Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Adana’ya gelen Eker, Adana Valiliği’ni ziyaret ederek, burada Vali Hüseyin Avni Coş ile bir araya geldi. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Eker, yaklaşan ‘Kurban Bayramı’ öncesinde kurbanlık hayvan ve bu hayvanlarla ilgili herhangi bir sorun ya da sıkıntı olup olmadığı yönünde soruları da yanıtladı. Eker, şu ana kadar kendilerine ulaşan hiçbir olumsuzluk olmadığını, bayram hazırlıklarının da belediyeler eliyle sürdürüldüğünü anlattı.

 

KURBANLIK SIKINTISI YOK

Eker, “Kurbanlık büyük ve küçükbaş hayvan sayısı konusunda herhangi bir sorun ya da sıkıntı yok. Geçen yıl ‘Kurban Bayramı’nda kesilenin iki katı kadar kurbanlık var bu yıl. Geçtiğimiz yıl 770 bin büyükbaş havyan kesildi, şu anda sadece kurbanlık 1.5 milyon büyükbaş hayvan var. Geçen yıl 2 milyon 200 bin civarında küçükbaş hayvan kesildi, bu yıl 3.5 milyon küçükbaş hayvan var. Tüm bu kurbanlık hayvanların sağlıklı bir şekilde kesilmesi, gerekli kontroller yapıldıktan sonra sevk edilmesi ve gittiği yerde de yine kontrollerinin yapılması gerekiyor” dedi.

 

DOĞUDAN BATIYA HAYVAN SEVKİYATI

Türkiye’nin coğrafi açıdan da büyük bir ülke olduğunu hatırlatan Eker, nüfusun da önemli bir kısmının şehirlerde yaşadığının altının çizdi. Bu duruma bağlı olarak kırsaldan şehirlere bir başka ifade ile de doğudan batıya hayvan hareketliliği olduğunu dile getiren Mehdi Eker, “Bu hayvan hareketliliği sağlıklı bir şekilde denetlemek zorundayız. Aksi takdirde bir yerden aldığımız bir hastalığın, bütün Türkiye’ye yayılması ihtimali var. Bu nedenle herkesin dikkatli olması lazım” ifadesini kullandı.

 

SAĞLIK KONTROLLERİ ÖNEMLİ

Hayvanların sağlık kontrollerinin yapılarak, bu sürecin çok iyi takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Eker, konuşmasını da şöyle sürdürdü; “Hayvan hastalıklarının iki önemli sonucu var; bazı hastalıkların insanlığa bulaşması ve ekonomik kayıplar. Bunlar çok önemli sorunlar. Bunlara da dikkat etmemiz lazım. Gerekli tedbirler alındı, herhangi bir sorun ya da sıkıntı yok.” Eker, daha sonra Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Tarımsal Yayım ve Eğitim Merkezi hizmet binasının açılışını gerçekleştirdi, burada köyle kadınların kendisine ikram ettiği çileklerin tadına baktı.