Sheraton Oteli’nde düzenlenen, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Seyhan Kaymakamı Ahmet Okur ve çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcisinin yanı sıra; ATO Meclis Başkanı Tarkan Kulak, Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerinin hazır bulunduğu, “Adana Ticaret Odası Hizmet Binası Ulusal Mimari Proje Yarışması Ödül Töreni”nin açılışında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Menevşe, yeni bina yapımı ile üyelerinin gelişen ve değişen ihtiyaçlarına yanıt verebilen, kaliteli hizmet sunulan bir binanın ötesinde, Adana’nın mimari gelişimine esin kaynağı olacak ve kentte iz bırakacak simgesel bir eser kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.

Adana Ticaret Odası’nın 120. yaşını kutladığı 2014 yılında böyle bir hizmetin ilk adımlarını atabilmekten dolayı büyük bir gurur duyduklarını vurgulayan Menevşe, “Yeni binamızın mimari projesinin ulusal bir yarışma ile elde edilmesinin doğru olacağını düşünerek böyle bir organizasyon düzenledik. Sonuçta Adana Ticaret Odası’na layık projeler ortaya çıktığını görmüş olmaktan dolayı da mutluyuz. 15 Nisan 2014 tarihinde başladığımız yarışmaya, benzeri etkinliklerde şimdiye kadar görülmeyen ölçüde geniş bir katılım oldu ve toplam 133 ekip katıldı. Türkiye genelinde saygın akademisyen mimarlardan oluşan jürimiz bu 133 eseri büyük bir titizlikle inceledi ve yarışma sonucunu açıkladı. Yeni binamızın temelini birkaç ay içerisinde atabilmeyi ve 1.5 yıl içerisinde de açılışını yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.


Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı da, projenin ulusal düzeyde gerçekleştirilen geniş katılımlı bir yarışmayla belirlenmesinin son derece anlamlı olduğunu söyledi ve bu yöndeki girişimlerinden dolayı ATO’yu kutladı. Mimari yarışmalarla elde edilen projelerin kent estetiğine de katkı sağladığını belirten Kamışlı, “Bu nedenle biz mimarlar olarak, mimari yarışmalarla hayata geçirilen projelerin çoğalmasını istiyoruz. Mimari projeler daha güzel daha yaşanabilir kente atılan önemli adımlardır. Umarım bu proje kısa zamanda hayata geçirilir. Ticaret Odamıza böylesine bir etkinliği gerçekleştirmesinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise Adana’nın en köklü kurumlarından birisi olarak tanımladığı ATO’ya mimarlıkla ilgili gösterdiği hassasiyetten dolayı teşekkür etti. Sözlü, “Şehri kuranlar, o şehirde yaşayanlardır. Nitelikli kent olabilmenin yolu, nitelikli yapılara sahip olmaktan geçer. Adana Ticaret Odamıza böyle bir proje yarışması düzenlediği için teşekkür ediyorum. Adana Ticaret Odamızın bu girişimleri, Adana’da kentsel dönüşümün başladığının da bir göstergesidir” dedi. Yeni projelerde milli mimarinin de etkili olması gerektiğinin altını çizen Başkan Sözlü konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Elbette yeni yapı teknikleri, malzemeleri mimarlık anlayışını şekillendiriyor ama şunu kabul etmeliyiz, nasıl ki annemizden babamızdan iz taşırız ama onlara bire bir benzemeyiz, mimaride de bire bir kopyalar, tip projeler olmamalıdır. Yeni binalarımızın Türk mimarisinin eserleri olduğunu hissettirecek geleneksel mimarimizden izler taşıması gerektiğine inanıyorum.”


ATO’nun mevcut hizmet binasının da değerli bir bina olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, yeni hizmet binasının tamamlanmasının ardından halen kullanılan hizmet binasının TOBB Üniversitesi’nin birkaç fakültesi olarak değerlendirilmesi önerisinde bulundu.

Konuşmaların ardından ilk üçe giren projeler ile mansiyon ve satın alınan projelere ödülleri verildi. Çok sayıda mimarın da izleyici olarak katıldığı ödül töreninde Mimar Erkan Erdoğan’ın projesi 133 eser arasından birinciliği kazandı. Bora Örgülü-Didem Akyon Altun’un projesi 2., Cihan Sevindik-Doğan Türkkan’ın projesi 3. oldu.