Kozan'da yaşanan kayıt dışı satışlar nedeniyle sorunlarını dile getirmek üzere Adana ESOB'a gelerek Birlik Başkanı Nihat Sözütek'e dert yanan Başkan Delibaş, kayıtlı hal esnafının haklarının korunması konusunda da destek istedi.

 

Başkan Delibaş, Büyükşehir Yasası'nın çıkmasıyla, dışarıda yapılan toptan kayıt dışı satışların kontrol altına alınması konusunda büyük sıkıntılar ortaya çıktığına işaret ederken, bu durumu protesto için halde bulunan 54 esnaf ile ortak hareket ederek, meyve - alım satımını minimum seviyeye indirdiklerini belirtti.

 

Yaptıkları eyleme rağmen, ne Büyükşehir Belediyesi'nden ne de Vergi Dairesi'nden bir tek yetkili ya da sorumlunun kendilerine gelerek ya da arayarak dertlerini sormadıklarını ifade eden Başkan Delibaş, "Bu da yetmiyor gibi esnafımızın sorunlarına çözmek yerine cezalandırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Kozan halkı, esnafımız bizi cezalandırın diye sizlere oy vermedi. Bu kentte, hale giren çıkan tüm ürünler faturalıdır. Devletimize vergisi, stopajı ödenir. Adana'dan getirilip, dışarıda kayıt dışı satılan her ürün kişilerin cebine giriyor.  Denetimler yetersiz. Esnafımız iki yıldır kan ağlıyor. Korsan satıcılara, kayıt dışına engel olunarak hem devletimiz, hem vergisini ödeyen, primini yatıran, istihdam oluşturan kayıtlı esnafımız korunmalıdır"dedi.

 

Delibaş, Kozan Sebze - Meyve Hali’nin içindeki ana kapı dışındaki kapıların açılması için hal esnafı arasında yaptıkları oylamada, 14'e karşı 35 evet oyu çıktığına da dikkat çekerken, bu meselenin de ivedilikle çözülmesini istediklerini kaydetti.

Birlik Başkanı Nihat Sözütek de, devletin esnaf ve sanatkarını koruyup, kollamasının kanun gereği olduğuna dikkat çekerek, "Kayıt dışı, korsan satışlar konusunda genelde bütün esnaflarımız sıkıntılı. Kozan esnafının da sıkıntısı had safhaya ulaşmış, zirve yapmış durumda. Esnaf, devlet ile halk arasında köprü vazifesi yapıyor. Devletimiz de esnafımızın yanında olmalı. Ben Sayın Hüseyin Sözlü başkanımızın, bu konuda yeterince bilgilendirilmediğini düşünüyor, gereğini de yapacağına inanıyorum. Vergi Dairesi Başkanımız Sayın Ahmet Tunalı da konuya vakıf ve çözüme destek sözü verdi. Kendisine teşekkür ediyorum.Bu işin peşini bırakmayacağız. Bu esnaf orda vergi veriyor, istihdam oluşturuyor. Biz de Sayın Başkan Delibaş ve esnafımızın yanındayız. İlgili ve yetkili kurumların, esnafımızın feryadına kulak vermesi ve sorunlarına bir an evvel çözüm bulmalarını istiyor ve bekliyoruz"diye konuştu.

 

Kozanlı Oda Başkanları da toplantıya katılarak Kozan Yaş Sebze ve Meyveciler Odası Başkanı Süleyman Delibaş’a ve hal esnafına destek oldular.