Adana, Türkiye’deki en büyük ekonomik güçlerden biri olmak için yüzünü Ortadoğu ve Afrika pazarlarına çevirdi. Katar Havayolları Ülke Müdürü Ferit Aksun ve Şatış Müdürü Ayşegül Kara, Adana Ticaret Odası ve ATAK A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe’yi ziyaret ederek, Adana’dan Doha’ya başlayacak seferlerine ilişkin bilgi sunumunda bulundular.

Son iki yıldır Adana’dan doğrudan uçuşlar için hazırlık ve altyapı çalışmaları yaptıklarını, Türkiye çapında birçok aday şehir olmasına karşın farklı özellikleriyle öne çıkması dolayısıyla Adana’dan direkt uçuş kararı aldıklarını vurgulayan Katar Havayolları Ülke Müdürü Ferit Aksun şöyle konuştu:

“Adana çok özellikli bir şehir, başta büyük bir tarım ve sanayi şehri, ayrıca Adana’dan iş ve turistik amaçlı yurtdışı çıkışlarının da çok olduğunu gözlüyoruz. Özellikle Avustralya, Japonya gibi farklı destinasyonlara seyahat talebi var. Ayrıca Adana çok kültürlü ve kozmopolit yapısıyla Avustralya’dan Ortadoğu’ya kadar birçok noktada yerleşik ve çalışan nüfusu olan bir şehir. Adanalı firmalar dünyanın çok sayıda ülkesine ihracat yapıyor. Adana bu özellikleri nedeniyle bizim için sürdürülebilir bir uçuş trafiği sağlayacak konumda. Son değerlendirmelerimizi yaptık, izinlerimizi aldık. 6 Kasım’da Adana-Doha-Adana direkt uçuşlarımıza başlıyoruz.” 

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe de, Oda olarak Adana’yı ve üyelerini yurt dışına açmayı, ihracat ve ticaret kapasitelerini dünya ölçeğine taşımayı hedeflediklerini, bu düşünceler doğrultusunda üyelerinin önündeki tüm engelleri kaldırmak için çaba gösterdiklerini vurguladı.

Katar’ın ülke dışındaki yatırımlarının 324 milyar doları bulduğunu ve Türkiye ile ticaret hacminin 1,3 milyar dolar olduğunu kaydeden Adana Ticaret Odası ve ATAK Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, “Katar’ın Türkiye’ye yatırımı yaklaşık 19 milyar dolar. Ayrıca Katar pazarı birçok üretim sektörünün yararlanacağı şekilde Adana ve Türkiye’nin ihracatı bakımından önem taşıyor. Bu büyük potansiyeli değerlendirmek için Adana Ticaret Odası ve ATAK A.Ş. olarak yol gösterici kimliğimizi ortaya koyacağız” dedi. 

Adana Ticaret Odası olarak yurt dışı iş ve inceleme gezilerine finansman desteği sağlayarak binlerce üyelerinin dünyanın farklı ülkelerinde düzenlenen fuarlara katılmasını sağladıklarını kaydeden Atila Menevşe şunları söyledi:

“Aktarmalı uçuşlar ve vize problemleri üyelerimizi yoran konular. Bunları aşmak üzere de çalışmalarımız sürüyor. Daha önce birçok havayolu ile görüştük, bazılarının Adana’dan direkt uçmasını sağladık, bazı havayolları da planlama aşamasında. Katar Havayolları’nın Adana’dan direkt seferler başlatması bizim çok arzu ettiğimiz bir gelişmeyi sağlamış oldu. Katar Havayolları ile artık Adana’dan Doha’ya direk uçulabilecek ve Doha aktarmalı dünyanın 150 noktasına erişilebilecek. Bu Adana için önemli bir imkandır. Aodana Ticaret Odası olarak kentimizdeki diğer Oda ve Borsalar ile Adana Organize Sanayi Bölgesi iştirakiyle kurduğumuz ATAK A.Ş. vasıtasıyla 1 yılı aşkın süredir Lübnan ve Beyrut ile Ortadoğu’ya açılma projesini sürdürüyoruz. Bu konuda oldukça önemli mesafeler kat ettik. Şimdi Doha uçuşları ile Arap yarımadası ve Afrika ülke pazarlarına daha kolay erişim fırsatıyla bu açılımı genişletme düşüncesindeyiz. Önümüzdeki günlerde ticaret heyetlerimizle bu pazarlara açılacağız. Bu bakımdan Katar Havayolları’nın bu girişimi bizi mutlu etmiştir. İnşallah yakın zamanda açılacak Çukurova Bölge Havalimanı ile Adana, Anadolu’nun en önemli ve büyük ikinci hava üssü konumuna ulaşacak ve bu da başta ihracat olmak üzere kentimizin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlayacaktır.”

ATO ve ATAK Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Katar ile Lübnan’da olduğu gibi ekonomik bir köprüyü mümkün olan en kısa zamanda kurmak istediklerini belirtirken “İki ülke arasında büyük ticari potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Lübnan ile attığımız adımlar sonucunda önemli gelişmeler kaydettik. Şimdi sırada Katar var. Tüm kamu ve özel sektör kurumlarını, Odalarımızı, sanayi ve ticaret kuruluşlarımızı Katar ile ticaretimizin artırılması konusunda işbirliği yapmaya davet ediyorum” diye konuştu.