Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak, tarım ve tarım dışı istihdamı geliştirmek, gelirleri artırmak ve farklılaştırmak için kadın ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere, kişilerin ekonomik faaliyetlerine yönelik yatırımlarına yapılacak hibe ödemelerine ilişkin olarak, 21 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” ülke genelinde olduğu gibi ilgili sektörlerde önemli yatırım ve üretimin gerçekleştirildiği Adana’da da heyecan yarattı. 

Tebliğ kapsamında, Adana’da sektörel bazda öncelikli olarak desteklenecek projeler olarak belirlenen; bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, yenilenebilir enerji üretim tesisleri, yenilenebilir enerji kullanan yeni seraların yapımı, tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar, soğuk hava deposu, çelik silo, su ürünleri işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, hayvansal ve bitkisel orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına teşvik verilecek.

Kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak amacıyla yapılacak yatırımlara yönelik olarak açıklanan hibe tutarları da ilgili sektörlerdeki yatırım ve üretim hedeflerine ulaşılabilmesi bakımından sevinçle karşılandı. Tebliğ ile kapsam içerisindeki ekonomik yatırım konularına göre, hibeye esas proje tutarlarının üst limitleri de belirlendi. Buna göre, yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımları ile tohum işleme, paketleme ve depolama yatırımları için üst limit 2 milyon lira, bunun dışında kalan yatırımlar için ise 1 milyon 500 bin lira oldu. Hayvansal ürün işlenmesi paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar ile yenilenebilir enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlar için ise 2 milyon lira üst limit belirlendi. Jeotermal ve biyogazdan ısı ve elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımına yönelik yatırımlarda da bu miktarın 2 milyon lira olması kararlaştırıldı. Soğuk hava deposu, çelik silo yapımına yönelik yeni yatırımlar ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine yönelik sabit yatırımlarda hibeye esas proje tutarının üst limiti 1 milyon 500 bin lira olarak belirlendi. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğin ilgili sektörlerde faaliyet gösteren firmaların rahat bir nefes almasını sağlayacağını vurgulayan ATO Başkanı Menevşe, üyelerini zaman geçirmeden sunulan bu fırsatlardan yararlanmaya davet etti. Menevşe, “Son tebliğ ile Adana’da bitkisel ve hayvansal ürün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması sektörel bazda eski önceliklerini korurken, 2015 yılından farklı olarak, yenilenebilir enerji üretim tesisleri, yenilebilir enerji kullanan seralar ve tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlara ayrıcalık tanınmış ve bu sektörler yatırımlarda daha öncelikli olarak desteklenecek sektörler olarak belirlenmiştir. Bu destekler, ülkemizin tarım ve hayvancılık alanında önde gelen bölgeleri arasında yer alan Adana’nın, ilgili sektörlerde yeni bir kalkınma hamlesine başlamasının temel lokomotifi olacaktır. Adana Ticaret Odası olarak bu tebliğin hayata geçirilmesinde emek ve destekleri olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım’a, başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik olmak üzere Bakanlar Kurulumuzun üyeleri ile bürokratlarımıza, tüm üyelerimiz adına şükranlarımı sunuyorum” dedi. 

Menevşe açıklamasının sonunda, tebliğ kapsamındaki hibe başvurularının tebliğ yayım tarihinden itibaren 45 gün içerisinde yapılması gerektiğine dikkat çekti.