İncelemelerde bulunmak üzere Adana’ya gelen Arjantin’in İstanbul Başkonsolosu Diego Alvarez Rivera, Adana Ticaret Odası’nı ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Başkan Yardımcısı Mehmet Şahbaz, Yönetim Kurulu üyeleri Muzaffer Emin Yumuşak ve Mehmet Özel ile görüştü.

Konsolos Rivera’yı ATO’da görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Atila Menevşe, dünya ticaretinin önemli ölçüde komşu ülkelerle yapıldığını ifade ederken şöyle konuştu:

“Buna rağmen günümüzdeki küresel rekabet ortamı ve elektronik ticaret dünyanın uzak noktalarındaki ülkelerin firmalarının birbirleriyle buluşmalarını sağlamaktadır. Arjantin ile aramızdaki uzaklığı birbirleriyle ilgili sektörleri buluşturarak aşabiliriz. Bu anlamda önceliği turizm sektörüne vermemizin daha sağlıklı sonuçlar alınmasını sağlayacağına inanıyorum. Zaten Arjantin ile Türkiye arasında başta ticaret, turizm, kültür, bilimsel işbirliği yatırımların karşılıklı korunması ve teşviki konularında imzalanan birçok ikili anlaşma yürürlükte bulunmaktadır. Bu anlaşmaların sağladığı avantajları da kullanarak mevcut ticaret hacmini en üst seviyeye çıkarabiliriz. Bölgemizin ve Arjantin’in güçlü sektörlerindeki firmaları gerek karşılıklı ticaret heyeti ziyaretleri, gerekse de fuar ziyaretleriyle bir araya getirmemiz iki ülke ilişkilerinin geliştirilebilmesi anlamında daha sağlıklı sonuçlara ulaşmamızı sağlayabilecektir. Bu ziyaretinizi, karşılıklı ilişkilerimizin önemli bir adımı olarak değerlendiriyor ve Adana ile Arjantin arasındaki ticarete yeni açılımlar kazandırmasını diliyorum.”

Arjantin İstanbul Başkonsolosu Diego Alvarez Rivera da, ziyaretini Adana ekonomisini tanımak ve ilgili kurumlarla görüş alışverişinde bulunmak üzere gerçekleştirdiğini ifade etti. Türk Hava Yolları’nın Arjantin’e her gün seferinin bulunmasının mesafe konusundaki endişeleri azalttığını kaydeden Rivera, “Bildiğiniz gibi Arjantin Türk vatandaşlarından vize de talep etmiyor. Türk vatandaşları vizesiz girebildikleri ülkemizde üç ay kalabiliyorlar. Arjantin’de Türk girişimci, yatırımcı ve iş adamları için keşfedilmeyi bekleyen önemli bir pazar var. Biz de Arjantin Konsolosluğu olarak, Türk iş adamlarının ülkemizde karşılaşabilecekleri sorunlarını çözmeye ve ilişkilerimizin geliştirilmesi konusunda onlara her türlü yardım ve destekte bulunmaya hazırız. İki ülke arasında daha önce imzalanan anlaşmalardan da yararlanarak mevcut ticaret potansiyelimizi artırmamız mümkün. Hangi alanlarda ticaret yapabileceğimiz konusunda da, sizlerin de vurguladığı gibi Arjantinli işadamları ile ATO üyelerini düzenleyeceğimiz karşılıklı ziyaretlerdeki ikili işbirliği görüşmelerinde bir araya getirebiliriz. Bu görüşmeyi iki ülke arasında devam edecek olan bir ilişkinin devamı olarak değerlendiriyorum ve Arjantin - Türkiye ilişkilerine olumlu yansımalarda bulunacağına inanıyorum” görüşlerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından ziyaretin anısına ATO Başkanı Atila Menevşe tarafından Arjantin İstanbul Başkonsolosu Diego Alvarez Rivera’ya Adana’yı simgeleyen bir rölyef hediye edildi.