4. Dönem Toplu Sözleşmesinde yetkili olan 11 sendika ile birlikte yetkili konfederasyon olarak Kamu İşveren Heyetiyle ciddi kazanımlar elde edilen ve memurun yüzünü güldüren, konfederasyon ve bağlı sendikaları da sevindiren bir sözleşme imzaladıklarını ifade eden ve sözleşmenin kamu görevlileriyle tüm Türkiye’ye hayırlı olmasını dileyen Başkan Sezer, açıklamasında şu ifadelerde bulundu;
Konunun tüm muhataplarıyla yapılan yoğun istişarelerin sonucunda hazırladığımız 4. Dönem Toplu Sözleşme tekliflerimizi 24 Temmuz’da gerçekleştirdiğimiz Genişletilmiş Başkanlar Kuruluna katılan başkanlarımızla birlikte Devlet Personel Başkanlığına teslim ettik.
4. Dönem Toplu Sözleşmesi 1 Ağustos tarihinde başladı. 14 Ağustos tarihinde Kamu İşveren Heyeti teklifini 2018 için 3+3 ve 2019 için 3+3 olarak açıkladı. Kamu İşveren Heyetinin olası tutumuna göre hazırladığımız “Bu Teklife Evet”, “Müzakere Edilebilir” ve “Bu Teklife Kapalıyız” kartonlarından “Bu Teklife Kapalıyız”ı kaldırdık ve “Cebimiz de kapımız da açık, yeni bir teklif bekliyoruz” mesajını vererek o günkü oturumu sonlandırdık.
Yeni bir teklif beklerken boş durmadık ve hükümet yetkilileri, sayın bakanlar, Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşmeler yaptık. Bir yandan da genel başkanlar ve il başkanlarımızla istişari toplantılarımızı sürdürdük, yol haritamızı değerlendirdik.
Müzakere sürecinin son günü olan 21 Temmuz’da Kamu İşveren Heyeti yeni teklifini 2018 için 3,5 + 3,5, 2019 için 4+5 olarak açıkladı. Gece sürekli toplantı halinde bulunduğumuz sendika genel başkanlarımızla yaptığımız istişareler sonucunda bu teklifi de “Müzakereye hazırız ama imza için yetmez, yeni bir adım daha bekliyoruz” diyerek reddettik."

SEZER; "TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİNDE TÜM TARAFLARLA İSTİŞARE HALİNDE OLDUK"

15 Temmuz’u yaşamış bir Türkiye’nin şartlarının farkında olmakla birlikte memurun rıza göstermeyeceği bir teklifi kabul edemeyeceklerini ifade eden Memur-Sen Adana İl Başkanı Mehmet Sezer anlaşmanın sağlandığı gece yaşananları şu sözlerle aktardı;
"Son gece mutabakatsızlık netleşmişti. Kamu İşvereni tarafından yeni bir olumlu adım atıldı. Olabileceğin ve alınabileceğin son noktasını gördükten sonra gece saatlerinde başkanlarımızla istişare ettik ve nihayet uzlaşma sağladık. Bu süreçte masadaki müzakereler kadar masa dışı diplomasinin ne kadar gerekli ve önemli olduğunu bir kez daha gördük."
Çeşitli kesimlerin karalama ve değersizleştirme çabalarına karşın kamuoyunu, kamu görevlilerini ve üyelerin doğru bilgilendirmek adına ürettikleri kazanımlardan bazılarını açıklamak istediğini ifade eden Sezer, "İmza altına aldığımız Toplu Sözleşmede 45 maddesi genel, 213 maddesi hizmet kollarının olmak üzere toplam 258 maddede bağıtlanan kazanımlar elde ettik" dedi.

 "TOPLAMDA 36 MİLYAR TL PAY KAMU GÖREVLİLERİNE AKTARILACAK"

Sezer açıklamasını şu sözlerle sürdürdü;
"Kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine 2018 yılında %7,64;  2019 yılında %9,20; iki yıllık toplamda %17,54 zam aldık
İki yıllık toplamda 36 milyar TL pay kamu görevlilerine aktarılacak.
3+3+3+3 olarak sunulan ilk teklifte 27 milyar olan bütçe payını 9 milyar TL artırdık.
Sunulan ilk teklifte %12,5 olan oranı %17.54’e çıkararak %40 oranında bir artış sağladık.
Zam oranlarının enflasyonun altında kalması halinde aradaki fark kadar enflasyon farkı zammı maaşlara yansıtılacak.
Böylece en düşük kamu görevlisi maaşında 422 TL artış sağlanmış oluyor.
En düşük memur maaşı, aile yardımı dahil 2018'in ikinci yarısında 2 bin 929; 2019'un ikinci yarısına gelindiğinde 3 bin 198 TL’ye yükselmiş olacak.
En düşük memur maaşı 2018'in ilk yarısında bin 945 TL, 2019’da 2093 TL’ye yükselecek.
En düşük memur emeklisi maaşı 1 Ocak 2018 itibariyle 2.093 TL’ye yükselecek
Emekli olan kamu görevlisine 1 Ocak 2018’de 1.448 TL tazminat ödemesi yapılmasını sağladık
Toplu sözleşme ikramiyesi%17,54 artırılarak 91 TL olarak ödenecek.
4/C'li personele 256 TL ek ödeme verilmesini, 95 TL tutarında da fazla çalışma ücreti almasını sağladık. Öte yandan 2.334 TL olan maaşı, yüzdelik zam ve ek ödeme artışı ile birlikte 2.492 TL’ye çıkacak ve ocak ayında toplam maaş artış oranı %6,77’ye ulaşacak. 4/C'li personele çalışmayan eşi için ise 270 TL eş yardımı ve 63 TL çocuk yardımı verilmesini sağladık."
Kamu avukatlarına ödenebilecek yıllık vekâlet ücretini 510 TL attırdıklarını bazı kadrolar için de önemli kazanımlar elde ettiklerini söyleyen Sezer; Hac izni, engelli kazanımları ve helal gıda gibi toplam 213 kazanımın elde edildiğini de sözlerine ekledi.

SEZER; ÇATIŞMAYI DEĞİL UZLAŞMAYI TERCİH ETTİK"

Türkiye’nin zorlu dönemeçlerden geçtiği bir dönemde, sorumluluğunu üstlendikleri kamu görevlilerinin haklarını merkeze alarak, çatışmayı değil uzlaşmayı tercih eden bir tavır gösterdiklerini belirten Başkan Sezer, 4. Dönem Toplu Sözleşmesinin hakem heyetine gitmeksizin uzlaşmayla neticelenmesinin bu yönüyle önemli olduğunu söyledi.
Sezer, "Öyle anlaşılıyor ki Memur-Sen’in, yıllardır elde ettiği yüksek oranlı kazanımlar ciddi bir çıta oluşturmuştur ve kimi sendikalar Memur-Sen öncesi dönemin kazanımlarını unutup kendi dönemlerinde hayalini kurup teklif dahi edemedikleri Memur-Sen’in kazanımlarını değerlendirmektedirler.Bu da gösteriyor ki kazanımın ölçütü yine bizzat Memur-Sen’dir.
Memur-Sen değerleriyle, duruşuyla özgün ve özgür sendikacılığın temsilcisidir. Sadece toplu sözleşme sürecinde değil, sonrasında da kamu görevlilerinin kazanımlarını artırmak için durup dinlenmeksizin çalışmaktadır. Memur-Sen’i güçlü kılan değerleri ve üyeleridir. Değerlerimize sahip çıkıyor, üyelerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Bu kazanımların elde edilmesine fedakarlıklarıyla katkı sunan teşkilatımız, sendikalarımızın yönetim kurulları ve başkanları ile emeği geçen herkese teşekkür ediyor, 4. Dönem Toplu Sözleşmesinin bütün milletimize ve kamu görevlilerine hayırlar getirmesini diliyoruz" dedi.