İş Kadınları Derneği (İŞKAD), Avrupa Birliği (AB) Eğitim ve Gençlik Programı Merkezi tarafından desteklenen "Geleceğin Kadın Liderleri" projesi kapsamında "Geleceğin Lider Kadınları-Ulusal Genç Kadın Girişimciliği" zirvesi kapsamında ‘Kent Forumu’ düzenlendi.

 İŞKAD'ın AB hibe fonlarından yararlanarak hazırladığı proje kapsamında 81 vilayetten 91 genç girişimci ve lider adayının katıldığı forumda ‘Girişimcilik ve İnovasyon Alanında Özellikle Yerelden Ulusala Hareket Stratejisi Eylem Planı’ masaya yatırıldı.

OLGUNTÜRK: “KADIN OLMAK BİR AYRICALIKTIR”

Çukurova Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi – İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Çabuk’un moderatörlüğünü üstlendiği forumda; Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rana Olguntürk, kadın konusunun her alanda toplumun birinci önceliği olduğunu söyledi. Kadının sosyal statüsü, hakları, sorumluluk ve yetkilerinin ayrı ayrı konferans konusu olduğuna işaret eden Olguntürk, “Kadınlar toplumun temel yapısını oluşturur. Kadın olmak bir ayrıcalıktır. Bizler Tanrı’nın sevgili kuluyuz. Çünkü ana olma yeteneğine sahibiz. Sevgi ve hoşgörü yeteneği bize aittir. Saldırgan, agresif kişilerde, seri katillerde, toplumda saldırganlığıyla öne çıkmış kişilerde Y kromozomunun birden fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Y kromozomları da erkeklerde mevcuttur. Bu bilimsel bir çalışmanın ürünüdür. Erkekleri yermek için değil biraz tebessüm etmeniz için bu açıklamayı yaptım. Türkiye’nin ileri düzeye erişebilmesi için kadınların daha çok eğitim almasına olanak sağlanmalı. Kadınlarımızın işgücüne katılımı yüksek oranlara çıkarılmalıdır” dedi.

AKALIN: “İNOVATİF GİRİŞİMCİLİK YAYGINLAŞMALI”

Seyhan Otel’deki foruma konuşmacı olarak katılan Adana Kadın Girişimciler Derneği (KAGİD) Başkanı Şebnem Akalın ise KAGİD’in kadın girişimciliğinin yaygınlaşmasını sağlamaya dönük çalışma yürüttüğünü söyledi. Projelerinde öncelikli amaçlarının topluma yeni girişimciler kazandırmak ve istihdam yaratmak olduğunu vurgulayan Akalın, “Kadının iş yaşamına dahil edilmesi hayati önem taşıyor. Kadınlar girişimcilik faaliyetlerine mutlak suretle teşvik edilmelidir. Teknolojinin arttığı, bilgiye dayalı ekonomilerin kazandığı bir dünyada yaşıyoruz. Bu sebeple inovatif girişimciliğin yaygınlaştırılması, hükümet politikası olarak oturtulması gerekiyor” diye konuştu.

GÜLCAN: “KADINLAR, HİZMET SEKTÖRÜNE YÖNELMELİ”
Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) Başkanı Tamer Gülcan da toplumun yarısını oluşturan kadınlarla el ele yürünmediği takdirde bir tarafın eksik kalacağının anlaşıldığını belirtti. “Tek kanatla uçulmadığını herkes anladı” diye konuşan Gülcan, “Küçük düzenlemelerle sorunun giderilmesi mümkün değil. Kadının işgücüne katılımının kolay olmadığını düşünüyorum. Çünkü aynı zamanda bir anne olan kadının, çocuk ve bakıma muhtaç yakınlarına bakmakla daha çok yükümlü olduğunu biliyoruz” dedi.
Kadının iş hayatına yönlendirilirken kreş, anaokulu gibi seçeneklerin artırılmasının yanı sıra kadın istihdamının artırılması için pozitif teşvikler getirilmesinin önemini vurgulayan Gülcan, “İnovatif, teknoloji yoğun, hizmet sektöründe kadına verilecek teşvikler Türk ekonomisini doğru noktaya getirecektir” dedi. Gülcan, kadınların hizmet sektörüne daha çok yönlenmesi gerektiğini kaydetti.

KATLAV: “KADININ ÖNÜNDE ÇOK ENGEL VAR”

Uluslararası İş Ve Meslek Sahibi Kadınlar Federasyonu (BPW) Adana Kulübü Başkanı Ayça Katlav ise Türkiye’de kadının işgücü piyasasına girememe nedenlerine bakıldığında eğitim düzeyinin ve ücretlerin düşük olmasının yanında daha pek çok engel olduğunu söyledi.
Geleceğin kadın liderlerinin önündeki engelleri kaldırarak inovasyon kültürüne sahip olan genç kadınların, güçlü bir Türkiye ekonomisi içinde yerini almasını sağlamanın önemine işaret eden Katlav, “İnovasyon süreci içerisinde bilginin, ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürülmesi ülkemizin gelişmesi ve kalkınmasında anahtar bir rol oynayacaktır” dedi.

KÜÇÜKYILMAZ: “KADINSIZ DEMOKRASİ YARIM DEMOKRASİDİR”
Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER) Adana Şube Başkanı Hanife Küçükyılmaz da kadının elinin değdiği her şeyin güzelleştiğini kaydetti. “Kadın isterse her şeyi başarır” diyen Küçükyılmaz, “Kadınlar daha çok sivil toplum örgütlerinde yer almalı. İŞKAD’ın projesi bana gurur verdi. Genç girişimci arkadaşlarımızın bilişim ve teknoloji zenginliği nedeniyle işlerinin daha kolay olduğunu düşünüyorum. Kadın hayatın her alanında mutlaka ama mutlaka yer almalıdır. Nüfusun yüzde 50’sini oluşturan kadınlarımızın temsiliyette yüzde 50’ye ulaşamadığını görüyoruz. Ancak biz insanların seçilmesi için uğraşıyoruz ama maalesef bizler seçilmiyoruz. Kadınlar birlik olmalı, çoğalarak, büyüyerek karar mekanizmalarında yer alacağımıza inanıyorum. Kadınsız bir demokrasi eksik bir demokrasidir” diye konuştu.

ÇELİK: “KADINLAR BİLGİYLE MÜCADELEYİ KAZANACAK”

Türk Kadınlar Birliği Seyhan Şube Başkanı, Köy ve Mahalli İdareler Muhtarlar Derneği Başkanı, Pınar Mahallesi Muhtarı ve Cesur Spor Kulübü Başkanı Saniye Çelik ise, “Türkiye’de bütünlüğü sağlamak için kadınlar her alanda var olmalı.Kadınlar iş alanında ve siyasette tam anlamıyla yer almalı. Kimse bizi öyle kota ile mota ile kandırmamalı. Bugün burada toplanan yürekli genç kadınlarımızın bulundukları bölgelerde yürekli girişimleri ve rol model olma kimlikleriyle yeni girişimciler kazandıracaklarına inanıyorum” dedi.
Kendi çabasıyla muhtar ve kulüp başkanı olduğuna işaret eden Çelik, “Bize yön veren, elimizden tutan kimse olmadı. Bilgi bir güçtür ve kadınlar bilgi ile mücadeleyi kazanacaktır. Ben hayatım boyunca kitaplardan yana kafa yordum. Çarşıda pazarda hangi kitabın beni nasıl kurtaracağını düşündüm. Elime kalem, defter alıp şiirler ve yazılar yazdım” diye konuştu.
Çelik, konuşmasının sonunda kadına özel yazdığı “Ben Neyim” şiirini okudu. Çelik, şiiriyle büyük alkış aldı.

Konuşmaların ardından katılımcılar soruları yanıtladı. Forum sonunda ise konuşmacılara plaket takdim edildi.