Yatırım ve işbirliği imkanlarının tespit edilmesine yönelik incelemelerde bulunmak üzere Adana’ya geldiğini belirten Moldova Büyükelçisi Igor Bolboceanu, halen oldukça düşük boyutlarda bulunan iki ülke arasındaki ticari ilişkileri canlandırmayı amaçladıklarını söyledi.

Ülkesinin ekonomisine ilişkin bilgi sunumunda bulunan Bolboceanu, özellikle hayvancılık ve tarımsal üretimin ön planda olduğunu vurguladı. Bolboceanu, “Ülkemiz ekonomisi Türk yatırımcı ve girişimcileri için, gerek yatırım gerekse de ticaret bakımından önemli fırsatlar barındırmaktadır. İki ülke arasında karşılıklı yatırım ve ticaret anlaşmaları da imzalanmış olduğundan ve bu anlaşmalar gümrüksüz ticarete imkan verdiğinden; fırsatların etkin bir şekilde değerlendirilmesi halinde iki ülke ilişkilerini çok daha yukarılara taşıyabileceğimize inanıyorum” dedi.

Moldova Büyükelçisi Igor Bolboceanu’yu ATO’da görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Atila Menevşe de, Adana ve Çukurova’nın yılda birden fazla ürün ekimine elverişli verimli toprakları ve iklimiyle Türk tarımında söz sahibi olduğunu, tarıma dayalı sanayisiyle de önemli konumda bulunduğunu söyledi.

Adana’nın tarımın yanı sıra, tekstil, konfeksiyon, gıda, makine, kimya, plastik, kauçuk, mobilya, ayakkabı sektörlerinde de ön sıralarda yer aldığını belirten Menevşe, “Öncelikle Moldova ile Türkiye arasında hızlı bir şekilde işbirliğine girebileceğimiz sektörleri saptamamız gerekiyor. Bu kapsamda düzenleyeceğimiz karşılıklı ticaret heyetleri ziyaretleriyle iki ülke yararına olumlu sonuçlar alabileceğimize inanıyorum. Şu anda Adana Moldova ticaret hacmi yıllık 5 milyon dolar seviyesinde. Oysa bu rakamın en az 10 misli olması lazım. Moldova ile Türkiye arasında imzalanan ikili anlaşmaların sağladığı avantajları da kullanarak mevcut ticaret hacmini en üst seviyeye çıkarabiliriz. İlk aşamada önceliği tarım ve turizm sektörüne vermemizin daha sağlıklı sonuçlar alınmasını sağlayacağına inanıyorum. Bu ziyaretinizi, karşılıklı ilişkilerimizin ilk adımı olarak değerlendiriyor, Adana ile Moldova ilişkilerine yeni açılımlar kazandırmasını diliyorum” diye konuştu.

Görüşmenin son bölümünde ATO Başkanı Menevşe ile Büyükelçi Bolboceanu, ziyaretin anısına karşılıklı hediye takdiminde bulundular.