ADASO Salonu’nda düzenlenen toplantının açılışında konuşan İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku Derneği Başkanı Prof. Dr. Savaş Taşkent, derneğin Türk Milli Yargıtay kararlarını değerlendirme seminerleri, ulusal, uluslararası faaliyetleri ile bilim, yargı ve uygulama arasındaki diyalogu sağlama çabasında olduğunu belirterek, derneğin ülkemizde iş hukukunun gelişmesine katkı sağlamayı sürdürdüğünü söyledi. 

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, işverenler olarak çok katı, detaylı İş Kanunu ve Sosyal Sigortalar Mevzuatı ile karşı karşıya olduklarını, çalışma hayatında hukuksal anlamda önemli sorunlarla sıkça karşılaşıldığını vurguladı. İş Hukuku zirvesine ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Kıvanç, “Semineri, İş Hukukunda son dönemde yapılan değişikliklerin anlaşılması açısından önemli bir fırsat olarak görmekteyiz” dedi.

İş dünyasının, işe iade davaları, kıdem tazminatı hakkının kötüye kullanılması, sendika üyeliğinin e-devlet sistemi ile internet üzerinden yapılması, iş kazası ve meslek hastalıkları sonucu SGK’nın açtığı rücu davaları, iş sağlığı ve güvenliği kapsamında işin durdurulması gibi sorunlarını dile getiren Kıvanç, şöyle konuştu:

“Çalışma hayatı ve iş barışı açısından büyük önem taşıdığını düşündüğümüz bu konuların ülkemiz kalkınmasına ve istihdamına katkı sağlayacak şekilde çözümlenmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Sanayiciler olarak en önemli görevimiz üretim, istihdam ve ihracatı artırmaktır. Ülke olarak refaha ulaşmak, gelişmek istiyorsak daha fazla üretmeli ve daha fazla ihracat yapmalıyız. İşverenler olarak en büyük destekçimiz çalışanlarımızdır. Ancak onlarla var olabileceğimizin farkındayız. Çalışmak, üretmek isteyen her çalışanımızın yanındayız. Çalışanlarımızın hakkını teri kurumadan sonuna kadar vermeye de her zaman hazırız.”

Prof. Dr. Polat Soyer’in moderatörlüğündeki ilk oturumda, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Sevimli tarafından  “İşçinin kişisel verilerinin işlenmesinde hukuka uygunluk sebepleri” ele alındı. Yrdç. Doç. Dr. Ahmet Sevimli; Kişisel verilerin temini, saklanması ve kullanılmasına yönelik mevcut düzenlemeler ve bunun iş hukuku açısından önemi üzerinde önemli açıklamalar yaptı.

Prof. Dr. Fevzi Şahlanan’ın moderatörlüğündeki ikinci oturumda da, Prof. Dr. Gülsevil Alpagut tarafından son yılların en çok ilgi çeken konusu olan  “Özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi” ele alındı. Geçici iş ilişkisini hukuksal anlamda ele alarak, uygulamada bulunan mevzuat ve karşılaşılan hukuki sorunlar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Gülsevil Alpagut geçici iş ilişkisi kapsamında Özel istihdam bürolarının faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Öğleden sonraki Prof. Dr. Ömer Eyrenci’nin moderatörlüğündeki oturumda, Prof. Dr. Talat Canbolat’ın sunumuyla “Kısmı süreli sözleşmeler ve yeni düzenlemeler” gündeme geldi. Prof. Dr. Talat Canbolat iş dünyasını ve çalışma hayatını büyük ölçüde etkileyen kısmi süreli sözleşmelerle ilgili son düzenlemeler hakkında ayrıntılı bir sunum gerçekleştirdi.

Günün son oturumunda Prof. Dr. Sarper Süzek’in moderatörlüğünde, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesi Başkanı Şahin Çil ve Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesi Başkanı Uğur Ocak tarafından “İş hukukunda istinaf uygulamaları” ayrıntılı şekilde ele alınarak, alınan son kararlar ve uygulamada karşı karşıya kalınan sorunlar hakkında katılımcılara bilgiler verildi.

İş Hukuku açısından “zirve” olarak nitelendirilen ve gün boyunca oldukça yoğun bir katılımla takip edilen toplantıya, Türk-İş Mali Sekreteri ve Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar ile birlikte Türkiye’nin birçok ilinden önemli sayıda izleyici takip etti.

Adana’nın yanı sıra İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Kayseri, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa ağırlıklı olmak üzere ülke genelinden akademisyenler, hakimler, avukatlar ile işverenlerin yer aldığı 300’ü aşkın katılımcı oturumları takip etti.