ATO’nun, Tarkan Kulak başkanlığında gerçekleştirilen Meclis toplantısında Faaliyet Raporu’nun oybirliğiyle kabul edilmesinin ardından söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Adana’nın ekonomik gündemine ilişkin görüşlerini dile getirdi. Adana ekonomisinin daha da hareketlenmesi için çeşitli alanlarda çalışma ve etkinlikler düzenlediklerini ifade eden Menevşe, “Özellikle bakanlıkların çeşitli sektörlere sunduğu desteklerden faydalanma oranımıza baktığımızda, bu alanda çok büyük eksikliğimizin bulunduğunu görüyoruz” diye konuştu.

Mayıs ayı içerisinde işletmelerin teşvik ve desteklerden daha fazla yararlanması yönündeki bilgilendirme seminerlerinde olayın daha net şekilde ortaya çıktığını belirten Menevşe şunları söyledi:

 Son bir ay içerisinde KOSGEB, TÜBİTAK, Ekonomi Bakanlığı, Eximbank gibi teşvik ve destek sağlayan kurumlarla üyelerimizi bir araya getirdik. Oldukça yoğun katılımla gerçekleşen bu toplantılar sonunda, Adana’nın söz konusu desteklerden yararlanma oranının yüzde 1’in altında olduğunu gördük. Bu oran elbette Adana gibi köklü, güçlü bir ticaret ve sanayi altyapısı olan kent için kabul edilebilir bir oran değildir. Bu nedenle Mayıs ayını teşvik ve destekler bilgilendirme ayı ilan ettik. Bilgilendirme toplantılarımızı sonbaharda tekrarlamayı düşünüyoruz. “

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik ve Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler ve Yurtdışı Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk’ün katılımlarıyla, Çukurova’nın Hizmet Sektöründeki yerini belirlemek ve gelecek vizyonunu şekillendirmek amacıyla düzenlenen, “Dünyada ve Türkiye’de Hizmet Sektörünün Yeri ve Çukurova’nın Potansiyeli Çalıştayı”na ilişkin somut verilerin oluşmaya başladığını belirten Menevşe sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çalıştay’da yapılan değerlendirmeleri içeren Sonuç Raporumuzu hazırladık. Bu çalışmayı dileyen herkes Odamızın web sitesinden inceleyebilir. Çalıştay sonrası yaptığımız değerlendirmelerde hizmet sektörü alt gruplarında odak toplantılarla çalışmayı derinleştirme gereğini gördük. Eğitim ve finans alt sektörlerinde odak grup çalışmalarıyla bu analizi sürdürüyoruz. Odamız tarafından yapılan bu çalışma Türkiye’de hem Bakanlıklara, hem de Oda Borsa camiamıza emsal oldu. Hızla büyüyen bir sektöre ilk kez Odamız bilimsel bir değerlendirme yapmak üzere el atmış oldu. İzmir ve Ankara’da da benzer çalışmaların hazırlıklarının başladığını duyuyoruz ve Odamız ve üyelerimiz adına bu alanda öncü olmaktan mutlu oluyoruz. Umuyorum odak grup çalışmaları neticesinde çıkan sonuçlar ve raporlar gerek Bakanlıklarca yapılan Makro planlamalara, gerekse bölgemize gelecek yatırımcılara kaynak oluşturacak ve Adana’nın geleceğinin şekillenmesine katkı sağlayacaktır.”

Meclis toplantısının daha sonraki bölümünde, geçtiğimiz günlerde Tanzanya’nın Darüsselam kentinde düzenlenen, “Indusmach 2015 Makine Fuarına katılan grupta yer alan ATO Yönetim Kurulu Üyesi Ziya Alim Koçer izlenimlerini aktardı. Koçer, “Bugün için henüz çok yeni bir pazar olan Tanzanya, önümüzdeki 5 yıl içinde özellikle makina, enerji ve inşaat sektörleri için önemli ihracat kapısı olabilir. Tanzanya, iyi izlenerek değerlendirilecek bir pazar konumunda hızla yükselmektedir” diye konuştu.