Adana ESOB Eğitim ve Hizmet Binası’ndaki Adana Kitap ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası’nda, oda yönetim kurulu üyeleri ve üyeleriyle istişare amaçlı bir toplantı yapan Başkan Mehmet Ateş, katılımcılara teşekkür ederken, meslektaşlarının sorunlarının giderek büyüdüğünü ve tedbir alınmaması halinde 3-5 yıl içinde kırtasiyeci esnafının kalmayacağını bildirdi.

 

Başkan Ateş, özellikle ilköğretim ve orta öğretim okullarında, öğretmenler aracılığıyla okul içinde öğrencilere yönelik kitap satışının bu yıl patlama yaptığını, Hipermarketlerden sonra her köşe başında açılan AVM’lerin de özellikle okulların açıldığı aylarda kırtasiye satışı yaparak küçük esnafın payını iyiden iyiye küçülttüğünü söyledi.

 

Başkan Ateş, kırtasiyeci esnafının, bedava kitap dağıtımından sonra, okul kıyafetlerine serbestlik getirilmesiyle de elinde kalan ürünler nedeniyle büyük zarara uğradığına dikkat çekerken, “Kırtasiyeci esnafı batma noktasına gelmiştir. Bakkalda, manavda, kasapta, tuhafiyecide kırtasiye satılır olmuştur. Kırtasiyeciler de mi, ekmek, şeker, un, helva, et, çanak tabak satmaya başlasın. Herkes herkesin işini yapmaya devam ederse bu ülkede düzen kalmaz. Kayıtlı esnaf kalmaz, ekonomi çöker. Madem bize ekonominin bel kemiği diyorlarsa, bu orta direğin çökmemesi için bizlere yardımcı olunması lazım. Bugün Adana’da bizim tespitlerimize göre kayıt dışı, faturasız kitap kırtasiye satışı 5 milyon liradır. Okullarımız adeta ticarethaneye dönüştürüldü. Devlet büyüklerimizden, maliyecilerimizden beklentimiz, okullarda, firma araçlarıyla yapılan kayıt dışı kitap ve kırtasiye satışların dur denilmeli. Kırtasiyecilerin dışındaki şahıs ve firmaların benzer ürünleri satışına engel olunmalı. Büyük marketler, kitap, kırtasiye, kalem satışını bırakmalı. Aksi durumda küçük esnaf batar, bu sektörden ekmek yiyen 10 bine yakın insan işsiz kalır, aileleriyle birlikte sıkıntıları had safhaya çıkar. Bu tablo da kimseyi mutlu etmez”dedi.