Adana Ticaret Odası, Bosna-Hersek Federasyonu ile Adana arasındaki ticari bağların artırılması ve yeni yatırım ve ticaret olanaklarını incelemek üzere Başkent Saraybosna ve Tuzla kentlerine iş gezisi düzenledi. KOSGEB Yurt Dışı İnceleme Gezisi desteği kapsamında, ATO Başkanı Atila Menevşe başkanlığında gerçekleştirilen ziyarette 25 kişilik iş heyeti, 3 gün boyunca yatırım ve işbirliği yapılabilecek alanların belirlenmesi için Ticaret Odaları ile ortak toplantılar düzenlerken, işadamları da sektörlerine göre Bosna-Hersekli firma temsilcileriyle ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdiler.

Büyükelçi Koç: Bu ülkeyi tanıdıkça işbirliği ve yatırım isteğiniz daha da artacak

ATO İş Heyeti’nin ilk toplantısı Bosna-Hersek Federasyonu Ticaret Odası’nda gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyeti Bosna Hersek Büyükelçisi Haldun Koç’un da katıldığı toplantıda konuşan ATO Başkanı Atila Menevşe, Adana’nın Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek; Bosna-Hersek ile yüzyıllar öncesine dayanan tarihsel ve kültürel bağlarımızın ticarete yeterince yansıtılamadığını söyledi. Adana’nın sanayi ve ticaret deneyimini, Bosna-Hersek’e taşımak istediğini bildiren Atila Menevşe, “Adana ile Bosna-Hersek arasındaki ticaret hacmi 15 milyon dolar civarında. Yaptığımız incelemede, Adana’nın, Bosna-Hersek’in eksikliğini hissettiği birçok alanda yatırım ve işbirliği gerçekleştirilebileceğini saptadık. Bu fikri hayata geçirmek üzere de, çeşitli sektör temsilcilerden oluşan bir heyetle buraya geldik. Başta sağlık olmak üzere altyapı, inşaat, gıda, tarım ve madencilik gibi birçok alanda ciddi boşluklar var. Kazan-kazan mantığıyla her türlü işbirliği ve yatırıma hazırız. Bize gösterilen ilgi ve yakınlığın, yatırım ve ticaret rakamlarına yansıyacağına inanıyor, Bosna Hersekli işadamlarını en kısa sürede  potansiyelimizi görmek üzere Adana’ya davet ediyoruz” diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç ise, Bosna-Hersek’te yeni yeni hissedilen bahar havasının, bu ziyaretle ticaret ve yatırım alanında da baş göstermesini memnuniyetle izlediklerini belirterek, “Adana, Türkiye genelinde sanayici kimliğiyle tanınıyor. O nedenle Adana Ticaret Odası’nın Bosna-Hersek’e gerçekleştirdiği bu ziyaretin mutlaka karşılıklı yatırım ve ticarete yansıyacağına inanıyorum. Çünkü burası, yatırımcılar için oldukça ideal fırsatlar sunuyor. Örneğin burada, sağlık alanında ciddi bir boşluk var. Sağlık alanında önemli atılımlar sağlayan Adanalı iş adamları burada neden bir hastane kurmasın ki? Büyükelçilik olarak Adana’dan gelecek tüm yatırımcılara her türlü kolaylığı sağlayacağımızdan emin olun. Bizi, Adana Ticaret Odası’nın Bosna-Hersek’teki şubesi olarak değerlendirin ve bu pazara mutlaka girin” görüşlerini dile getirdi.

Toplantıda konuşan Bosna-Hersek Federasyonu Ticaret Odası Başkanı Marko Šantić ise “Ortaya çıkan dostluk tablosu, sizin buraya sıkça geleceğinizi gösteriyor. Yatırım eksikliği bulunan alanları, başka ülkelerin firmaları yerine, tarihsel bağlarımızı özenle sürdürdüğümüz Türkiye ile doldurmak istiyoruz” dedi.


TUBSİAD ile işbirliği protokolü imzalandı

Ziyaret kapsamında, Bosna Hersek'te faaliyet gösteren Türk Bosna-Hersek İş Adamları Derneği (TUBSİAD) ve Adana Ticaret Odası, iki ülke arasındaki iş birliğini geliştirmek amacıyla protokol de imzalandı.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliğinde düzenlenen imza töreni öncesinde, T.C. Saraybosna Ticaret Müşaviri Sedat Yıldız tarafından ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel yapısına ilişkin bir sunum gerçekleştirildi. Sunumun ardından gerçekleştirilen imza töreninde konuşan TUBSİAD Başkanı Abdurrahman Uvak, “TUBSİAD olarak Türkiye ile Bosna-Hersek arasındaki ticaret hacmini daha yukarıya taşımak istiyoruz. Bunun için ticaret odalarını Bosna-Hersek'e davet edip, onlara ülkedeki yatırım olanakları hakkında bilgi veriyoruz. Gerçekleşen bu protokol ile ticaretin tohumlarını ektik, yakın gelecekte de meyvelerini almayı hedefliyoruz. Adana’dan özellikle hayvancılık, tarım, madencilik sektöründen Bosna-Hersek'in açıklarını kapatacak yatırımlar yapmasını bekliyoruz. Sizlere önerim, ilk girişimlerinizi olabildiğince Bosna-Hersekli işadamlarıyla ortaklık yaparak başlatın” görüşlerini dile getirdi.

ATO Başkanı Menevşe ise bu süreçten sonra üyelerinin Bosna-Hersek’teki yatırım ve ticaret olanakları ile ilgili araştırma içine gireceklerini kaydederek, söz konusu protokolle birlikte Adana ile Bosna-Hersek arasında bir köprü kurmuş olduklarını söyledi. Adana’daki ticaret ve yatırım potansiyelini Bosna Hersek'e aktarmak istediklerini vurgulayan Atila Menevşe, “Adana ve Bosna Hersek arasında var olan ticaret hacmini çok daha yukarıya çekmeyi hedefliyoruz” dedi.

Karşılıklı iş birliği protokolü kapsamında taraflar, karşılıklı işbirliğini ve ortak anlayışı teşvik etmek ve geliştirmek amacıyla, kültürel, sanatsal, sosyal, ekonomik, eğitimsel ve bilimsel işbirliğinde bulunmayı taahhüt ettiler.

Tuzla’daki firmalara ziyaret

ATO Heyeti, Saraybosna’daki görüşmelerin ardından, Bosna-Hersek’in ekonomisinde etkin role sahip bir sanayi kenti olan Tuzla’ya geçti. Tuzla Kantonu Ticaret Odası’nda gerçekleşen toplantıda konuşan Başkan Nedret Kikanović, Tuzla kentinin ekonomik yapısı, sanayisi ve yatırım durumuyla ilgili bilgi verdi. Sunumun ardından ATO Heyeti, Tuzla’da faaliyet gösteren metal sanayi işletmesi, trafo üretim tesisi ve ardından Kelebek Mobilya’nın Tuzla satış mağazasını ziyaret ederek yetkililerden yatırım ve üretim maliyetlerine ilişkin bilgiler aldı.

İkili iş görüşmeleri umut verdi

Adana Ticaret Odası Heyeti’nde yer alan işadamları, Saraybosna ve Tuzla’da aynı sektörde faaliyet gösteren firma temsilcileriyle ikili iş birliği görüşmeleri de gerçekleştirdi. Görüşmeleri değerlendiren Adanalı işadamları, Bosna-Hersek’in birçok alanda yatırım avantaj sunduğunu ifade ederek, “Bosna-Hersek, yatırım ve ticaret için her türlü altyapıya sahip. Yaptığımız görüşmelerde oldukça olumlu gelişmeler kaydettik. Hepimizde, bu ziyaretin en kısa sürede ticarete dönüşeceği yönünde kanaat oluştu” diye konuştular.