı üstlendi ve buna devam ediyor. Ben eminim ki Türkiye tüm gerekli kriterleri yerine getirecektir. Yeter ki diğer aday ülkelere yapılan muameleyle karşılaşsın. Türkiye, doğuyu batıyla, kuzeyi güneyle birleştiriyor. Pozisyonu sayesinde transit ücretlerinden kar sağlamasını mümkün kılıyor. Doğudan batıya petrol ve gaz satışında aracı olarak göze çarpıyor. Bu nedenle Türkiye enerjiye aç ve enerji kaynakları sınırlı olsa bile dünya enerji piyasasını etkileyecek bir güçtedir."

TÜRKİYE HER ZAMAN ÖNEMLİ BİR PARTNER OLDU

Türkiye'nin Almanya ve Avrupa için her uzman iyi bir 'partner' olduğunu söyleyen Schröder, Türkiye'nin güvenilir bir NATO üyesi olduğunu ve 'terörizme' karşı her şekilde savaşmaya devam ettiğini hatırlattı. Türkiye'nin İslami bakış açısında olmasına rağmen kendini modernize eden ve geleneksel değerlerden vazgeçmeyip, sosyal temelini sağlam tutan bir yapıda olduğuna dikkat çeken Schröder, "Türkiye'ye uygulanan bu model büyük bir fırsat. Bu modelin tanıtımı Avrupa'nın menfaatinedir. Türkiye'deki dış politika da gösteriyor ki Türkiye bu durumunun ve köprü olarak oynadığı rolün farkında. Türkiye'nin, uluslararası anlaşmazlıkları çözmek konusunda çok büyük bir rolü var" diye konuştu.

ADANA GELİŞİMİNDE ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK

Türkiye'nin büyümesiyle birlikte, önümüzdeki yıllarda ülkenin, yabancı şirketler için iyi bir yatırım merkezi konumuna geleceğini anlatan Schröder, Türkiye'nin petrol ve gaz yatakları nedeniyle kritik bir pozisyonda yerleştiğini, Adana'nın da Türkiye'nin gelişimi açısından büyük önemi bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Dünyanın enerji kaynaklarının yüzde 70'i doğuda bulunuyor, tüketici AB ülkeleri ise batıda. Türkiye doğu ile batıyı, kuzey ile güneyi birleştiriyor. Bu nedenle Türkiye, enerji kaynakları sınırlı olsa bile dünya enerjisini etkileme potansiyeli oldukça yüksek. Bu doğrultuda Adana şehrinde enerjinin önemi gittikçe artıyor. Zaten Financial Times Dergisi tarafından da Adana, geleceğin doğrudan yabancı yatırım bölgeleri arasında gösterildi. Adana bölgesi, Türkiye'nin ekonomik anlamda büyümesinde ve Avrupa'nın gelişmesinde çok önemli bir rol oynayacaktır."

ÇÖZÜM SÜRECİNE DESTEK VERDİ

Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını cevaplandıran Schröder, Türkiye'deki terörün çözüm sürecine nasıl baktığı sorusun şöyle yanıtladı:

"Türkiye hükümetinin bulduğu başlangıç noktasının doğru olduğunu düşünüyorum. Uzun vadede bir toplum barış içindeyse ekonomik olarak başarılı olabilir. Hükümet bu temel noktaya göre hareket ediyor. Hükümet tarafında büyük bir cesaret görüyorum. Tatmin olmuş toplumu oluşturma çabasındalar. Türkiye'ye hoşgörülü bakan kişiler için bu iç barışın ve huzurun başarılı olması gerekiyor. Türkiye'nin bölgesel entegrasyonu ve bütünlüğü kesinlikle bozulmamalıdır ama silahları bırakması gereken taraflar devlet veya resmi kurumlar değildir. Devlet silahlarını bırakamaz. Çünkü kendini savunabilecek durumda kalabilmesi lazım. Ama bir başka tarafın silahları bırakması gerekiyor. Ben arzu ediyorum ki şiddet sona ersin ve söz konusu olanların da bunu kabul etmesi, kültürel hakların da tabi verilmesi gerekiyor."

MEDYANIN YOĞUN İLGİSİ

Schröder’in katıldığı toplantıya Adana’daki ulusal gazeteler, ajanslar ve televizyonlar ile yerel gazetecilerin ilgisi büyük oldu. İstanbul’dan da dış haberler, enerji ve AB konusunda uzman gazeteciler, yazarlar bu toplantıyı izlemek için Adana’ya geldi. Adana’dan 42 gazeteci akreditasyon yaptırırken, il dışından gelen gazeteci ve yazarların, gazete, televizyon ve ajans temsilcilerinin de katılımıyla Çukurova GİAD’ın toplantısını 60’dan fazla basın mensubu izledi.

SCHRÖDER'İN BİR GÜNÜ

Almanya'dan özel uçakla Adana'ya gelen Schröder, çeşitli televizyonların canlı yayın konuğu oldu. Schröder, toplantı öncesi otelin Taşköprü manzaralı terasında Çukurova GİAD Başkanı Sakarya, yönetim kurulu üyeleri ve Adanalı işadamları ile sohbet etti. Schröder, toplantı sonrası ise Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, GP Trust'ın yönetici ortağı Pınar Eczacıbaşı, Almanya'da milletvekilliği de yapan Öger Holding'in sahibi, Avrupa Parlamentosu Üyesi Vural Öger'in de bulunduğu yemeğe katıldı. Schröder'e, Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, dernek rozetini taktı. Eczacıbaşı ve Öger'e de Çukurova GİAD rozetleri takıldı. Müzik dinletisi eşliğindeki yemek sonrası Schroder, Vali Coş ve Sakarya ile konuklar Fenerbahçe'nin UEFA Ligi çeyrek final rövanş maçında İtalyan rakibi Lazio ile yaptığı maçı izledi. Gece Adana'da konaklayan Schröder, ertesi gün özel uçakla Almanya'ya döndü.