Adana Sanayi Odasında gerçekleştirilen Moderatörlüğünü Finans Uzmanı Berman Mantı’nın yaptığı “Önce İnsan, Önce Kadın” adlı panele ‘Eğitimde Farklı Bakış Açısı’ konu başlığıyla Eğitimci Güzide Nur Özveren, ‘Uluslararası Pazarda Kadın’ konu başlığıyla İşletme Sahibi Yönetici Emine Demirci, ‘Satış Becerileri’ konu başlığıyla Tıbbi Mümessil Aslı Battı Özbiçer konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Adana İş Kadınları Derneği (İŞKAD) Başkanı Belgin Özçelik, “5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme Seçilme Hakkının verilişinin 83.Yılında cinsiyet ayrımının yapılmadığı, kadın erkek eşitliğinin her koşulda(sosyal-siyasal) gerçekleştiği bir hayatın savunucusu olduğumuza dair biz kadınlar adına söz veriyoruz.” Dedi.

ÖZÇELİK, “KADIN TALEPKAR OLMALI”

Nüfusun yarısını oluşturan kadınların hayatın her alanında eşit şartlarda yer alması gerektiğine vurgu yapan Başkan Özçelik, “Bugün Türkiye’de “Kadınlara seçme ve seçilme hakkı” tanınmasının 83. Yıldönümünü kutluyoruz. Ancak, kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkına ilişkin bu yasal düzenlemeler ne yazık ki yasalar önünde erkeklerle eşit düzeyde birer yurttaş olan kadınların karar mekanizmalarına ve siyasal hayata aktif katılımı hususunda yetersiz kalmıştır. Daha ileri gidersek Türkiye’de; kadın istismarı, kadınlara uygulanan şiddet, erken yaşta evlilikler, cinsiyet ayrımcılığı, vb. durumlar hala kanayan yara olmaya devam etmektedir. Sonuç olarak kadın sorunlarının çözümü için sosyal –siyasal hayatta temsil oranı arttırılmalı, kadına sunulan koşullar iyileştirilmelidir. Ayrıca kadının siyasal hayat içerinde aktif olarak yer alması ve toplumda sağlanacak dengenin, barışın ve istikrarın devamlılığı sağlanabilmelidir” diye konuşan Özçelik, 1948 yılında yazılan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin birinci maddesi de ki:” Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdanla donatılmışlardır, birbirlerine kardeşlik anlayışıyla davranmalıdırlar.” Sözünü hatırlatarak her kadının mutlak sürette niteliğini arttırarak, istihdamda yerini almalı, talepkar olmalıdır.” Diye konuştu.

Ulu Önder Atatürk’ün Türk kadınına olan güveni ve minnettralığını 5 Aralık 1934 yılında kadına seçme ve seçilme hakkı tanıyarak taçlandırdığını söyleyen Moderatör Berman Mantı, “Atam sana minnettarız. Nesiller boyunca da minnettar kalacağız.” Dedi.

ÖZVEREN, “ÇOCUKLAR HER TÜRLÜ AKTİVİTENİN İÇERİSİNDE OLMALI”

Son 20 yıl’da kadın haklarında gerileme olduğunu belirten Eğitimci Güzide Nur Özveren, Türkiye’de aktif olmayan kadın oranının %40,5 olduğunu söyleyerek okul öncesi eğitim kurumlarına çok ihtiyaç olduğunun altını çizerek, çocukların temeline, sorunlarına inilmeli ve bunun için çok çaba harcanmalı, çocukların her türlü aktivitenin içerisinde bulunması gerektiğinide ifade etti.

DEMİRCİ, “BAŞARININ SIRRI AİLEDE YATAR”

Uluslararası pazarda başarılı olma sırrının ailede yattığını söyleyen İşletme Sahibi Yönetici Emine Demirci, “Eğitim nasıl ailede başlıyorsa, başarının arkasında yatan gerçek kesinlikle ailedir. Aile kavramı işyerine taşındığında başarı kendiliğinden gelir. İçimde hep çalışma, üretme isteği vardı. Aldığım eğitimler, katıldığım seminerler, fuarlarla gelişimimi tamamlayarak işimi büyüterek sürdürdüm. Lisan bilmek dış ticarettin olmazsa olmazıdır. Bizde avrupa gibi ticari yönümüzü Çin’e döndük. Kadın her alanda görünür olmalıdır.” Dedi.

ÖZBİÇER, “SATIŞ BECERİLERİ”

Satış becerileri konusunda katılımcıları bilgilendiren Tıbbi Mümessil Aslı Battı Özbiçer, Satış nedir? İnsanlar neden satın alır? Satışta satıcının rolü nedir? Satış teknikleri, satışta ikna etme ve stratejik bir satış nasıl olur? Konularında bilgilendirme yaptı.

Panelin ardından Başkan Belgin Özçelik ve Yardımcısı Huriye Yamanyılmaz, panelistlere teşekkür ederek plaketlerini verdiler.