TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu, olağan genel kurulu ve Girişimcilik Haftası etkinlikleri için Adana Sanayi Odası’nda toplandı. ATO Başkanı Atila Menevşe, ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen ve çok sayıda kadın girişimcinin bir araya geldiği etkinliğe TV Programcısı  Tuluhan Tekiloğlu da konuk olarak katıldı.

Toplantıda konuşan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, ülkelerin zenginliğinin girişimci sayısı ile bağlantılı olduğunu ifade ederek, ''Ülkemizi seviyor, zengin olmak istiyorsak girişimciliği destekleyip, girişimci sayısını artırmamız gerekli. Çünkü, Türkiye'nin petrol ve doğal gazı yok. Ancak girişimcilik ruhumuz en üst seviyede. Ancak şunu da belirtmeliyim ki; potansiyel bulunmasına rağmen Türkiye'de girişimci sayısı olması gerekenin altında. Türkiye'nin nüfusunun 72 milyon olmasına karşın, girişimci sayısı sadece 1 milyon 200 bin. Türkiye nüfusunun 36 milyonunun kadınlardan oluşmasına rağmen kadın girişimci sayısı ise 80 bin. Özellikle gençlerin ve kadın nüfus potansiyelinin değerlendirilmesi gerekiyor. Bunu başarabilmek için de mutlaka gençlere ve kadın girişimcilere yönelik model geliştirilmesi gerekiyor. Girişimciler, bulundukları illerde rol-model olmalı, işlerini anlatmalı ve farklı olmanın önemine dikkat çekmelidirler” diye konuştu. 


Konuşmasının son bölümünde Kadın Girişimci Kurulu’nun çalışmalarının istihdam yaratmak konusunda çok etkili olduğuna da işaret eden Menevşe, “Kadın Girişimci Kurulu’nun nitelikli girişimci artmasına yönelik çalışmalarını bundan sonra da sürekli destekleyeceğiz” dedi.

Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç ise yasal anlamda kadın-erkek eşitliği sağlanmış olsa da, kadınlarımızın sosyal ve ekonomik yaşama katkılarının arzulanan seviyede gerçekleşmediğini bildirerek, “21. yüzyılda kadınlarımızın ekonomiye ve yönetime yeterli oranda katılamaması kabul edilebilir bir şey değildir. İşsizlik bugün en önemli problem olarak karşımızda durmakta, her yıl 750 bin civarında istihdam ihtiyacı oluşmaktadır. İstihdam sorununun çözümü için özel sektörün güçlendirilmesi, girişimciliğin artması ve desteklenmesi şarttır. Yalnızca girişimcilerimizin işini kurmasıyla başarı sağlanabilmesi de düşünülemez. Rekabet şartlarında başarı için fırsatlar da iyi değerlendirilmelidir” dedi.

Adana Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Rana Dal da, 170 ülkede kutlanan Global Girişimcilik Haftası’nın, yerel ve ulusal etkinliklerle girişimciliği kariyer olarak değerlendirmeye teşvik ettiğine dikkat çekerek, “Kadın girişimci kurullarımızın kurulduğu 2007 yılında yüzde 6 olan girişimci oranımız bu yıl yüzde 9’a ulaştı. Bu oran ülke olarak ulaşmamız gereken seviye için yeterli değil ama umut vericidir. Bu oranın artması zenginleşmek demektir. Çünkü girişimci zengin olmak ister. Biz de nitelikli girişimcilerimizin artması için projeler üretmeye gayret ediyoruz. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun bundan 10 yıl önce Türkiye’nin gündemine taşıdığı Kadın Girişimci Kurullarımızın verdiği meyveleri görmek ve bu çorbada tuzumuz olduğunu bilmek çok gurur verici. Bu projelerin hayata geçmesine katkı sunan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum” görüşlerini dile getirdi.

Tuluhan Tekiloğlu’nun 45 dakikalık, “Yapabilirsin” adlı filminin gösterildiği etkinlikte kadın girişimciliğinde rol model olarak belirlenen Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen ile Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Emine Nargile’ye plaket verildi.