İŞKAD ve Adana Sanayi Odası(ADASO) işbirliği ile düzenledikleri Trade Map eğitiminin ciddi faydalar sağladığını söyleyen İŞKAD Başkanı Belgin Özçelik, yaptığı açıklamada “Ülkemiz zorlu bir süreçten geçmektedir. Dış ticaret açığımızın oldukça yüksek olduğu bilinmektedir.  Ülkemize dolar girdisini sağlayacak noktalardan biride ihracattır. Biz kadın girişimciler üretme potansiyel i olan insanlarız.  Uluslararası İlişkiler Komitemiz ile yaptığımız çalışmalarda üyelerimizi yurtdışına nasıl imrendirebiliriz? Nasıl daha çok hız alabiliriz, ilerleyebiliriz? hem kendimize hem Türkiyemize kadınlarımız için neler yapabilirizi iyice irdeleyip, uluslararası ilişkilerde yurtdışı bağlantılı neler yapabiliriz? Bunları araştırdık. Uluslararası İlişkiler Komisyonundan Huriye Yamanyılmaz ve Seçil Akünal’ın düzenlediği Trade Map eğitiminin bu sorularımıza yanıt verecek nitelikte olduğunu gördük. Trade Map eğitimi; İhracaata imrendirme, pazar arayışına cevap bulma, hedef pazarı doğru tespit edip, istihbarat kanallarını doğru kullanabilme kısacası knowhow kazandırmaktadır.

Bu eğitim ihracat planlayan kişilere yol haritası çıkarmalarında ciddi kolaylıklar sağlamaktadır. Biz sürülmüş bir tarlaya yol açarak iz yapıyoruz. Bu izi takip eden insanlar geçilebileceğini görünce  geçmeye devam ediyorlar.  Bu eğitimler ile girişimci kadınlarımızın ufkunu açıyoruz. Bu gün burada gerçekten insanın ufkunu açan, örneklemelerle harika eğitim veren ADASO Araştırma ve Ekonomik İlişkiler Sorumlusu Gülhan Özdemir’e verdiği değerli bilgiler için çok teşekkür ediyorum.” Diye konuştu. Özçelik ayrıca; İŞKAD’ın sertifikalı Trade Map eğitimlerinin devam edeceğini ve her eğitimin sonunda Ankara’dan, ihracat mevzuatı vs. gibi bilgilerde çok deneyimli bir dış ticaret uzmanını Adana’da ağırlayacaklarını ve bu eğitimi alan kişileri güncel dış ticaret bilgileri ve mevzuatı eğitimi de vereceğini söyledi.

GÜLHAN ÖZDEMİR, “TRADE MAP ÇOK ÖNEMLİ VERİ KAYNAĞIDIR”

2015 yılı Temmuz ayından itibaren çoğunluğu Adana Sanayi Odası üye firmalarının yetkilileri ve dış ticaret uzmanları olmak üzere, ÇÜ ve ABTÜ öğrencileri ile kendini dış ticaret alanında geliştirmek isteyen kişilerden oluşan 500’e yakın girişimciye Trade Map eğitimi verdiklerini ifade eden ADASO Araştırma ve Ekonomik İlişkiler Sorumlusu Gülhan Özdemir, Trade Map eğitimi hakkında şunları söyledi;

“Trade Map Sitesi her ülkenin kendi istatistik kurumundan ithalat ihracat verilerini güncel olarak alır ve otomatik olarak kendi web sitesinde bulundurur. Trade Map, Gümrük tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) bazında 5.500 adet ürüne Yurtdışındaki birçok profesyonel kurumun ve dış ticaret uzmanının başvurduğu ana kaynaklardan bir tanesidir. İhracat Pazar araştırması yapmak isteyen firmalar söz konusu web sayfasını kullanarak ürünlerine ilişkin yıllık veya aylık bazda ihracat ithalat rakamlarını, gümrük tarife oranlarını, belirli bazı ihracatçı ve ithalatçı firma bilgilerini temin edilebilmekte, verilerle ilgili oldukça detaylı grafikler ve tablolar oluşturulabilmektedir. Trade Map web sitesi ilgi duyduğunuz ürünle ilgili kısa-orta ve uzun vadedeki ticaret hareketlerini görebildiğiniz önemli bir veri kaynağıdır.” Şeklinde konuştu.

Gülhan Özdemir’in İŞKAD üyelerine Trade Map Sitesi hakkında verdiği eğitimin ardından sertifikaları takdim edildi.