OSB Başkanı Bekir Sütcü, Vali Yardımcısı Burhan Terzioğlu’nun da katıldığı toplantının açılışındaki konuşmasında, bölgedeki tüm sanayicilerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda duyarlı olduklarını belirterek, "Yapılan denetimlerden de hiçbir zaman rahatsızlık duymayız aksine mutlu oluruz, varsa eksiklerimizi giderme imkanı buluruz" dedi.
Dünyanın geliştiğini, ülkemizde de aynı gelişmelerin yaşadığını, bu kapsamda, işçi sağlığı ve güvenliğinin de çok üst derecede önemli bir konu olduğunu vurgulayan Sütcü, "Bölgemizde bir süredir müfettiş arkadaşlarımız denetimlerini yapıyorlar. Bu denetimlerde sadece denetlemekle kalmayıp, bilgilendirme de yapılması büyük önem taşıyor" diye konuştu.
Sütcü, kendisinin de bir sanayici olarak işyerinde yapılan denetimlerin raporlarını titizlikle incelediğini vurgulayarak, şunları söyledi:
"Denetim raporlarını tek tek okudum. Arkadaşlarımız, gerçekten işin ciddiyetindeler, farkındalar. Biz de sanayiciler olarak duyarlı davranıp, işyerinde maske takılacaksa maskeyi, özel ayakkabı giyilecekse özel ayakkabıyı, önlük giyilecekse önlüğü temin ediyoruz. Eğer, işçi bunları giymiyor, takmıyorsa cezayı işveren yiyor. Biz her ne kadar işçimizi uyarsak da denetime gelen arkadaşlarımız da bu konuda aksaklık görüyorlarsa ceza kesmeden önce uyarıda bulunmalarını istiyoruz. İşverenimiz kadar işimiz de bilinçlensin istiyoruz."
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Adana Grup Başkanı Mesut Demircioğlu ise, iş denetiminin, çalışanları korumak ve çalışma yaşamı ile ilgili mevzuatın uygulanıp uygulanmadığını izlemek ve denetlemek amacıyla yapılan denetimlerin bütününü ifade ettiğini bildirdi.
İş denetiminin temel ve öncelikli görev alanının, çalışma ortamı ve çalışma koşulları, ikincil görev alanlarının ise çalışma ilişkileri, istihdam ve meslek eğitim olduğuna dikkati çeken Demircioğlu, şunları kaydetti:
"Çalışma ortamı; çalışanların sağlığını, güvenliğini ve iyilik halini etkileyen geniş bir alanı ifade etmektedir. Fiziksel, kimyasal, biyolojik, ergonomik ve psikososyal etmenler çalışma ortamında oluşmakta ve gerekli önlemler alınmadığında çalışanların iyilik durumunu etkilemektedir. Çalışma koşulları ise çalışanların korunmasını doğrudan ilgilendiren dört alanı kapsamaktadır: Çocukların ve gençlerin çalıştırılması, kadınların çalıştırılması, çalışma süreleri ve ödeme sistemleri (ücretler) gibi."
Adana İş Teftiş Kurulu Grup Başkanlığı olarak rubu olarak grup başkanlığı olarak ise 28 teknik 24 sosyal olmak üzere toplam 52 iş müfettişi ile 8 ilde görev yaptıklarını belirten Demircioğlu, "İş kazalarının olmadığı iş yerleri hedefine ulaşmak için denetimlerimizin yeterli olmadığını kabul etmek zorundayız. Denetimlerimizde ceza kesmek yerine eğitime daha fala ağırlık veriyoruz. Bu amaçla, önleyici ön teftişler de yapıyoruz" dedi.
İş Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldız Üner de, sahadaki çalışmaları ve karşılaştıkları sorunlar ve aksaklıklarla ilgili bilgiler verdi.